De ce tot mai mulți oameni recurg la poligamie și relații deschise. Psihoterapeuții explică fenomenul

De ce tot mai mulți oameni recurg la poligamie și relații deschise. Psihoterapeuții explică fenomenul

Psihoterapeutul Laura Găvan a explicat ce presupune, mai exact, o relație deschisă și de ce tot mai mulți oameni recurg la poligamie, un fenomen tot mai popular în special în rândul generațiilor tinere.

Poligamia a devenit populară într-o lume consumeristă, spun specialiștii FOTO Arhivă

Poligamia a devenit populară într-o lume consumeristă, spun specialiștii FOTO Arhivă

"Trăim într-o lume profund consumeristă și acest lucru își pune accentul și asupra manierei în care privim relațiile. În căutarea ultimului model de mașină, telefon sau destinație la modă, fie ea o simplă cafenea sau insulă exotică, ne pierdem în detalii și ținem greu pasul: standardul pare că este din ce în ce mai ridicat. Ne confruntăm cu un paradox al alegerii: sigur că putem alege altceva, însă pare că nu ne satisface decât pentru o perioadă de timp. Acest model a fost transferat și relațiilor: aplicațiile de dating, ritmul alert al vieții și redefinirea monogamiei au schimbat scena datingului modern", a explicat Laura Găvan, potrivit Click!.ro.

Monogamia

Potrivit psihoterapeutului, conceptul de monogamie este pus la încercare prin redefinirea granițelor: avem relații deschise, relații poliamoroase, swinging etc.

Monogamia înseamnă în prezent a avea câte un partener pe rând, dar nu același partener toată viața.

"De multe ori, relațiile monogame ascund infidelități, mai mult sau mai puțin acceptate de celălalt partener. Trădarea în căsnicie, fie ea de natură sexuală sau emoțională, produce multă suferință și destructurează încrederea între parteneri", mai explică psihoterapeutul.

Ce presupun relațiile deschise

Relațiile deschise presupun multiplii parteneri, fără implicare emoțională, pe când cele poliamoroase au la bază nevoia de conexiune , stabilitate și implicare emoțională, susține specialistul.

Dacă aceste tipuri de relații pot funcționa sau nu, depinde de gradul de maturitate, transparență și încredere între parteneri.

"Indiferent de ce tip de relație alegem, e bine să conștientizăm că este vorba despre o poveste și o metapoveste: cine sunt eu și ce îmi spun eu despre mine că sunt în relații. Povestea noastră personală, cine sunt eu ca individ și rolurile pe care le joc în familie și societate, care sunt valorile și nevoile mele principale", mai spune ea.

Totuși, potrivit psihoterapeutului, nu oricine poate avea o astfel de relație.

"Povestea despre cine suntem noi în relații are la bază experiențele timpurii care implică conceptele de iubire, gelozie și maniera în care s-a cristalizat tipul de atașament. Persoanele cu nevoie de stabilitate și siguranță nu vor aprecia relațiile deschise, având nevoie de asigurări că partenerul nu va părăsi relația, pe când cele cu nevoie principală de explorare și nou vor alege diferit."

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 STENOGRAME „Vai de capul meu, mă, dar unde dracu s-au dus atâția bani, mă, Oana, mă? / În șifonierul Laurei, în mașinile lui Vlad, în bijuteriile tuturo…

3 Citiți și voi, să vedeți cine va controla SRI...

4 Surprize-surprize... / Ciudatul „studiu” publicat de serviciile din Franța în limba română și banii din Ucraina pentru campania lui Georgescu

5 VIDEO Misteriosul interviu dat de patronul Nordis în miez de noapte lui Marian Ceaușescu...