De citit!/Noii criminali. Noile arme
La începutul acestui an, s-a auzit un oftat de uşurare: DARKMARKET, cea mai mare piaţă ilegală din lume, de pe Dark Net, fusesese scoasă din funcţiune în urma unei operaţiuni extrem de ample care a însemnat colaborarea între serviciile de securitate din Germania, Austria, Danemarca, Moldova, Ucraina, UK (National Crime Agency) SUA (DEA, FBI şi IRS).
Fusese anihilată o piaţă virtuală cu dimensiuni semnificative, spun cei de la Europol care vorbesc despre
- peste 500.000 de utilizatori
- peste 2.500 de vânvători
- 320.000 de tranzacţii
Din nefericire, era vorba doar de una dintre pieţele extrem de active, înfloritoare alături de multe altele din cauza cererii enorme de arme, muniţii care vine din partea unor cumpărători indidividuali. Dar cererea care se află realmente în creştere vertiginoasă este cea pentru planuri profesioniste (extrem de ieftine) pentru crearea de arme cu ajutorul tehnologiei de tipărire 3D, dar cel mai adesea fiind livrat kitul complet de producţie, gata de utilizat chiar de către un elev de liceu. Iată unul dintre acestea pentru un AKM-47, încă (în varianta clasică), cea mai vândută şi dorită armă din lume, chiar de profesionişti:
Iată şi alte mostre, perfect funcţionale, mortale, indetectabile şi, evident, fără numere sau caracteristici care să permită urmărirea lor pe piaţă:
În ciuda faptului că s-a încercat de multe ori, din motive lesne de înţeles, ridiculizarea problematicii , chestiunile care au ieşit la iveală s-au dovedit extrem de grave: dacă până acum totul era lăsat în responsabilitatea diferitelor servicii de poliţie, serviciile de informaţii transmit cu insistenţă faptul că aceste arme încep să fie produse pentru a servi în atacuri teroriste perpetrate de aşa-numiţii "lupi singuratici". Tocmai fiindcă sunt imposibil de identificat, armele sunt ideale pentru teroriştii condiţionaţi să lovească o singură dată, luptători kamikaze gata să se sacrifice pentru cauza lor producând un număr cât mai important de victime civile.
Un raport recent al unor cercetători de la Australian National University, pregătit pentru cei de la Australian Institute of Criminology a identificat tendinţele majore în domeniu pe DarkNet. "Am fost surprinşi să constatăm cât de mult material de fabricaţie proprie este disponibil" spune prof. Roderic Broadhurst de la ANU Cybercrime Observatory. "Poţi achiziţiona un kit pentru a tăia modelele necesare fabricării diverselor arme. Este exact ceea ce se face cu modelele pentru croitorie, atunci când cumperi modelul pentru o rochie; poţi să fabrici piesa principală a armei folosind imprimanta în 3D fără a mai avea problema pe care o reprezintă numărul unic de serie pe care-l au obligatoriu armele făcute în fabrică. Imprimantele în 3D devin din ce în ce mai performante şi din această cauză apar produse de o calitate din ce în ce mai înaltă".
Vedeţi de ce a sunat semnalul de alarmă transmis cu două luni în urmă de NCA NewssWire sub semnătura lui Evin Priest: riscul este uriaş şi lista de cumpărători este în expansiune, absolut incontrolabilă. Mai precis, problema este că, pe lângă sursele tradiţionale de pe DarkNet care propun arme clasice, tot acolo mai apare o piaţă primară cu nenumărate potenţiale deschideri. Gândiţi-vă că, totuşi, era dificil şi oarecum primejdios să accesezi ofertele de pe DarkNet., dar datele problemei se schimbă radical atunci când, plătind cel mult câteva zeci de dolari, o persoană poate descărca un asemenea model de printare şi îşi deschide propria sa afacere cu arme. Sau orice puşti care doreşte să se dea mare la şcoală şi are acasa un printer 3D (şi acesta la preţuri accesibile) începe să producă pentru consumul propriu sau pentru a face bani de buzunar sau vânzându-le contra droguri. Adăugaţi asta ofertei clasice provenite majoritar de pe uriaşa piaţă americană:
...la care, în funcţie de dorinţele dvs, se poate adăuga necesarul pentru o schimbare de identitate (mai complicat, mai costisitor, dar posibil chiar cu trecerea prin clinicile ilegale de chirurgie estică).
Să revenim însă la această nouă ameninţare în continuă dezvoltare, cea a "armelor fantomă" deoarece a apărut, depăşind cu mult în calitate şi diversitate ce se găsea până în urmă cu câteva luni pe DarkNet, o nouă reţea specială dedicată "armelor fantomă" fabricate integral cu imprimantă 3D sau folosind extrem de puţine elemente metalice externe. Au deja propria lor reţea de vânzare pentru amatorii de "tipare ale morţii" pentru din ce în ce mai multe tipuri de arme, oferind în acelaşi timp şi plasticul necesar, de o duritate comparabilă cu metalul din care este realizat pistolul Glock 17, cel mai cerut model în acest moment.
Evoluţia modelelor este pe măsura cererii. De la "ceva simplu şi accesibil" precum deja învechitul model Crumling, costă acum maximum 20$ plus încă câteva zeci, în funcţie de câtă muniţie vrei să imprimi:
...s-a trecut la lucruri serioase, folosite deja de către ucigaşi profesionişti din bandele de motociclişti sau sunt în dotarea celor din "black blocs", care pot transforma orice manifestaţie într-o tragedie:
Muniţia este dintre cea mai variată şi, tot pe DarkNet sau direct de pe reţeau traficanţilor de arme imprimate pe printere 3D, se găsesc de vânzare explozibili speciali creaţi de diversele armate ale lumii pentru miniţia specifică diverselor arme, dar şi manuale pentru uz casnic în care se descrie cum poate fi făcută acasă o asemenea încărcătură explozivă, nemai vorbind de cazul în care un nebun are acces la laboratorul de chimie al unei şcoli. Poate unii dintre dvs., cu oarece experienţă în domeniu, pot identifica unele dintre calibrele propuse pentru imprimare şi pot determina tipurile de arme pentru care sunt destinate. Unele dintre studiile pe care le-am primit spun că, beneficiind de o investiţie rezonabilă şi cu o imprimantă profesională care se găseşte în comerţ, în maximum două luni poţi dota corespunzător efectivul unei companii.Dar, pe fond, motivele acestei alarme care răsună la nivelul serviciilor de informaţii şi cu deosebire al unităţilor de contra-spionaj le găsiţi î n acest raport extrem de special, apărut la începutul acestei luni pe care îl puteţi lectura aici în premieră . Se afirmă că este insuficient nivelul de securizare asigurat de securizarea de armată pentru folosirea de tehnici 3D şi că, din această cauză, există uşi deschise lăsate pentru atacuri cibernetice. Şi este foarte grav deoarece în 3D se fabrică acum piese pentru avionul de luptă F-22 RAPTOR şi acum dezvoltă un tip de imprimantă de dimensiuni foarte mari, destinată să producă piese din componenţa tancurilor şi a diverselor vehicule de transport terestru. Aveţi aici un sumar comprehensiv al intenţiilor de realizare în 3D a componentelor pentru vehicule militare, la care se adugă şi cele folosite mai nou în producţia sau mentenanţa elicopterele tip Black Hawk. Şi cei din US Marines foloses sute de componente imprimate în 3D:
Întrebarea (pe care o sper exclusiv şi definitiv teoretică) este ce s-ar putea întâmpla dacă hackerii care sparg în mod regulat diverse baze de date ale Pentagonului vor reuşi vreodată să propună pe DarkNet, eventual într-o revoltă determinată de motivaţii tip Snowden sau Chelsea Manning, asemenea planuri de producţie pe baza cărora, spre exemplu, să se poată asambla acasă un Humvee (ceea ce este demonstrat deja ca posibil) dotat cel puţin cu o mitralieră grea cu care un nebun să deschidă focul împotriva civililor?
Poate că n-o să se poată. Dar tot e bine să ştiţi că se şi poate, scrie jurnalistul Cristian Unteanu pe blogul său din Adevărul .