O opțiune mult mai populară decât în ultimii ani va fi călătoria cu mașina, mai ales pentru trasee scurte și medii, spune consultantul în turism Traian Bădulescu. Printre cele mai populare destinații pentru concedii cu automobilul se vor număra Bulgaria, Grecia, Albania, Croația, Muntenegru și chiar Istanbul.
Totuși informațiile despre traseu nu sunt mereu ușor disponibile iar mulți șoferi nu știu la ce să se aștepte în condițiile aglomerației crescute odată ce tot mai mulți oameni aleg această opțiune de concediu. Europa liberă trece în revistă detaliile călătoriei și sfaturile specialiștilor în turism pentru cele mai populare trasee către Bulgaria și Grecia.
Bulgaria
Pentru vacanțele spre Bulgaria, cele mai populare rute sunt Giurgiu – Ruse și Vama Veche – Durankulak. Pentru cei care pleacă din București, cea mai scurtă rută este Giurgiu – Ruse, potrivit Travel Planner.
Taxa aferentă acestei rute este una de pod în valoare de 3 euro pe sens.
Cei care aleg această variantă dinspre București se pot aștepta la un drum de 283 km iar cei care vor alege să treacă granița la Kadram, se pot aștepta la un drum de 333 de km.
Pentru cei care pleacă din București, cel mai important lucru de știut este că experții prognozează o creștere a aglomerației ca urmare a interesului crescut în concedii cu mașina. În plus, aceasta este una dintre cele mai folosite rute din România iar cei care plănuiesc să ajungă pe litoralul bulgăresc vor trebui să se pregătească pentru acest lucru.
Pentru cei care călătoresc spre litoralul României din Galați, Brăila, Bârlad sau Iași, Vama Veche este cea mai bună opțiune de trecere.
Alt lucru de știut despre traseul România-Bulgaria este importanța respectării regulilor de circulație, întrucât procesul plății unei amenzi în Bulgaria este unul complicat care poate strica o vacanță, avertizează Sebastian Constantinescu, CEO-ul companiei Travel Planner.
Lucruri de ținut minte pe șoselele din Bulgaria: purtarea centurii, respectarea limitei de viteză pe tot teritoriul țării, chiar și în comune, grija la parcare (doar în locuri special amenajate), achitarea la timp a taxei de parcare.
Alte costuri: Amenzile pentru lipsa vignetei ajung la 150 de euro. Aceasta este disponibilă la vamă, în benzinării sau online (site disponibil și în limba română). Aceasta costă 15 lei pentru 7 zile sau 75 de lei pentru o lună.
Leva este moneda oficiala a Bulgariei, iar subdiviziunile acesteia se numesc stotinka. Din punct de vedere al valorii, 1 euro valorează 2 leva, iar 1 leu valorează 0,40 leva.
Cei care călătoresc spre litoralul Bulgariei vor trebui să ia în calcul prețul șezlongului, avertizează Sebastian Constantinescu. De asemenea, trebuie luat în considerare și prețul benzinei care este similar cu cel din România. Travel Planner recomandă lanțuri de benzinării cunoscute, precum Shell, OMV, Petrol sau Eko.
Restricții la intrare: Bulgaria se află acum pe lista verde a Comitetului Național pentru Situații de Urgență al României. Bulgaria nu are momentan restricții pentru românii care doresc să intre în țară iar cei care se întorc nu vor trebui să stea în carantină.
Certificatul Verde va intra în vigoare de la 1 iulie, eliminând astfel și mai multe dintre restricțiile impuse de pandemie.
Grecia
Pentru Grecia, cea mai populară rută este Sofia – Kulata-Promachonas. Acesta este traseul ideal pentru cei care vor să ajungă la insulele Ionice, insulele Sporade si Grecia continentală.
Aglomerația va fi, de asemenea, un lucru de luat în calcul, mai ales în perioada 1-15 august când grecii sărbătoresc Adormirea Maicii Domnului. Dekapentavgoustos, „un al doilea Paște” pentru greci, după spusele lui Sebastian Constantinescu. Această perioadă va fi deosebit de aglomerată datorită turismului intern.
Pentru cei care vor să ajungă la insulele Halkidiki și Thassos, cel mai bun traseu este Kurdzhali – Nimfea – Komotini (Makaza).
Este tot la fel de important ca în cazul Bulgariei ca turiștii să respecte regulile de circulație deoarece amenzile pot fi usturătoare. Amenda poate ajunge la 350 de euro iar cei care încalcă legile de circulație riscă pierderea permisului.
Cultura este ușor mai relaxată decât în Bulgaria potrivit expertului Sebastian Constantinescu. Pentru familii care doresc un concediu mai relaxat, lipsit de trafic intern, drumurile grecești sunt o opțiune mai bună decât cele din Bulgaria, spune el.
De asemenea, avertizează Constantinescu, „negocierea” sancțiunilor la volan nu este acceptabilă iar cei care încearcă să mituiască polițiștii riscă amenzi de 700 de euro și pierderea permisului pentru 60 de zile.
Alte costuri: În Grecia nu trebuie plătită vigneta dar cei care vor călători cu mașina vara aceasta vor trebui să ia în calcul taxa de autostradă care trebuie plătită la fiecare toll și taxele plătite la trecerea cu feribotul care se plătesc pe persoană și pe vehicul.
Travel Planner avertizează că benzina este mai scumpă în Grecia și recomandă aprovizionarea în Bulgaria înainte de trecerea graniței.
Moneda care este în operație în Grecia este Euro cu un curs de 4,93 de lei pentru 1 euro.
În lipsa acelorași sejururi all inclusive pe care le întâlnim în Bulgaria, în Grecia cei mai mulți oameni optează să mănânce la taverne. În medie, o masă pentru o persoană costă între 10-20 de euro (12-23 cu băuturi). Pentru o familie de patru persoane, costurile pentru o săptămână de mese la tavernă pot ajunge deci undeva la 280-560 de euro.
Pentru plaja din Grecia nu trebuie plătite taxe la șezlong, însă Sebastian Constantinescu avertizează că în general aceste șezlonguri aparțin unor terase care se așteaptă ca turiștii care ocupă locul să și comande ceva.
Restricții la intrare: Grecia se află și ea pe lista verde a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, ceea ce înseamnă scutirea de carantină la întoarcerea în țară. Însă pentru cei care călătoresc în Grecia este necesară prezentarea unui test PCR negativ (efectuat cu 72 de ore înainte) sau dovadă de vaccinare și un Passanger Locator Form (PLF). Documentul trebuie prezentat la vamă și va fi completat cu 24 de ore înainte de intrarea în țară.
La intrarea în Grecia există posibilitatea efectuării unor teste aleatorii. În cazul unui rezultat pozitiv, turistul va fi cazat într-un hotel de carantină, gratuit. Intrarea în țară poate fi, de asemenea, interzisă în baza unui test pozitiv. SURSA: Europa liberă