De citit! Așa ar trebui să gândească și să acționeze noua garnitură de primari!

De citit! Așa ar trebui să gândească și să acționeze noua garnitură de primari!

În ziua depunerii jurământului – atunci când cei mai mulți primari nou aleși se mulțumesc să le facă oamenilor promisiuni – un edil dintr-o comună gălățeană și-a publicat deja primul raport al activității desfășurate în interesul comunității sale.

 Primarul spune că de pe 27 septembrie (când a câștigat alegerile locale) și până pe 29 octombrie (când, în sfârșit, și-a preluat mandatul) n-a irosit nicio clipă, ci a muncit cât e ziua de lungă pentru oameni.

Comuna Smârdan se află în imediata vecinătate a orașului Galați. Așa că, în teorie, ar trebui să fie o localitate destul de dezvoltată. Un fel de suburbie a orașului. Din păcate, însă, lucrurile nu stau deloc așa.

Vreme de 12 ani, primar al comunei a fost social-democratul Costică Stroea. Acesta a candidat și pe 27 septembrie, pentru încă un mandat. Dar a pierdut în fața lui Silviu Zinica, susținut de USR-PLUS.

Iar noul primar spune că e mult de muncă până când Smârdanul să ajungă în secolul al XXI-lea. Așa că – după ce a aflat că a câștigat alegerile locale – a spus că Smârdan e o comună cu atâtea probleme, încât nu și-a permis să irosească timpul, așteptând să fie învestit în funcție ca să se apuce de treabă.

”În noaptea alegerilor, pe la 5.30 s-a terminat numărătoarea voturilor. În dimineața zilei următoare, pe la 8.30, m-am dus să iau dosarul de gaze. Comuna Smârdan nu are gaze (deși e lângă oraș).

Exista un proiect, dar era tras pe linie moartă la celebrul Fond Suveran de Investiții. Am insistat să deblocăm procedura.

Și acum avem încă șansa să câștigăm finanțare pentru racordarea comunei la gaze. Dar suntem contracronometru. Am lucrat și 12 ore pe zi doar la acest proiect.

Trebuie să finalizăm dosarul și să-l depunem pe 17 decembrie. Și dacă reușim, până la finele lui 2023, toată comuna se va putea racorda la gaz”, a declarat primarul comunei Smârdan pentru SpotMedia.ro.

Silviu Zinica susține că în ultima lună – deși încă nu fusese învestit în funcție – s-a concentrat pe încurajarea educației.

Comuna Smârdan are 3 sate. Unul omonim, de reședință și două numite: Cișmele și Mihail Kogălniceanu. Fiecare sat are școală și grădiniță. Doar că unele dintre unitățile de învățământ nu mai oferă condițiile necesare pentru copii și trebuie reconstruite.

”Am ajuns în anul 2020 și noi nu aveam apă caldă în școlile din comună. Știți ce temperatură are apa rece iarna, la țară? Are 4 grade Celsius. Atâta avea și apa Atlanticului când s-a scufundat Titanicul și au murit pasagerii!

Așa că – având ajutorul prietenilor mei și al colaboratorilor – am cumpărat boilere pentru fiecare școală. Și am rezolvat în câteva săptămâni ce nu s-a făcut niciodată până acum.

La școala din satul Mihail Kogălniceanu exista o centrală termică performantă, dar nu funcționa cum trebuie. Am reparat-o, iar acum lucrăm la instalație, astfel încât în clase să fie cald. Și în celelalte școli la fel, va trebui să asigurăm încălzirea!

Avem școală cu toalete în curte. Vă dați seama ce înseamnă pentru un copil să iasă prin zăpadă la toaletă și să se spele pe mâini cu apă la 4 grade Celsius? Am dat startul unui proiect pentru a rezolva această situație!”, ne-a mai spus Silviu Zinica.

Acesta susține că, pe hârtie, în raportarea către Inspectoratul Școlar Județean, la unitățile de învățământ din comună sunt 36 de calculatore (la 475 de elevi). Dar nici cele 36 nu funcționau toate cum trebuie.

”Dintre acestea, 28 sunt vechi și nu pot fi folosite cum trebuie. Iar 8 – singurele mai moderne – erau într-un centru de informare din satul Mihail Kogălniceanu. Am fost, le-am văzut așa aliniate, neatinse și am întrebat acolo: Păi copiii nici măcar nu se joacă la ele?

Ce credeți că mi-au spus: nu, din cauză că nu există priză la care să poată fi alimentate!

Un consilier local din echipa mea, care este electrician, a rezolvat problema, iar acum putem băga în priză și acele calculatoare.

În plus – tot cu ajutorul colaboratorilor, am adus 6 calculatoare noi, cu configurații de top. Le-am lăsat la școala din satul Smârdan”, a mai spus noul primar.

Per total, Silviu Zinica apreciază că – printr-o contribuție privată a colaboratorilor săi de peste 40.000 de lei – a reușit să rezolve în câteva săptămâni probleme pe care comuna le are de zeci de ani.

Primarul a declarat că a scos de pe linie moartă și un alt proiect al fostei administrații. Este vorba despre dotarea școlilor cu calculatoare, table inteligente, video proiectoare etc. Luni, pe 2 noiembrie, ar urma să semneze contractul și să atragă o finanțare de 1 milion de lei.

În prima zi de după preluarea mandatului, adică pe 30 octombrie, Silviu Zinica a postat pe Facebook  un raport al activității sale pentru comunitatea din Smîrdan.

Noul primar spune că vrea să facă tot ce e necesar pentru a-i susține pe elevi. Iar când aceștia își vor atinge potențialul, să vină la rândul lor să ajute, din diverse posturi, comunitatea locală.

În rest, face planuri să îi atragă pe gălățeni să își construiască în Smârdan case și să dezvolte tot ce înseamnă infrastructură în comuna pe care o conduce.

Cine este Silviu Zinica și de ce a candidat la Smârdan

Silviu Zinica are 38 de ani. A făcut facultatea și masterat la Universitatea Dunărea de Jos din Galați și a lucrat în ultimii ani în posturi de conducere din domeniul vânzărilor auto. Câștiga destul încât să se bucure de o viață confortabilă.

A decis să renunțe la acel confort în 2017.

”Am avut o implicare în viața socială și chiar politică de mai mult timp. Dar nu mi-am pus niciodată problema să candidez.

Până la momentul infam al ”altei întrebări” din 2017. Atunci am văzut cum țara mea se întoarce în timp cu zeci de ani.

Și mi-am dat seama că generația mea a greșit. Ne-am concentrat pe carierele noastre care ne-au adus un trai confortabil și am lăsat în politică toți analfabeții și toți opincarii din țara asta. Și mi-am dat seama că așa n-avem cum să mergem înainte.

Acum am 38 de ani. Și vreau ca măcar următorii 20 să mi-i dedic comunităților rurale din județul Galați. Sunt aici oameni pe care nu-i mai reprezintă nimeni”, a mai spus Silviu Zinica.


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Putin: „NATO a decis să intre în război cu Rusia” / Textul integral al declarației președintelui rus. Este România amenințată?

4 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…