De ce umflă la cer liderii PSD acuzațiile de fraudă la vot
Liderii PSD se comportă în aceste zile exact ca hoțul de buzunare prins în tramvai cu mâna în haina victimei, dar care începe tot el să urle săriți, mă fură, oameni buni, pentru a crea puțină confuzie printre călători cât să dispară în prima stație, scrie jurnalistul Dan Tăpălagă pe G4Media.ro .
Gabriela Firea, Dan Tudorache, Daniel Florea și alți lideri PSD, susținuți de Antena 3 și RTV, care s-au prins în hora șuților, au umplut spațiul public cu fumigene și falsuri. Printr-o scandaloasă scamatorie mediatică, pesediștii s-au transformat peste noapte din acuzați în acuzatori și, din principalii suspecți, în victime inocente.
Cert este că liderii USR i-au acuzat primii pe cei de la PSD sector 1 de tentativă de fraudă, prezentând cazul unui candidat PSD pentru funcția de consilier general, prins cu 473 de procese verbale asupra sa, filmat și dat pe mâna poliției. La aceste acuzații PSD a răspuns ca de obicei cu manipulări grosolane, arătând cu degetul către useriștii, acuzați fără probe că au fugit cu sacii de voturi din biroul electoral sector 1.
Pentru a da greutate acestor contra-acuzații, din primăria lui Tudorache s-au scurs la Antena 3 și RTV imagini cu câteva persoane umblând prin sala în care au fost depozitate voturile.
Manipularea a ținut o zi, după ce s-a dovedit oficial că în imaginile nu erau useriști care furau voturi, așa cum a susținut propaganda PSD, ci un angajat al primăriei lui Tudorache, președintele Biroului Electoral, președintele secției de votare și reprezentanți USR-PLUS. Aceștia din urmă au solicitat, potrivit unei comunicari oficiale, să participe la procedură, ”cerere admisă de către președinte tocmai pentru a se asigura transparența procesului electoral”.
Ministrul de interne, Marcel Vela, a anunțat, joi, că printre cei prezenți în depozitul cu buletinele de voturi era un membru al PPUSL (partidul lui Dan Voiculescu), cel care depozitează un sac. Or, toți cei prezenți acolo au fost prezentați la Antena 3 drept useriști care fură voturi, iar imaginile, proba supremă. Fura voturi omul lui Voiculescu?
Întrebarea este, totuși, de ce umflă PSD la cer acuzațiile de fraudă electorală atât de stupid și aparent lipsit de sens? Ce urmăresc? Și, mai ales, ce ne arată situația de la Sectorul 1?
În primul rând, constatăm că a dispărut frica de DNA, de instituții. În primul raport privind statul de drept, oficialii de la Bruxelles consemnează oficial încetinierea luptei anticorupție, observă slaba activitate a parchetelor, pusă însă pe seama mutilării legilor justiției.
Or, agresivitatea politicienilor care par să fi revenit la vechile obiceiuri se explică prin dispariția fricii de răspundere în fața legii. Înainte de alegeri, un șef de CJ de la PSD suspendat prin ordin de prefect a refuzat să părăsească biroul și a continuat să-și exercite atribuțiile, fără ca nimeni să-l poată împiedica în vreun fel.
România pare din nou un sat fără câini, în care fiecare face ce vrea, deoarece instituțile-cheie nu funcționează. Drept rezultat, nimeni nu se mai teme de consecințe. Vechile coaliții de penali s-au refăcut și se manifestă agresiv.
Așadar, un prim răspuns la întrebarea de ce pesediștii au revenit la metodele clasice este pentru că pot. Grăjdanii, adică micii trepăduși gata să încalce legea la ordinul șefului de partid, au scos din nou capul, simțind că pericolul a trecut.
În al doilea rând, România a intrat a două zi după anunțarea rezultatelor la alegerile locale în plină campanie pentru parlamentare. Partidele mai au la dispoziție doar două luni jumate până la următoarele alegeri, nu șase luni cum s-ar fi întămplat dacă localele ar fi avut loc la termen, în iunie, și nu s-ar fi amânat din cauza epidemiei.
PSD încearcă cu disperare să-și mobilizeze electoratul după ce a constatat că, din varii motive, alegătorii lor au stat în casă într-o proporție mai mare decât de obicei. Prin radicalizare, prin acuzațiile de furt electoral repetate isteric la televiziunile de casă, liderii PSD speră să-și trezească alegătorii și să-i scoată la vot în decembrie.
Suntem în plină campanie, acuzațiile de fraudă sunt de uz electoral.
Se va prinde și liderul PSD, Marcel Ciolacu, în această horă a minciunilor și manipulării? Are vreun interes să-și compromită cele câteva gesturi corecte făcute în calitate de lider înainte de locale? Chiar dorește să revină la linia peremistă, nefrecventabilă, din epoca Dragnea, aruncând în aer procesul electoral?
În fine, scandalul de la sectorul 1 reprezintă și o explicație comodă pentru perdanți. Firea, Tudorache, Mutu, Florea găsesc, în sfârșit, justificarea eșecului din Capitală: nu ei sunt de vină, ci adversarii lor i-au furat ca în codru, mână în mână cu casele de sondaje.
Numai că și aici e o mică problemă: casele de sondaje acuzate azi de Firea au contracte chiar cu PSD și au făcut exit-poll pentru Antena 3. Însă liderii PSD nu se vor împiedica de detalii pentru a vinde mai departe basmul fraudării alegerilor.
Fraudă! Ne-au furat useriștii și liberalii la vot! Asta vor țipa pesediștii pe toata durata campaniei pentru parlamentare, chiar dacă, așa cum spuneam la început, tot ei au fost prinși cotrobăind cu mâna în buzunarele pasagerilor din tramvai.