De citit/Amenințarea rusă la adresa hegemoniei dolarului nu este decât o fantezie

De citit/Amenințarea rusă la adresa hegemoniei dolarului nu este decât o fantezie

În urma sancțiunilor occidentale impuse Rusiei la sfârșitul lunii februarie, rubla s-a prăbușit la minime fără precedent, ceea ce a determinat Banca Centrală a Rusiei să dubleze ratele dobânzilor până la 20% și a declanșat temerile că economia Rusiei s-ar putea prăbuși. De atunci, rubla și-a revenit în mare parte, cel puțin oficial. Banca Centrală a Rusiei a anunțat chiar o legătură între ruble și aur - iar la 8 aprilie a redus rata de bază a dobânzii de la 20% la 17%, scrie hotnews.ro .

Ruble rusesti, euro si dolariFoto: Olga Shliakhtina / Alamy / Profimedia Images

În combinație cu discuțiile privind un acord comercial între ruble și rupii indiene și cu surplusul valutar extins al Rusiei pe fondul prețurilor ridicate la hidrocarburi, acest lucru a fost prezentat de propaganda rusă ca fiind o dovadă că Moscova nu numai că rezistă războiului economic al Occidentului, dar și ca fiind potențialul sfârșit al dominației dolarului.

Moscova nu este singura care aduce acest argument. Poziții similare au fost exprimate în paginile de opinie ale Wall Street Journal și Financial Review din Australia - chiar și renumitul analist de la Credit Suisse, Zoltan Pozsar, într-o conversație cu Bloomberg , a susținut că acesta ar putea fi un punct de cotitură către o nouă lume post-dolar.

Cu toate acestea, în realitate, actuala "putere" a rublei și presupusa sa ancorare la aur nu reprezintă nimic altceva decât slăbiciunea economiei Rusiei și a managementului său fiscal în fața sancțiunilor occidentale, scrie Al Jazeera .

1. Rubla, protejată de controlul tranzacționărilor și al capitalului

În primul rând, trebuie să se înțeleagă că puterea rublei, deși nu este în totalitate iluzorie, este rezultatul unei scăderi extreme a nivelurilor de tranzacționare și a controalelor de capital ale guvernului rus.

Rubla nu este încă o monedă inconvertibilă - băncile din Rusia nu sunt încă sub o interdicție generală - dar aproape toate tranzacțiile au loc pe bursa rusă MOEX. Exportatorii sunt obligați să își vândă valuta străină statului.

Rubla este umflată și artificial de controlul capitalului și, având în vedere că produsul intern brut al țării se va micșora cu 10%-15% în acest an, rușii devin din ce în ce mai săraci, în timp ce inflația crescândă le devorează câștigurile.„Această revenire a rublei nu ar trebui considerată drept o perspectivă a pieței cu privire la prognozele pe termen mediu și lung pentru Rusia”, a spus Ulrich Leuchtmann, analist la Commerzbank, pentru Reuters

„Forțele pieței nu pot conduce rubla așa cum se poate face cu euro sau dolarul”, a adăugat el.

Banca Centrală a Rusiei

2. Controalele valutare și nu standardul aurului

Controalele valutare ale Rusiei înseamnă, de asemenea, că legătura dintre ruble și aur nu reprezintă o revenire la standardul aurului. Un etalon aur înseamnă că se poate schimba liber o monedă de hârtie cu aur.

În schimb, fixarea rublei de aur a Rusiei a avut rolul de a forța producătorii și vânzătorii de aur din Rusia să accepte o sumă fixă de bani de hârtie pentru producția lor de aur.

Prin urmare, "blocajul de aur" rusesc ar trebui să fie văzut mai degrabă ca o asemănare cu prețul fix al trabucurilor în Cuba decât ca o amenințare serioasă la adresa ordinii financiare internaționale.

Banca Centrală a Rusiei a renunțat oricum la această politică la 7 aprilie, deși acest lucru a primit mult mai puțină atenție din partea celor care se ocupă cu condamnarea dolarului și a propagandiștilor de la Kremlin.

Investitorii nu au mizat pe rublă

Spre deosebire de comentariile febrile privind sfârșitul dominației dolarului, niciun investitor străin notabil nu a luat o poziție lungă pe ruble, deoarece controalele valutare ale Kremlinului îi împiedică să repatrieze câștigurile.

În țările învecinate cu Rusia, cursul real al rublei disponibil la majoritatea caselor de marcat este mult mai mic decât cursul oficial.

Rusia pierde valută la fiecare tranzacție / Cererea de ruble, neglijabilă

Cu toate acestea, pe plan intern, Rusia a relaxat ușor convertibilitatea monetară. Rușii pot transfera acum 10.000 de dolari pe lună în străinătate, deși această sumă este, desigur, mult prea mică pentru a umple rezervorul unui singur superiaht.

De fapt, ceea ce se întâmplă este că banca centrală rusă subscrie un curs de schimb artificial pentru ruși, dar mai ales pentru importatorii ruși.

Procedând astfel, statul rus pierde valută forte la fiecare tranzacție, motiv pentru care rezervele valutare ale Rusiei au scăzut cu 39 de miliarde de dolari în martie, chiar și în condițiile în care banca sa centrală a fost împiedicată de sancțiuni să intervină direct pe piețele rublei.

Rusia ar putea fi forțată să intre într-un sistem cu două monede

Statul rus trebuie să îndeplinească acest rol, deoarece cererea de ruble din străinătate rămâne neglijabilă.

Marea majoritate a schimburilor comerciale chinezo-ruse nu se desfășoară în ruble și chiar și cea mai mică parte a schimburilor comerciale efectuate în ruble este de obicei legată de dolar, de exemplu prin intermediul prețurilor internaționale la petrol și gaze, ceea ce înseamnă că există o finanțare redusă a rublei în băncile chineze.

De asemenea, firmele rusești nu au decât o istorie redusă în ceea ce privește emiterea de datorii în yuani.

Discuțiile cu India ar putea susține oarecum cererea, dar Delhi nu oferă tipul de exporturi de care Rusia are nevoie, în special în urma sancțiunilor tehnologice occidentale.

Acesta este motivul pentru care președintele Vladimir Putin a încercat să convingă țările europene să își plătească importurile de gaze naturale în ruble.

Vladimir Putin ameninta ca taie gazul Europei Foto: Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Mulți au fost nedumeriți de această cerere și au considerat că este puțin probabil să aibă un impact major, subliniind că aceasta înseamnă pur și simplu că firmele occidentale și-ar schimba dolarii și euro în ruble, mai degrabă decât exportatorii ruși, unde statul domină.

Cu toate acestea, ceea ce contează este tocmai cu cine se face tranzacția - crearea unei cereri de ruble rusești din partea firmelor occidentale nu numai că ar sprijini convertibilitatea continuă a rublei, menținând deschisă o gaură în regimul de sancțiuni, dar ar transfera într-o oarecare măsură riscul valutar de pe umerii statului rus.

Cu toate acestea, pe măsură ce invazia lui Putin în Ucraina continuă să dezlănțuie noi orori, aceste lacune în regimul de sancțiuni s-ar putea închide - discuțiile despre cum ar trebui Occidentul să-și înăsprească sancțiunile continuă zilnic.

În cazul în care rubla devine complet neconvertibilă, Rusia ar putea fi forțată să intre într-un sistem cu două monede, cu o versiune convertibilă și una neconvertibilă, așa cum se vede în Cuba sau în China cu yuanul său intern și, respectiv, cu cel offshore (CNY și CNH).

Atitudinea Occidentului va face diferența

Puterea sancțiunilor împotriva Rusiei se bazează pe dominația dolarului american, care este cea mai utilizată monedă în comerț, în tranzacțiile financiare și în rezervele băncilor centrale.

Cu toate acestea, prin folosirea explicită a dolarului în acest mod, SUA și aliații săi riscă să provoace o reacție care ar putea submina moneda americană și ar putea scinda sistemul financiar global în blocuri rivale care ar putea lăsa pe toată lumea într-o situație mai proastă, spune pentru Financial Times John Smith, care a fost cel mai important responsabil cu sancțiunile în cadrul Departamentului Trezoreriei SUA.

Deocamdată, Rusia își poate susține iluzia puterii rublei datorită unui excedent puternic al contului curent, ceea ce înseamnă că are valută forte pentru a cheltui, chiar dacă se confruntă cu o incapacitate de plată iminentă și și-a văzut majoritatea activelor sale înghețate. Acest lucru nu va mai fi cazul dacă Europa va accepta în cele din urmă un embargo asupra petrolului și gazelor.

De asemenea, este posibil ca statul rus să se plictisească de subvenționarea efectivă a importatorilor săi și a celor care caută să scoată bani în străinătate, având în vedere că Putin s-a orientat spre autarhie și a atacat cu violență pe cei din coloana a cincea.

Pe termen lung, soarta rublei pare mai puțin favorabilă

Ostracizarea din partea Occidentului va însemna probabil mai puțini cumpărători pentru exporturile Rusiei, iar dacă prețul petrolului se va prăbuși, rubla va avea probleme.

Cu jumătate din rezervele sale de aur și de valută, în valoare de 640 de miliarde de dolari, înghețate, Rusia are mai puțin spațiu de manevră pentru a apăra moneda.

Astfel, riscurile unei noi prăbușiri a rublei sunt foarte reale, iar amenințarea Rusiei la adresa hegemoniei dolarului rămâne o fantezie, scrie Maximilian Hess pentru Al Jazeera.

sursă: Al Jazeera , Reuters , Financial Times


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”