De ce Trump este ca plastilina în mâinile lui Putin? Zvonurile despre compromat rusesc revin

De ce Trump este ca plastilina în mâinile lui Putin? Zvonurile despre compromat rusesc revin

În urma declarațiilor extraordinare ale președintelui american de ieri, ca răspuns la plângerile președintelui Ucrainei, Zelenski, care s-a simțit exclus de la negocierile de pace dintre SUA și Rusia, întrebările despre adevărata natură a „prieteniei” lui Trump cu omul de la Kremlin sunt tot mai numeroase, scrie Daily Mail.

Donald Trump și Vladimir Putin/FOTO:Arhiva

Donald Trump și Vladimir Putin/FOTO:Arhiva

De ce este Trump în mâinile lui Putin? Zvonurile cu privire la kompromatul rusesc au fost respinse ca fiind „știri false” de către președintele american, deci care este adevăratul motiv pentru care se aliază cu Putin?

La începutul anului 2013, Miss Univers din 2012, americanca Olivia Culpo, în vârstă de 20 de ani, a călătorit la Moscova pentru a filma un videoclip cu un star pop rus numit Emin Agalarov, fiul unui mogul imobiliar care are legături cu președintele Vladimir Putin.

Un lucru a dus la altul și, pe 18 iunie același an, Donald Trump, pe atunci proprietarul concursului Miss Univers, a anunțat că va duce 86 dintre cele mai frumoase femei din lume la Moscova pentru a apărea la Crocus City Hall, o sală de concerte cu 7.500 de locuri, deținută de tatăl lui Emin.

„Credeți că Putin va veni la concursul Miss Univers?“ a întrebat Trump mai târziu în acea zi. „Dacă da, va deveni el noul meu cel mai bun prieten?“

De-a lungul anilor, magnatul imobiliar nonconformist din New York nu și-a ascuns admirația pentru lideri puternici precum Xi Jinping din China și Viktor Orban din Ungaria. La o zi după începerea invaziei ruse în Ucraina, Trump a calificat mișcarea militară drept „genială”, iar arhitectul acesteia drept „înțelept”.

Au existat chiar sugestii că Putin deține informații compromițătoare despre președintele american, mai ales după ce un dosar bombă produs de un fost ofițer MI6 în 2016 a susținut că „guvernul rus lucrează pentru a-l face președinte pe Trump”.

Trump a respins mult timp astfel de acuzații ca fiind „știri false”, dar ceața speculațiilor nu a făcut decât să crească în ultimele luni, odată cu numirea controversată a „simpatizantei” lui Putin, Tulsi Gabbard, în funcția de director al serviciilor naționale de informații.

Dar adevărul este că legăturile președintelui american cu establishmentul rus datează de zeci de ani, iar eforturile sale de a pune capăt războiului în condiții aparent prietenoase cu Putin pun decizia sa într-o lumină surprinzătoare. La mijlocul anilor 1990, imperiul imobiliar al lui Trump se clătina în pragul ruinei.

Au existat chiar speculații că Putin ar deține informații compromițătoare despre președintele american, cel mai notabil după un dosar bombă produs de un fost ofițer MI6 în 2016, care susținea că „guvernul rus lucra pentru a-l face pe Trump președinte”.

Trump a respins de mult timp aceste acuzații drept „știri false”, dar norul speculațiilor a continuat să crească în ultimele luni, odată cu numirea controversată a lui Tulsi Gabbard, „fana” lui Putin, în funcția de Director al Serviciilor de Informații Naționale, și cu vizita lui Tucker Carlson, jurnalistul conservator care a realizat un interviu binevoitor cu președintele rus la Moscova anul trecut, la Casa Albă.

Probleme financiare

Trei dintre cazinourile sale și un hotel fuseseră deja declarate falite, iar Trump era considerat atât de toxic din punct de vedere comercial, încât nicio bancă americană nu mai voia să colaboreze cu el.

„Nu putea să împrumute bani de la nimeni din Statele Unite,” a spus arhitectul său de lungă durată, Alan Lapidus, în 2018. „Toate afacerea venea din Rusia. Legăturile sale cu Rusia erau mai profunde decât a recunoscut vreodată.”

Se spune că banii ar fi fost împrumutați de indivizi bogați din Rusia și fostele republici sovietice, unii dintre ei oligarhi apropiați lui Putin.

Iar legăturile lui Trump cu acești oameni de afaceri au continuat în anii care au urmat. Unul dintre cei mai semnificativi parteneri ai săi în anii 2000 a fost Bayrock Group din New York, fondat de dezvoltatorul imobiliar kazah Tevfik Arif, care a lucrat timp de 17 ani în Ministerul Comerțului și Comerțului din Moscova în perioada sovietică. Unul dintre consilierii seniori ai lui Arif era Felix Sater, fiul unui mafiot rus, care a fost condamnat pentru coordonarea unei fraude pe piața de acțiuni în valoare de 40 de milioane de dolari.

În 2008, fiul cel mare al lui Trump, Donald Trump Jr., a recunoscut fără ezitare dependența afacerii familiei sale de banii proveniți din Rusia.

Rușii constituie un segment disproporționat de mare din majoritatea activelor noastre,” a mărturisit el. „Vedem mulți bani care vin din Rusia.”

Dar nu doar Trump accepta finanțare din Rusia. De asemenea, Trump își dorea de mult să construiască un proiect în Moscova. În manualul său de sfaturi de afaceri The Art of the Deal, publicat în 1987, Trump scria că a discutat cu ambasadorul sovietic la Washington de atunci, Iuri Dubinin, despre posibilitatea de a „construi un mare hotel de lux, chiar vis-a-vis de Kremlin, în parteneriat cu guvernul sovietic”.

Trump Tower la Moscova

În ciuda faptului că acest proiect nu a fost dus la bun sfârșit, interesul magnatului pentru o Trump Tower la Moscova a fost reîncălzit după prăbușirea Uniunii Sovietice.

A fost Sater cel care a identificat un loc pentru un zgârie-nori Trump, iar, deși planurile pentru proiect au fost afectate de întârzieri, Trump a fost destul de optimist încât, după ce a organizat în 2013 concursul Miss Univers în Rusia, să scrie pe Twitter: „TRUMP TOWER-MOSCOVA este următorul.”

Până în 2015, un arhitect din New York a finalizat planurile pentru ceea ce ar fi fost cel mai înalt zgârie-nori din Europa, un obelisc de sticlă de 100 de etaje, cu sigla Trump pe mai multe laturi. Într-un e-mail trimis avocatului lui Trump mai târziu în acel an, Sater se lăuda: „Prietenul nostru poate deveni președintele SUA și putem să-l ajutăm să o facă. Voi face ca toată echipa lui Putin să fie de acord cu acest lucru. Mă voi ocupa eu de acest proces.”

Abia în iunie 2016, când alegerile prezidențiale se apropiau, Trump a părut să abandoneze acest proiect o dată pentru totdeauna.

Însă, în câteva luni, el se afla în fața descoperirilor devastatoare ale unui dosar realizat de fostul ofițer MI6, Christopher Steele.

După ce a lucrat timp de 20 de ani la chestiuni legate de Rusia pentru serviciile de informații britanice, Steele era atât de îngrijorat că Trump ar putea fi șantajat de Rusia, încât în iulie 2016 a transmis concluziile sale FBI-ului – iar șase luni mai târziu, rezultatele șocante au fost publicate de site-ul de știri Buzzfeed.

În timp ce dosarul lui Steele susținea că „guvernul rus lucra pentru a-l face pe Trump președinte”, că Rusia căuta „să cultiveze oameni din cercul lui Trump” și că mulți dintre oficialii și asociații săi de campanie aveau numeroase contacte secrete cu oficiali și agenți ruși, acesta conținea și o sugestie mult mai murdară.

Pentru a-și păstra „activul” sub control, susținea Steele, serviciile de securitate rusești ar fi filmat un moment compromițător cu Trump într-o cameră a hotelului Ritz-Carlton din Moscova, în 2013, anul în care a avut loc concursul Miss Univers în Rusia.

Dar conform unei cărți a jurnalistului american de la Harvard, Craig Unger, intitulate American Kompromat: How The KGB Cultivated Donald Trump, publicată în 2021, „curtarea” lui Trump de către ruși a început cu aproape 50 de ani înainte.

Unul dintre sursele lui Unger a fost fostul maior KGB, Iuri Șveț, care a fost detașat la Washington DC în anii ’80, drept corespondent al agenției de știri ruse TASS.

Potrivit lui Șveț, Trump a fost identificat ca un contact promițător încă din 1977, când tânărul om de afaceri s-a căsătorit cu prima sa soție, Ivana Zelnickova, un model ceh.

Trump, în stilul său caracteristic, a fost ușor de influențat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 El a inventat „conspirația Soros”

2 „Eu și Marcel Ciolacu avem ceva în comun, amândoi zburăm în concediu pe banii mei”

3 Avertisment sumbru / „Nu e întâmplător că atacul lui JD Vance s-a concentrat pe România și Germania. Există ceva foarte întunecat în această afacere”

4 VIDEO Iar a apărut aia...

5 VIDEO Chiar ne-am tâmpit ca popor? / Românii dau foc la zăpadă ca să arate că este „falsă”: „Au băgat cip în ea” / „De ce nu mă ud pe mână?”