De ce tinerii părăsesc cu greu casele părintești: „Nu este totul roz, dar măcar trăiesc mai bine și nu plătesc chirie”

De ce tinerii părăsesc cu greu casele părintești: „Nu este totul roz, dar măcar trăiesc mai bine și nu plătesc chirie”

Numeroși tineri din România au relatat de ce au preferat să rămână în locuințele părintești, chiar și la vârste apropiate de 30 de ani. Traiul mai comod se numără printre motivele expuse cel mai adesea români.

Numeroși tineri români spun că preferă să se bucure de confortul casei părintești. Freepik.com

Numeroși tineri români spun că preferă să se bucure de confortul casei părintești. Freepik.com

Cheltuielile și comoditatea sunt primele lucruri la care se gândesc românii care explică pe rețelele sociale de ce au preferat să râmână în casa părintească și să nu se mute în locuințe închiriate, însă alți români susțin că stau în casa părintească până când vor reuși să strângă bani pentru propriile case, chiar dacă acest lucru s-ar putea să nu se mai întâmple.

Tinerii din România se mută la casa lor la 25 de ani

În România, vârsta medie la care tinerii își părăsesc casele părintești pentru a locui singuri sau cu noii parteneri de viață este de 25 de ani, arată cele mai recente statistici publicate de Eurostat, instituție a Comisiei Europene. În Finlanda, Danemarca și Suedia, tinerii își găsesc propriile locuințe începând de la 20 - 21 de ani, în timp ce în Italia, Spania și Slovacia, vârsta la care aceștia pleacă din casa părintească ajunge la 30 de ani, arată statisticile Comisiei Europene.

Potrivit Eurostat, în România ultimilor ani s-a înregistrat o scădere majoră a procentului tinerilor care locuiesc cu părinții, de la 55 la sută în 2021, la 36 la sută în 2022. Un motiv îl reprezintă și plecarea multor tineri din țară ori migrarea lor spre orașele mai dezvoltate economic.

Totuși, pentru numeroși tineri rămânerea în casa părintească oferă o siguranță financiară. Întrebați pe platforma Reddit de ce nu s-au mutat de la părinți, tinerii aflați în această situație au oferit răspunsuri diverse.

„Nu câștig suficient încât să-mi permit să-mi iau o chirie și să trăiesc decent. Am condiții destul de bune acasă, casă mare, părinți ok, ne înțelegem bine. Este mult mai bine să stau cu ai mei decât să mă chinui singur ori să stau cu cine știe ce dubioși ca și colegi de apartament”, spune unul dintre ei.

Un alt tânăr relatează că a ajuns să își considere părinții colegi de apartament.

„Am 26 de ani, îmi permit să îmi cumpăr un apartament cu banii jos, însă locuiesc cu ai mei. Stăm trei persoane în trei camere cu două băi. Vin și plec de acasă la ce oră vreau, fiecare face câte ceva prin casă. Am avut perioade în care am stat singur câte două trei săptămâni și nu prea mi-a plăcut. Că stau cu colegi de apartament sau că stau cu ai mei, cam tot același lucru este. Atunci de ce n-aș alege să stau cu familia, mai ales dacă mă înțeleg bine cu ei?”, spune acesta.

Chiria, teama multor tineri

O tânără spune că nu își permite să plătească singură chiria, astfel că mai așteaptă în casa părintească până când va primi un salariu mai bun.

„Am 28 de ani și locuiesc cu părinții pentru că nu îmi permit o chirie. Poate mi-aș permite cumva, dar apoi viața mea s-ar rezuma la muncă și acasă, pentru că nu aș mai putea să ies în oraș, poate nici să îmi cumpăr lucruri, așa, spontan, cu 100 - 200 de lei. Nu vreau să stau singură și apoi să mă uit cu frustrare că nu îmi permit nicio vacanță. Nu e totul roz în a locui cu părinții, dar măcar trăiesc mai bine. Evident, contribui cu niște bani în casă, dar nu cât o chirie”, spune tânăra.

Un alt internaut scrie că la aproape 30 de ani și-a dat seama că rămânerea în casa părintească i-a adus mai multă singurătate.

„Părinții se aveau unul pe altul, dar eu eram singurul în toată povestea care nu avea pe nimeni”, spune acesta.

Alți români povestesc că abia după ce s-au căsătorit au plecat din casa părintească, nevrând să locuiască singuri până nu și-au găsit parteneri de viață stabili. Unii povestesc că au ales să nu își facă singuri viața grea, plătind jumătate din banii câștigați pe chirie și utilități.

„Locuiesc în chirie, dar mă gândesc să mă întorc la ai mei. Mama înaintează în vârstă, dar o pot ajuta, la fel și ea pe mine. În familie nu se simte așa singură. Bunica are 90 de ani, pot avea grijă de ea, când călătorește mama, iar bunica poate avea grijă de pisici când călătoresc eu”, spune un român care se declară nostalgic după viața în casa părintească.

Economii la casa părintească

Un alt român spune că a făcut economii serioase după ce a decis să se întoarcă în casa părintească, preferând să își închirieze locuințele.

„Am terminat facultatea, mi-am găsit job mai bine plătit în localitatea de acasă unde ai mei deja construiseră o casă enormă, care este ca un duplex. Deci și acum, căsătorit fiind, am jumătatea de casă și da, sunt vecin cu ai mei. Nu mai îmi bat capul cu multe și între timp am reușit și să iau două apartamente care sunt închiriate și îmi aduc 600 de euro”, relatează bărbatul.

Un alt român spune că a rămas în locuința părintească până la 34 de ani. „Am 34 de ani. Locuiesc cu părinții. Mă înteleg super bine cu ei. Eu plătesc facturile, ei plătesc restul. Nu simt nevoia de a avea pe altcineva. Este atât de simplu”, arată acesta.

O tânără spune că a ales să rămână în locuința părintească, pentru că suferă de anxietate, iar prezența mamei alături de ea o ajută să treacă peste momentele dificile și pentru că are un acoperiș deasupra capului și nu trăiește, astfel, cu teama de a fi dată afară din casă.

„Nu recomand nimănui să pună părinții în fata propriilor nevoi. Părinții își doresc ca noi sa fim fericiți, însă uneori tind sa ne taie aripile din prea multa dragoste. Trebuie să ne iubim și să ne ajutăm părinții, însă nu în detrimentul bunăstării noastre mentale și materiale”, este de părere un alt român.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 E oficial că se putea mai rău, a rămas candidat Căcărău...

2 VIDEO Câtă nesimțire! / Bolojane, te-ai văzut cu sacii în căruță și-ai început să-ți arăți caracterul?

3 Iftime l-a mirosit pe Bolojan? / Prima demisie de la vârful PNL după formarea Coaliției cu PSD-UDMR și minorități

4 Foarte interesante amănunte...

5 Voi ați citit ce scriu prestigioase publicații occidentale despre decizia CCR de anulare a prezidențialelor în România?