De citit!
Reportajeisback : „Nori negri se aduna la orizont. Problema principala este ca occidentul a renunțat la a mai fi ofensiv. Când spun occidentul ma refer la modelul acesta social de tip democratic cu toate neajunsurile și părțile lui bune. Oricum am socoti, omenirea încă nu a generat un model social superior democrațiilor bazate pe libertate exprimare, vot și economie liberă. Deci lumea asta formată din societățile cele mai educate și civilizate, cea care oferă condițiile de viata cele mai bune pentru oamenii obișnuiți este sub un atac constant. Este lumea aceea din care încercăm și noi sa facem parte dar nu prea ne iese.
Și când spun nori negri vreau doar sa va gândiți la următoarele:
- Rusia ataca Ucraina și ii anexează Crimeea și Donbasul. Occidentul nu face aproape nimic în afara unor sancțiuni economice cu efect discutabil.
- China întra într-o adevărată ofensiva pe infrastructura și resurse in Africa. China subjuga economic câteva tari. Occidentul nu face mare lucru
- China reprima in forță manifestațiile din Hong Kong. Occidentul nu face nimic
- China creează insule artificiale în Marea Chinei de Sud pe culoarul internațional maritim de transport principal și emite pretenții teritoriale de la toate tarile din jur. Occidentul nu face nimic în loc sa intervină în forță de la început.
- vine criza imigranților instrumentata ca o strategie de război hibrid de Rusia. De altfel Rusia duce campanii puternice în Africa de prezentare a Europei ca un fel de raiul pe pământ. Occidentul reacționează slab în loc sa trimită baze militare la sursa problemei.
- urmează Siria, un dictator sfidează lumea dar occidentul se retrage din Siria. Ramane Rusia.
- NATO pierde Turcia din siaj. Coreea de Nord sfidează SUA cu criza rachetelor.
- China trimite un cadou occidentului. Covidul. Probabil cea mai perversa arma creata pentru slăbirea fundamentului puterii statelor occidentale. Covidul arunca statele occidentale într-o lupta medicala pe frontul intern. Dar mai rău este ca pandemia este exploatata informațional și generează tensiuni interne prin antagonizarea populației, scăderea încrederii în instituțiile statului, slăbirea economiei prin blocaje. China câștiga zeci de miliarde în urma pandemiei.
- informațional, cel mai puternic stat din blocul occidental este atacat la un nivel fără precedent prin apariția BLM, Antifa, luptelor de strada din SUA. Rezultatul este slăbirea statului și instituțiilor, slăbirea justiției și ordinii. Adică fundamente ale unui stat puternic.
- tot în SUA se afla ca mii de companii au fost penetrate de către hackerii rusi. Hackeri rusi care de altfel au lansat atacuri fără precedent în toată lumea. De fapt este doar vârful icebergului unui război hibrid la o scara fără precedent.
- în fine, SUA se retrag din Afganistan într-un dezastru de imagine lăsând în urma arme de miliarde de dolari.
Și toate acestea s-au întâmplat în ultimii 7 ani. Pe toată linia vedem cum blocul occidental este in defensiva. Pas cu pas se evapora zeci de ani de dominație a occidentului din cauza liderilor slabi. Avem acum cazul Belarus cu refugiații ca instrument de atac hibrid, avem criza energetica, avem situația cu Taiwanul, avem răcirea relațiilor cu Rusia și China la cel mai scăzut nivel chiar și fata de războiul rece și avem un război de dezinformare generalizat care lovește puternic toate statele.
Tot ce putem vedea este o incongruenta a occidentului, o dezarticulare în a răspunde unor astfel de provocări. Își va reveni blocul occidental din aceasta amorțeală? Greu de spus. Eu sper sincer ca da pentru ca altfel va trebui sa învățăm rusește sau chineza. Ceea ce este îngrijorător este ca tot ceea ce vedem pare a fi preambulul unui conflict militar între blocul occidental și blocul Rusia-China. Prioritatea Occidentului ar trebui sa fie pensionarea lui Putin pentru a atrage Rusia de partea blocului occidental sau/si o criza economica masiva în China. Dacă în 5 ani nu se întâmplă asta eu cred ca conflictul militar este inevitabil. Și tot ca părere personala, un răspuns militar în cazul Belarus ar ajuta la câștigarea de timp. Da, pare inuman dar dacă i-ar trânti NATO preventiv niște rachete lui Lukashenko ar fi exact răspunsul în forță care ar arata Rusiei ca a depășit limita.
Eu cred ca vor urma 7 ani foarte grei. Bucurați-vă dacă scăpăm doar cu o criza economica/energetica și cu ceva criza mica alimentara asezonata cu inflație.
Și ca să închei intr-o nota optimista, contextul actual generează oportunități imense inclusiv pentru tari ca România. Producția se reloca din China în occident și cred ca overall veniturile romanilor vor creste accelerat în continuare. E un subiect întreg aici.”