De ce vor fi reparate în România tancurile și blindatele occidentale care luptă în Ucraina
Sistemele moderne de armament precum tancuri, blindate sau obuziere autopropulsate, donate de occidentali Ucrainei pentru a lupta cu Rusia, vor fi reparate și întreținute într-un centru logistic care va fi deschis de compania germană Rheinmetall la Satu Mare.
Un tanc Leopard 2 la o tragere cu muniţie reală în cadrul unui exerciţiu NATO FOTO U.S. Army
Compania germană Rheinmetall pune la punct și va deschide în această lună la Satu Mare un centru logistic pentru întreținerea și repararea unor sisteme de armament moderne folosite de Ucraina în războiul dus împotriva fostei Armate Roșii. „Centrul de servicii ar trebui să joace un rol central în menținerea pregătirii operaționale a sistemelor de luptă occidentale utilizate în Ucraina și în asigurarea disponibilității suportului logistic“, a spus un purtător de cuvânt al companiei, conform Reuters . Conform gigantului german din industria de armament, la Satu Mare vor fi întreținute și reparate tancuri Leopard 2, Challenger sau obuzierele autopropulsate, dar și vehicule de luptă de infanterie Marder, blindate Fuchs și camioane militare folosite de Ucraina.
„Este o preocupare-cheie pentru noi, cei de la Rheinmetall, să oferim forțelor NATO și Ucrainei cel mai bun sprijin posibil“, a declarat directorul executiv al companiei, Armin Papperger. Rheinmetall a înfiinţat un centru similar în Lituania în iunie 2022, pentru a oferi sprijin pentru vehiculele NATO din statele baltice.
Aproape de granița cu Ucraina
Aflat în vizită oficială la București, cancelarul german Olaf Scholz e explicat într-o conferință de presă susținută alături de președintele Klaus Iohannis de ce a ales Rheinmetall țara noastră pentru a pune la punct acest centru pentru întreținerea și repararea tehnicii de luptă moderne. „Colaborarea noastră pentru sprijinirea Ucrainei este foarte intensivă și desigur că acoperă și întrebările puse de dumneavoastră, și este clar că trebuie să asigurăm funcționarea corectă a acestor echipamente. (...) Trebuie să avem posibilitatea de a repara (tehnica de luptă - n.red.) în afara Ucrainei, dar aproape de graniță“, a declarat cancelarul german Olaf Scholz.
Gigantul german Rheinmetall se implică tot mai mult în furnizarea de sisteme de armament Ucrainei și recent a anunțat prin vocea lui Armin Papperger și intenția de a deschide în această țară chiar și o fabrică în care ar putea construi tancuri Panther KF51, o dezvoltare a modelului Leopard 2 . Acesta ar avea carena lui Leopard, dar va avea o turelă nou proiectată și va încorpora elemente de inteligență artificială (AI) și drone. Când a anunțat intenția de a investi în Ucraina, Papperger a mai spus că Ucraina avea nevoie între 600 și 800 de tancuri pentru a câștiga războiul și că Rheinmetall lucrează din plin la punerea la punct a mașinilor de luptă Leopard 2 și a blindatelor Marder promise Kievului, arată globalconstructionreview.com . „Există, de asemenea, aproximativ 100 de modele Leopard 1 mai vechi, dintre care 88 le putem face din nou utilizabile“, a precizat Papperger.
Ne-a ajutat poziția strategică
Nici oficialii germani, dar nici cei din România nu au făcut public locul exact unde va funcționa noul centru logistic pentru întreținerea și repararea tehnicii de luptă. Totuși, experți din industrie susțin că o astfel de unitate are unele particularități, fapt care micșorează serios numărul posibilelor locații avute la dispoziție de investitorul german. Ca un exemplu, un astfel de centru logistic are nevoie un pod rulant destul de puternic pentru ridicarea turelelor, iar în Satu Mare astfel de unități ar putea fi, orientativ, uzina UNIO sau secția zonală a Societății Comerciale de Reparații Locomotive.
Analistul militar Aurel Cazacu susține că anunțata venire în România a gigantului german de armament este o oportunitate pe care nu trebuie să o ratăm. „Vor să se asigure că sistemele occidentale de armament donate Ucraina sunt cum trebuie întreținute și reparate, dacă este nevoie. Sunt niște standarde de respectat. După polonezi, ne-au ales și pe noi fiindcă avem o poziție strategică, iar Satu Mare este la doi pași de graniță. Există legătură pe calea ferată, se ajunge în Ucraina imediat de la Satu Mare, iar într-un război timpul care este petrecut de un tanc sau un blindat în operațiuni de mentenanță sau reparații costă foarte mult. Și nu mă refer la bani, ci și la pierderi de toate felurile pe front, pentru că acel tanc stă într-un atelier în loc să fie folosit la lovirea adversarului. Cel mai probabil, la Satu Mare vor ajunge și specialiști ucraineni pentru a învăța cum se realizează întreținerea de zi cu zi a respectivelor sisteme de armament“, a precizat Aurel Cazacu.
Și americanii investesc în industria de armament
Surse din industrie au declarat pentru „Adevărul“ că nu numai germanii vin acum în România ca să investească în industria românească de armament. Concret, un fond de investiții american este în tratative înaintate și este gata să facă o infuzie de bani pentru a produce împreună cu societăți românești de stat și private muniții de toate calibrele. Și nu este vorba de sume mici, pentru că respectivele surse au precizat că fondul de investiții are la dispoziție pentru afacerile din România până la două miliarde de dolari, bani care vor fi investiți treptat, evident.
Reamintim că România se numără printre cele 17 state membre ale Uniunii Europene, plus Norvegia, care au convenit să cumpere în comun muniţie de artilerie în valoare de două miliarde de euro pe care să o livreze Ucrainei pentru a o ajuta în războiul declanșat de Rusia. În general, este vorba de obuze de 155 milimetri, muniție solicitată tot mai insistent de Kiev și care se găsește tot mai greu în depozitele țărilor aliate.
Sursa: adevarul.ro