De citit! Foarte interesante amănuntele de la vârful Rusiei!

De citit! Foarte interesante amănuntele de la vârful Rusiei!

Instituțiile de securitate, „siloviki”, care sunt cheie pentru susținerea regimului, fac schimb de acuzații pentru o listă tot mai mare de eșecuri în războiul cu Ucraina. Armata Rusiei este profund nemulțumită de strategia nouă și restrânsă pe care Putin le-a ordonat să o adopte în Ucraina, renunțând la marele obiectiv de a captura Kievul în schimbul unuia mult mai modest, de invadare a Donbasului, în estul țării, scriu Irina Borogan și andrei Soldatov, pentru CEPA .

<< Și arată cu degetul către alte agenții, în primul rând către departamentul de informații externe al FSB, pentru dezinformarea președintelui cu privire la adevăratele condiții din interiorul Ucrainei, care au dus la eșec. Alte departamente FSB par să împărtășească analiza armatei.

Războiul din Ucraina a divizat puternic societatea rusă. Ca jurnaliști, ne așteptam să ne pierdem multe dintre contactele noastre din armata și serviciile secrete ruse după ce a început invazia pe 24 februarie. La urma urmei, una este să te plângi unui jurnalist despre corupția din propria agenție și cu totul altceva este să vorbești despre război cu cei care au luat o poziţie publică împotriva războiului. Și într-adevăr, în prima lună de război, unele surse au refuzat să ne răspundă apelurilor și mesajelor.

Dar acum situația s-a schimbat dramatic. Săptămâna trecută am început să primim din ce în ce mai multe apeluri și mesaje de la contactele noastre din armată și din FSB, care comentează dezvăluirile noastre despre Serghei Beseda, unul dintre șefii Serviciului Cinci al FSB, însărcinat cu colectarea de informații politice despre Ucraina și cultivarea opoziţiei pro-Kremlin de la Kiev. Generalul a fost trimis la infama închisoare Lefortovo, din Moscova, care a căpătat o reputație îngrozitoare din vremea epurărilor lui Stalin, când nenumărate victime au fost ucise în subsolul clădirii.

Kremlinul a făcut eforturi frenetice pentru a ascunde detaliile arestării lui Beseda, ajungând până la a schimba numele generalului în dosarele închisorii. (Comisia de investigație, principala autoritate de investigație a Rusiei, a mers până acolo încât a negat faptul urmăririi penale a lui Beseda).

„Foarte bine!”, a fost un mesaj primit de la vechile noastre contacte din Spetsnaz rus (forțele speciale din serviciile de informații militare ruse.) „Totul este adevărat!” ne-a spus contactul nostru din Serviciul de Securitate Economică al FSB. Videoclipurile despre situația dificilă a lui Beseda au înregistrat milioane de vizualizări pe YouTube-ul rusesc și au fost dezbătute pe larg pe canale de Telegram pro-Kremlin. Bursa zvonurilor a luat-o razna, sugerând că materialul compromițător despre Beseda a fost furnizat de agenția rivală, serviciul de informații externe, SVR.

Înseamnă asta că armata sau FSB au ajuns la concluzia că războiul, cu victimele sale enorme și conducerea incompetentă, a fost o greșeală? Răspunsul scurt este nu, ba dimpotrivă.

Armata Rusiei consideră că limitarea obiectivelor inițiale ale războiului este o eroare gravă. Ea susține acum că Rusia nu se luptă cu Ucraina, ci cu NATO. Prin urmare, ofițerii superiori au ajuns la concluzia că alianța occidentală luptă cu totul (prin furnizarea de armament din ce în ce mai sofisticat), în timp ce propriile forțe operează sub constrângeri pe timp de pace, precum o interdicție de la atacuri aeriene împotriva unor zone cheie ale infrastructurii Ucrainei. Pe scurt, armata cere acum război total, inclusiv mobilizare.

Frustrarea devine atât de intensă încât s-a revărsat în spațiul public. Alexander Arutiunov (alias, bloggerul RAZVEDOS), un cunoscut veteran al Gărzii Naționale Spetsnaz, i s-a adresat video lui Putin: „Dragă Vladimir Vladimirovici, te rog să hotărăști, ducem un război sau ne masturbăm?”

El a cerut o escaladare masivă, cu o alegere între atacuri aeriene asupra infrastructurii ucrainene sau încheierea războiului. Videoclipul a devenit viral, mai ales pe grupurile pro-militare de pe VK și acele canale Telegram afiliate armatei ruse.

Canalul de Telegram, „FighterBomber”, asociat cu forțele aeriene ruse, a postat pe 12 aprilie un comentariu despre livrările de arme ale NATO către Ucraina: „Bineînțeles, vom crește și mai mult unitățile de apărare aeriană la granița cu Ucraina pentru a acoperi teritoriul nostru de rachete balistice, dar este, de asemenea, clar că țările NATO au mult mai multe arme decât Rusia”.

Autorul și-a exprimat optimismul că forțele aeriene ruse vor putea stăpâni fluxul de provizii occidentale, dar a avertizat că victoriile ucrainene ulterioare „vor determina aproape sigur folosirea armelor nucleare” împotriva țintelor din Ucraina.

Și apoi, pe 22 aprilie, generalul rus de armată Rustam Minnekaev a anunțat o a doua fază a „operațiunii speciale”, care va avea ca scop „stabilirea controlului deplin asupra Donbasului și a Ucrainei de sud.

„Acest lucru va oferi un coridor terestru către Crimeea, precum și va influența zonele vitale ale economiei ucrainene”, a spus Minnekaev, potrivit agențiilor ruse. „Controlul asupra sudului Ucrainei este o altă cale de ieșire către Transnistria [regiunea separatistă a Moldovei cu garnizoană rusă], unde există de asemenea fapte de oprimare a populației vorbitoare de limbă rusă”.

Asta a fost ciudat. Minnekaev este comandant adjunct al Districtului Militar Central și a făcut declarațiile sale la reuniunea anuală a Uniunii Industriilor de Apărare. Cea mai plauzibilă explicație a fost că, după ce a participat recent la ședințele Statului Major, a devenit supra-excitatde ceea ce auzise, ​​iar apoi a dezvăluit vestea la prima ședință publică de după aceea. Oricum, este un semn că armata rusă vrea mai mult război decât mai puțin.

Ceea ce lipsește în toate aceste discuții din cadrul armatei, publice sau private, este orice fel de critică la adresa lui Serghei Șoigu, ministrul apărării, și fața publică a războiului. Cumva, Shoigu a reușit să păstreze respectul armatei și să redirecționeze toată furia departe de armată.

În privat, armata, și chiar serviciile secrete, au fost auzite acuzând nu numai Serviciul Cinci al FSB pentru dezinformarea președintelui, ci și pe președintele însuși pentru că a făcut un apel prost la schimbarea strategiei militare.

În 2014, când armata rusă a ocupat rapid Crimeea, armata și serviciile de securitate erau pe aceeași undă cu Putin – au susținut pe deplin decizia acestuia de a anexa Crimeea și au fost entuziasmați de modul în care s-a făcut. Lucrurile stau foarte diferit în 2022.

Contează? Contează foarte mult. Este pentru prima dată când silovikii pun distanță între ei și președinte. Ceea ce deschide tot felul de posibilități. >>


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…