De ce trebuie să ne așteptăm la un atac nuclear din partea Rusiei

De ce trebuie să ne așteptăm la un atac nuclear din partea Rusiei

Analiștii Institutului Internațional de Studii Strategice susțin că Rusia nu va da înapoi de la un atac nuclear în cazul unui conflict cu NATO.

FOTO Profimedia

FOTO Profimedia

O analiză a Institutului Internațional de Studii Strategice (International Institute for Strategic Studies-IISS) arată că, într-un potențial conflict cu NATO, Rusia nu ar avea scrupule să folosească arme nucleare , deoarece Kremlinul crede că SUA și aliații săi nu ar îndrăzni să răspundă în același fel.

„Rusia ar putea încerca să folosească suficiente arme nucleare nestrategice (non-strategic nuclear weapons - NSNW) pentru a provoca daune care să prevină propria înfrângere. Rusia știe că SUA nu ar fi dispuse să treacă pragul nuclear și ar putea pune capăt conflictului devreme. Kremlinul crede că Occidentul nu vrea să folosească arme nucleare și nu acceptă victime într-un conflict, iar acest lucru alimentează doctrina agresivă a Rusiei în domeniul NSNW“, se arată în analiza IISS realizată de William Alberque, care în trecut a fost responsabil de controlul armelor, dezarmare și neproliferare în cadrul NATO.

„Rușilor le este frică, conform propriilor dezbateri, că ne-au încurajat să reacționăm, de aceea are loc acum această dezbatere nucleară. Ei cred că «trebuie să facem altceva pentru a speria Statele Unite»“, a spus Alberque.

Mai mult, făcând referire la Ucraina, în analiza citată de dailymail.co.uk, se dă de înțeles că Rusia ar putea utiliza arme nucleare nestrategice și în Ucraina, „fie pentru a preveni implicarea SUA și NATO, fie pentru a le constrânge să încheie războiul în condițiile impuse de Kremlin“.

Mult mai puternice decât lovitura de la Hiroshima

William Alberque a dat asigurări însă că Aliații ar percepe cu exactitate momentul în care Rusia s-ar pregăti să utilizeze arme nucleare nestrategice. Concret, senzorii NATO ar percepe mișcarea armelor de la o unitate centrală de depozitare la o bază aeriană și, posibil, lovituri convenționale în apropierea zonei-țintă planificate pentru a paraliza apărarea radar și antirachetă. În plus, Putin s-ar muta într-un adăpost nuclear și ar pune întregul sistem de comandă și control nuclear al Rusiei în alertă maximă.

De precizat, loviturile NSNW includ toate armele nucleare cu o rază de acțiune de până la 3.400 de mile (5.471 de kilometri), începând cu armele tactice concepute pentru a fi utilizate pe câmpul de luptă. Iar efectele unei astfel de lovituri nu sunt de neglijat. Mai exact, ogivele nucleare tactice moderne au randamente de până la zeci sau chiar sute de kilotone TNT, de câteva ori mai mari decât armele folosite în bombardamentele atomice de la Hiroshima și Nagasaki care au făcut în total până la 200.000 de victime.

Cum arată un război NATO - Rusia

Într-un alt articol, „Daily Mail“ îl citează pe generalul american Ben Hodges, fostul comandant al forțelor americane în Europa, care explică în ce fel ar putea ataca Rusia țările NATO. Astfel, Moscova ar putea trece la atacuri cibernetice și la bruierea sateliților militari occidentali. În pasul următor, Kremlinul ar putea folosi forţa militară pentru a ataca mai întâi fâşia îngustă de pământ cunoscută sub numele de Culoarul Suwalki, situată între Polonia, Lituania şi enclava rusă Kaliningrad.

Acest lucru ar izola statele baltice şi ar aduce o mare problemă ţărilor aliate. Apoi, Rusia ar ataca Polonia sau unul dintre statele baltice, Lituania sau Estonia. După aceste atacuri, Rusia va aştepta răspunsul ţărilor membre NATO. Dacă acesta va fi ezitant, Rusia nu se va opri, susține generalul american. În fine, Hodges mai spune că scopul final al Rusiei nu va fi să ocupe ţările NATO, ci doar câteva teritorii din est, pentru a distruge coeziunea aliată şi a crea o zonă-tampon între Rusia şi Occident.

Într-un astfel de conflict, cel mai greu scenariu pentru NATO ar fi dacă aliaţii Moscovei vor interveni, arată monitorulapărării.ro. În puţin timp, Iranul va avea arme nucleare, iar aşa-zisa „axă de rezistenţă“ formată din Iran şi miliţiile din Palestina, Liban, Irak, Siria, Yemen ar putea declanşa atacuri asupra Israelului şi a aliaţilor SUA din regiune. De asemenea, China ar putea invada Taiwanul, iar Coreea de Nord ar putea lansa un atac asupra bazelor americane din Asia-Pacific, dar şi împotriva partenerilor Japonia şi Coreea de Sud.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 O imagine cât o mie de cuvinte...

3 Citiți asta și apoi aruncați la coș sondajele mincinoase care-l dau pe Simion în turul doi

4 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

5 Încă o familie de „obscuri” cu avere uriașă