De ce vorbesc liderii europeni despre un război cu Rusia? Cât de reală este amenințarea pe continent
Atmosfera din Europa este tensionată, iar mulți lideri UE discută, în ultima vreme, despre război sau despre scenarii ale unui conflict între NATO și Rusia, mai ales dacă armata Moscovei ar câștiga războiul din Ucraina.
Cât de reală este amenințarea unui război între Rusia și NATO FOTO Shutterstock
În același timp, scrie The Guardian, tensiunile din Orientul Mijlociu au continuat să crească. Atacurile Israelului asupra Fâșiei Gaza persistă, ostilitățile cu organizația Hezbollah din Liban, aliata Iranului, cresc, iar SUA și Marea Britanie au lansat raiduri aeriene în zonele controlate de houthi în Yemen pentru a opri atacurile asupra transporturilor în Marea Roșie.
Politicienii și generalii aduc în discuție pregătirile de război
Amiralul Rob Bauer, președintele comitetului militar al NATO, a declarat săptămâna trecută că "nu este un dat faptul că suntem în situație de pace" și că alianța se pregătește pentru un conflict cu Rusia și grupările teroriste "dacă situația o va impune".
Grant Shapps, ministrul britanic al Apărării, susține că Regatul Unit și aliații săi se îndreaptă "de la o lume postbelică la una prebelică", în care idealismul este înlocuit de "realismul dur". Este momentul, susține el, pentru reînarmare pentru a proteja Europa de "furia lui Putin".
Și Boris Pistorius, ministrul german al Apărării, a arătat într-un interviu de săptămâna trecută că, deși un atac rus nu este probabil în acest moment, "experții noștri se așteaptă la o perioadă de cinci până la opt ani în care acest lucru ar putea fi posibil".
El a adăugat că Europa se confruntă cu "o situație de amenințare militară... care nu a existat de 30 de ani". Norvegia și Suedia au emis avertismente similare în ultima lună.
O tactică pentru a obține mai mulți bani
Armatele fac o planificare pentru război și mereu există presiune din partea generalilor și ministerelor apărării pentru a cheltui mai mult, arată The Guardian. Dar războiul din Ucraina – care va intra în al treilea an luna următoare – epuizează stocurile occidentale de muniții.
În plus, există tot mai multe semne că Congresul SUA nu va aproba un nou pachet de ajutor militar de 61 de miliarde de dolari pentru Ucraina, republicanii dorind mai degrabă un acord care să sporească securitatea la frontiera sudică a SUA.
Armele occidentale furnizate până acum Ucrainei, inclusiv tancurile germane Leopard 2 și cele britanice Challenger 2; vehiculele de luptă americane Bradley; rachetele cu rază lungă de acțiune americane, britanice și franceze, precum și muniția și proiectilele de artilerie, nu au reușit să străpungă linia rusă. Dacă ajutorul militar viitor al SUA ar fi blocat, Europa ar avea dificultăți în a acoperi nevoile de război ale Ucrainei.
În același timp, există perspective că Trump va obține nominalizarea republicană după victoriile în alegerile primare din Iowa și New Hampshire. Amintirile despre președinția sa anterioară persistă în Europa, alături de întrebări despre apropierea sa de Putin și amenințarea sa de la summitul NATO din 2018 că SUA ar putea "merge pe cont propriu" și să se retragă din alianță dacă celelalte țări nu-și cresc cheltuielile militare.
NATO, înlocuit de o alianță europeană
Manfred Weber, liderul Partidului Popular European Conservator din Parlamentul European, a promovat într-un interviu din Politico ideea că UE ar trebui să preia de la NATO apărarea continentului, propunând o "apărare europeană" care ar trebui să includă o umbrelă nucleară, furnizată de Franța, singura țară cu arsenal nuclear din UE. "Când mă uit la acest an în calitate de politician european, prima gând este Trump", a spus Weber.
Există discuții printre unii politicieni europeni despre necesitatea de a crea un comisar european al apărării, dar realitatea este că este puțin probabil ca aceste manevre să înlocuiască NATO, ai cărei membri cu armate mari includ Regatul Unit (al cărui arsenal nuclear este angajat în alianță) și Turcia, precum și SUA. Iar membrii NATO sunt mai degrabă dispuși să încerce să facă față și să supraviețuiască unei președinții Trump, așa cum au făcut din 2016 încoace.
Cât de reală este amenințarea unui război cu Rusia?
Generalul Sir Patrick Sanders, șeful armatei britanice, a sugerat că armata profesionistă a Regatului Unit ar fi prea mică pentru a rezista mult timp într-un război total cu Rusia și ar fi nevoie de o "armată de cetățeni" pentru a câștiga un astfel de conflict, sugerând posibilitatea reintroducerii serviciului militar obligatoriu în caz de urgență.
Cu toate acestea, această scenă a fost respinsă de Guvernul de la Londra ca fiind una ipotetică "inutilă" și care nu ar aduce niciun ajutor.
Însă alte țări europene precum Letonia și Suedia au început să revigoreze forme ale serviciului militar, iar ministrul german al Apărării, Boris Pistorius, a declarat în decembrie că sunt explorate toate opțiunile.
Cu toate acestea, nu este deloc clar dacă Rusia, indiferent cât de agresiv ar vrea Putin să fie, ar avea capacitatea de a ataca statele membre NATO.
Se estimează că serviciile de informații occidentale au înregistrat 315.000 de ruși uciși sau răniți în Ucraina, iar forțele Moscovei au eșuat repetat în încercările de a sparge apărarea Kievului.
Teama cu privire la retragerea sprijinului SUA pentru NATO poate fi reală, dar amenințarea nu este atât de semnificativă, concluzionează The Guardian.
Sursa: adevarul.ro