De citit!
Oare câți dintre români știu că viața lor este influențată, indirect, ce-i drept, de o companie cu numele BlackRock? Dar mai contează răspunsul venit sub forma unui banal procent când această firmă de investiții exercită în prezent mai multă presiune politică și financiară decât Rezerva Federală a Americii și majoritatea guvernelor de pe planetă?! BlackRock Inc. este colosul corporatist care a penetrat Casa Albă, iar National.ro îți spune totul despre multinaționala ce deține puterea în SUA.
Pe scurt și cât mai direct, firma BlackRock Inc. este cel mai mare manager de resurse active din lume, care anual rulează până la 9 trilioane de dolari, bani proveniți din fondurile clienților din întreaga lume. Și, ca să vă faceți o idee despre cât înseamnă 9 milioane de dolari, aflați că suma reprezintă mai mult decât dublul Produsului Intern Brut al Germaniei!
BlackRock este vârful piramidei
BlackRock este vârful piramidei în ceea ce înseamnă lumea corporațiilor. S-a impus inclusiv în China, cea mai recentă piață penetrată.
Compania BlackRock Inc. controlează de facto Rezerva Federală a Americii, majoritatea mega-băncilor de pe Wall Street, Forumul Economic Mondial de la Davos și mulți spun că inclusiv deciziile luate la cel mai înalt nivel la Casa Albă. Pe scurt, BlackRock decide viitorul economic al lumii. Este simbolul a ceea ce se numește corporatism, o lume a elitei nealese de nimeni care dictează de sus în jos populației de pe între globul!
Colosul de azi a fost fondat în 1988 de Larry Fink, dar familia de bancheri care stăpânește cu adevărat gigantul BlackRock rămâne în umbră. Se știe doar că firma are în prezent active pe care nicio altă entitate nu le deține și monitorizează investiții de peste 18 trilioane de dolari pentru 200 de firme financiare din lume, inclusiv Rezerva Federală a SUA și cele mai mari bănci centrale europene.
„Team Biden” sau „Team BlackRock”?
Lui Joe Biden (78 de ani) i-a trebuit mai puțin de un an din mandat să arate lumii întregi că, de fapt, nu el este cel care ia deciziile majore la Casa Albă. Un președinte care trage vânturi în preajma capetelor încoronate, la dineurile oficiale, un politician care are dificultăți în a citi de pe teleprompter și nu este capabil să răspundă coerent nici măcar la întrebările pregătite de mass-media prietenoasă, un președinte care confundă Siria cu Libia, acela nu poate dicta la Casa Albă! Și, de fapt, nici nu o face, el doar joacă rolul unui șef de stat, în timp ce politica este făcută/ stabilită de alții în culise.
Personajele-cheie care conduc politica economică a Americii și decid sunt oamenii BlackRock. La fel cum Goldman Sachs a decis politica financiară sub Obama, la fel face azi BlackRock, după ce Biden Inc. a ajuns la Casa Albă. Se pare că acest „business” s-a pus la cale în ianuarie 2019, pe când candidatul Joe Biden a mers la New York să-l întâllnească pe Larry Fink. „Sunt aici pentru a ajuta”, au fost cuvintele lui Fink, scrie presa din State.
Ajuns președinte, Joe Biden a făcut prima mutare – l-a numit pe Brian Deese directorul Consiliului Economic Național, principalul consilier al președintelui pentru politica economică a Americii. Cine este Brian Deese? Fostul șef global al investițiilor durabile de la BlackRock, un fel de mâna dreaptă a magnatului Larry Fink. Deese a jucat un rol-cheie în negocierea Acordurilor climatice de la Paris privind încălzirea globală, măsuri economice menite a influența decisiv viața a miliarde de oameni.
Să continuăm. Într-un alt postul-cheie, cel de secretar adjunct al Trezoreriei (direct sub Janet Yellen), îl găsim pe Adewale „Wally” Adeyemo, născut în Nigeria. Adeyemo a venit și el tot de la BlackRock, unde din 2017 până în 2019 a fost consilier principal și șef de cabinet al CEO-ului Larry Fink.
În fine, tot în sfera înaltă a Administrației Biden găsim o a treia persoană cu trecut important în BlackRock Inc. Michael Pyle a fost uns consilierul personal pe probleme economice al vicepreședintelui Kamala Harris. El a venit la Washington DC direct de la divizia „Investiții globale” a BlackRock, unde era șeful strategiei de dezvoltare.
Să fie o coincidență faptul că trei dintre cei mai influenți consilieri pe probleme economice ai Administrației Biden provin de la gigantul BlackRock? Slabe șanse…
Și, totuși, ce este BlackRock?
Pentru că, din punct de vedere tehnic, nu este o bancă axată pe împrumuturi sau care ia depozite, BlackRock Inc. se sustrage supravegherii impuse de regulamentul Federal Reserve; asta, deși face ceea ce majoritatea băncilor mari fac, precum HSBC sau jp MorganChase, adică și cumpără, și vinde titluri de valoare pentru profit.
Ce se știe sigur este că Larry Fink vrea cu orice preț să cumpere cât mai multă influență la nivel global. El l-a numit pe fostul deputat german Friederich Merz (CDU) șef al BlackRock Germania fix când acesta părea că are șanse să-i ia locul cancelarului Angela Merkel. La fel a procedat și cu fostul ministru de Finanțe britanic George Osborne, din aceleași considerente. Și tot ca pe o oportunitate a văzut și numirea fostei șefe de cabinet a lui Hillary Clinton, Cheryl Mills, în Consiliul BlackRock, când părea sigur că Donald Trump nu poate câștiga alegerile prezidențiale și toate sondajele îl dădeau înfrânt în alegerile din 2016.
BlackRock are în Consiliul de Administrație foști șefi de bănci centrale, care au făcut lobby pentru ca gigantul financiar să obțină contracte lucrative cu fostele lor instituții. Astfel, Stanley Fisher, ex-președinte al Băncii Israelului și mai târziu vicepreședinte al Rezervei Federale americane, este azi consilierul principal al lui Larry Fink. Philipp Hildebrand, fost șef al Băncii Naționale a Elveției, este vicepreședintele BlackRock, poziție din care supraveghează Institutul de investiții BlackRock. Și Jean Boivin, fostul guvernator adjunct al Băncii Canadei, a ajuns la BlackRock, ca șeful direcției de cercetare.
Astfel, pas cu pas, prin avansări în funcții-cheie pentru oamenii apropiați BlackRock, s-a construit o mică lume confortabilă și profitabilă. Follow the money (Urmărește banii) sunt învățați agenții FBI încă din primele luni de școală. În cazul de față, toți duc la BlackRock Inc. SURSA: National.ro