De ce unii oameni nu se gândesc niciodată la îmbătrânire. Sfatul unui cunoscut psiholog

De ce unii oameni nu se gândesc niciodată la îmbătrânire. Sfatul unui cunoscut psiholog

Îmbătrânirea este asociată de mulți dintre noi cu boala și neputința. Nu trebuie totuși să fie așa. Secretul stă în modul în care ne controlăm gândurile și emoțiile, dar și în funcție de cum ne programăm mintea.

Mulți dintre noi nu se gândesc niciodată la îmbătrânire FOTO Shutterstock

Mulți dintre noi nu se gândesc niciodată la îmbătrânire FOTO Shutterstock

Foarte puțini dintre noi se gândesc la îmbătrânire. Își trăiesc viața ca și cum vor fi veșnic tineri și se lovesc inevitabil de problemele specifice vârstei a treia atunci când ajung acolo. Răspunsul este foarte simplu.

Îmbătrânirea este asociată cu moartea , iar mulți dintre noi nu au educația necesară pentru a trata această etapă importantă din viața lor cu maturitatea necesară. Ajung astfel să sufere de numeroase boli fizice și mentale pentru că, pe lângă igiena fizică zilnică, nu și-au luat din timp și măsuri de igienă mentală și emoțională.

„Cei care se gândesc că într-o zi vor îmbătrâni, o fac, din păcate, din frică și din neacceptare. În topul fricilor este frica de moarte. Îmbătrânirea este preambulul acestui eveniment care îi sperie aproape pe toți”, explică psihologul Stelian Chivu.

Mircea Eliade a spus într-un cunoscut citat „cine moare înainte să moară, nu mai moare după ce moare”. Frica de îmbătrânire apare, de regulă, odată cu primul fir de păr alb pe care îl descoperim și se accentuează și în funcție de percepția fiecăruia dintre noi asupra vârstei.

Îmbătrânirea se manifestă diferit la fiecare dintre noi

„Un copil nu va avea frica de îmbătrânire pentru că el nu a intrat în programele psihologice ale îmbătrânirii. Vârstnicii trăiesc de multe ori în trecut și se gândesc cum va fi viața lor de acum încolo. Sunt puține persoane de vârsta a treia care nu se gândesc la bătrânețe și acestea sunt persoane care se cunosc foarte bine, își controlează bine gândurile și emoțiile și trăiesc doar în prezent”, face psihologul Stelian Chivu o scurtă comparație.

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Psihologul Stelian Chivu FOTO arhiva personală

Îmbătrânirea este finalmente un aspect ce ține de percepția fiecăruia și de modul în care se raportează la acesta. Dacă se gândește doar la asta și la faptul că se va îmbolnăvi și nu va avea cine să îi îngrijească, efectele acestei gândiri se vor produce mai repede și se vor amplifica.

Creierul oferă primele semne ale îmbătrânirii. Dacă persoana în cauză consumă în exces alcool, droguri sau este supusă constant stresului, creierul se va uza mult mai repede, iar procesul de îmbătrânire se va accentua.

Cum să ne menținem creierul tânăr

Sunt persoane care se programează singure să îmbătrânească mai repede. Am avut un pacient care spunea că are casă, mașină și a ieșit la pensie, iar acum își pregătea locul de veci. Este genul de gândire toxică, care ne poate face mult rău”, avertizează psihologul Stelian Chivu.

Ca să menținem creierul tânăr este necesar să facem constant mișcare sau sport, să fim echilibrați psihic și emoțional, iar gândurile să fie mereu pozitive, spune specialistul. Putem chiar să ne programăm mental la o vârstă cât mai tânără, iar acest program se va manifesta la nivel celular când o trăim la nivel emoțional și o manifestăm fizic.

„Asta înseamnă să ne simțim mai tineri decât vârsta biologică pe care o avem, iar creierul va transmite această stare întregului organism, care se va comporta ca atare”, conchide psihologul Stelian Chivu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...