De ce un satelit meteorologic chinez în Insulele Hawaii este o potențială amenințare pentru SUA

De ce un satelit meteorologic chinez în Insulele Hawaii este o potențială amenințare pentru SUA

Laserele verzi emise de un satelit chinez de monitorizare a poluării în Insula Hawaii ar putea fi folosite pentru a colecta informații despre bazele militare americane din regiune, spun experți militari.

Lasere verzi de la un satelit chinez au fost surprinse de o cameră în Insulele Hawaii FOTO Captură

Lasere verzi de la un satelit chinez au fost surprinse de o cameră în Insulele Hawaii FOTO Captură

Un satelit chinez a fost surprins emițând lasere verzi de către o cameră live atașată la un telescop al Japoniei amplasat în insulele Hawaii.

Luminile verzi au apărut pentru o fracțiune de secundă și s-a stabilit că provin de la satelitul chinez de monitorizare a poluării atmosferice Daqi-1.

Insula Oahu găzduiește baza comună a forțelor aeriene, respectiv a flotei navale americane din Pacific, Pearl Harbor - Hickham.

Rick Fisher, expert în China la Centrul Internațional de Evaluare și Strategie, a spus că satelitul reprezintă „un caz clasic de utilizare dublă a tehnologiei civile chinezești” pentru misiuni militare.

„Laserele de pe Daqi-1 monitorizează în mod specific densitatea atmosferei și pot detecta diferite direcții ale vântului”, a explicat el pentru The Sun Online.

„Sunt chiar informațiile de care are nevoie China pentru a ținti cu precizie focoasele nucleare de mici dimensiuni ale rachetelor balistice sau ogivele hipersonice mai noi.

Ogivele HGV (Hypersonic Glide Vehicle) caută să exploateze traiectorii joase care se află totodată la altitudine joasă și, prin urmare, sunt foarte vulnerabile la condiții meteorologice nefavorabile, necesitând precizia datelor meteorologice care ar fi disponibile prin măsurători laser".

El este de acord că rachetele Chinei reprezintă o amenințare pentru bazele americane din Hawaii, Beijingul putând dezvolta capacitatea de a lansa un atac-surpriză.

„Într-adevăr, există o amenințare chineză din ce în ce mai mare la adresa Hawaii, doar că într-un război general asupra Taiwanului, Armata Populară de Eliberare (APL) va viza probabil și instalațiile americane din Japonia, Coreea de Sud, Alaska și California”, a spus el.

Sateliții meteorologici chinezi care folosesc lasere verzi pot ghida țintirea precisă a ogivelor hipersonice lansate de bombardierele Xian H-6N, care pot fi realimentate pentru a ajunge în Hawaii.

China și-a construit un arsenal uriaș de rachete hipersonice - numite „ucigași de portavioane” - menite să neutralizeze puterea marinei americane și să atace instalațiile americane din Pacific.

Potențiale aplicații militare

O cameră live a Telescopului Subaru (Japonia) de pe Mauna Kea a înregistrat imaginile la sfârșitul lunii ianuarie.

„Este un satelit chinezesc care măsoară, printre altele, poluanții”, a declarat Roy Gal, de la Institutul de Astronomie al Universității din Hawaii.

Totuși prezența satelitului în zonă a stârnit întrebări, inclusiv din partea fostului șef de stat major al Forțelor Marine din Pacific, Ray L'Heureux.

„Nu-mi dau seama, și aceasta este doar opinia mea, de ce chinezii, care sunt probabil unii dintre cele mai prolifice țări poluatoare de pe planetă, ar colecta date despre poluanți pe această parte a Pacificului", a spus el.

În 2021, China a lansat două rachete nucleare hipersonice care au înconjurat Pământul și au „sfidat legile fizicii”. Cea mai nouă rachetă aflată în serviciu, DF-17, a devenit complet operațională la începutul lunii ianuarie, după ce a fost prezentată la o paradă militară în Beijing în 2019. Potrivit armatei americane, are o precizie de câțiva metri și este capabilă de „manevre extreme” și „acțiuni evazive”. Totodată, are un cost relativ scăzut, ceea ce înseamnă că armata chineză poate lansa zeci de astfel de rachete.

Nicholas Eftimiades, un veteran în retragere din cadrul Departamentului de Informații al SUA a reamintit că spionajul chinez se bazează pe „întreaga societate”.

Acesta spune că Beijingul poate folosi sateliții atât din rațiuni științifice și de mediu, cât și pentru aplicații militare.

Laserele se folosesc „pentru a măsura diferite niveluri ale atmosferei superioare și inferioare” astfel încât să poate fi identificate tipare ale vântului și măsurate straturile de densitate.

Aplicațiile pot fi în aviație, de la transportul civil și până la rachete hipersonice.

„Utilizarea laserelor în atmosfera superioară ajută la determinarea nivelurilor de poluare și, în cazul insulelor Hawaii, a unor lucruri precum distribuția cenușii vulcanice.

Laserele care ating solul sunt folosite pentru a dezvolta hărți topografice 3D. Acestea sunt utile pentru a dezvolta orice, de la aplicații bazate pe date geografice pentru a sprijini rachetele de croazieră și alte forme de lovituri de precizie”.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Prinț” bugetar cu două apartamente în Dubai...

2 ALERTĂ Bank of America, raport care dă fiori despre România

3 Cine e adevăratul suveran al suveraniștilor și cel mai periculos dintre ei. Expert în extremism: „Să nu ne lăsăm păcăliți de acest aspect”

4 De citit ce spune omul ăsta despre rețelele sociale

5 Foarte interesante amănunte...