De citit!/Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

De citit!/Valentin Naumescu: Rusia va pierde războiul din Ucraina

Profesorul Valentin Naumescu, profesor de relaţii internaţionale la Facultatea de Studii Europene a Universităţii „Babeş‑Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), preşedintele think-tank‑ului Iniţiativa pentru Cultură Democratică Europeană (ICDE) şi directorul Centrului pentru Studiul Relaţiilor Externe ale UE şi Ordinii Globale (Centrul EUXGLOB, UBB), într-o postare pe pagina personală de Facebook, a analizat criza din Ucraina.

Valentin Naumescu consideră că Federația Rusă, pe termen lung, va pierde războiul din Ucraina și va avea de suferit enorm din punct de vedere economic, în cazul în care se va aventura militar în Ucraina.

Analiza postată pe pagina de Facebook de către reputatul profesor român vine în contextul în care situația din jurul Ucrainei este tot mai tensionată, Federația Rusă comasând la granițele Ucrainei, stat pe care l-a mai agresat în 2014, aproximativ 100.000 de soldați și tehnică militară grea.

Atât Ucraina cât și SUA au atras atenția că Federația Rusă ar putea oricând ataca, iar acțiunile militare pe care le-a efectuat Moscova în ultimele zile indică faptul că un asemenea scenariu nu e deloc improbabil.

Oricât ar părea de surprinzător și de inedit ceea ce spun acum, Rusia va pierde pe termen lung războiul din Ucraina și va suferi pierderi economice enorme, mai mari decât ale Ucrainei (care va beneficia de ajutor internațional), în caz că Putin va decide în cele din urmă să atace, așa cum spun serviciile de informații occidentale”, precizează profesorul Naumescu în analiza sa.

Paradoxal invadarea Ucrainei va grăbi sfârșitul lui Vladimir Putin

„Paradoxal, invadarea Ucrainei va grăbi în câțiva ani sfârșitul Erei Putin, prin acumularea unor nemulțumiri uriașe în societatea rusă, al cărei nivel de viață va continua să scadă accelerat, în urma sancțiunilor Vestului și căderii în genunchi a economiei Rusiei în fața Chinei.

Când spun "termen lung", mă refer la cel puțin 8-10 ani, adică după 2030, atunci când va trebui făcută adevărata evaluare (globală) a câștigării sau pierderii acestui război”, mai precizează Valentin Naumescu.

Acesta continuă și atrage atenția asupra faptului că deși Federația Rusă deține superioritate militară în fața Ucrainei, lucrurile sunt mult mai complicate. Pe termen scurt Armata Federației Ruse ar putea obține victorii de etapă și ocupa teritorii, dar situația e mult mai complicată.

Redăm în continuare integral analiza profesorului Valentin Naumescu.

Nu avem nicio îndoială că Rusia ar avea superioritate militară în momentul atacului iar Ucraina nu o va putea da înapoi peste graniță. Oricine știe că Rusia are mai multe tancuri și mai multe avioane de luptă decât Ucraina, care să-i susțină invazia, așa cum URSS a avut în 1979 când a invadat Afganistanul, din care s-a retras după 10 ani, în faliment. Nu comparați Ucraina de astăzi și reacția Occidentului cu Transnistria 1992 sau Abhazia și Osetia de Sud din 2008, nici măcar cu Ucraina din 2014. Da, pe termen scurt armata rusă ar putea ocupa unele teritorii ale Ucrainei, la est, la nord sau la sud, chiar dacă Ucraina se va apăra eroic și va da bătălii grele, așa cum cred”.

Ucraina de azi nu mai e Ucraina din 2014 care a cedat Crimeea fără să tragă un singur cartuș

„Ucraina de astăzi nu mai este cea din 2014, care a cedat Crimeea fără să tragă un singur cartuș. Ucraina se va apăra energic, mult mai puternic decât se așteaptă mulți și cu armament american performant, însă - având o capacitate de luptă totuși mai mică, nu se va putea opune ocupării unor teritorii marginale.

Dar nu asta înseamnă câștigarea unui război. Ceea ce contează cu adevărat nu este să îți instalezi vremelnic niște divizii pe teritoriul altei țări, în care soldații tăi să fie vânați unul după altul cu ură și sânge rece de trupe speciale, într-un război de gherilă sângeros, ci bilanțul final al intervenției - dacă va fi pozitiv sau negativ, dacă oamenii din țara ta trăiesc mai bine sau mai rău în urma acelui război.

Rusia și rușii nu vor avea nimic de câștigat din invadarea Ucrainei, ci dimpotrivă. Epoca Putin se va încheia mai repede iar în final Rusia va pierde războiul din Ucraina, în timp ce următorii lideri de la Moscova, atunci când vor veni la putere și vor dori să reînnoade legăturile cu Vestul, vor ajunge să recunoască oficial faptul că eventuala decizie de invadare a Ucrainei din 2022 se va fi dovedit o greșeală istorică a Kremlinului”, conchide Valentin Naumescu.


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”