De ce țările bogate sunt atât de vulnerabile la Covid-19. Pe baza acestui calcul, e de așteptat ca boala să fie de 10 ori mai mortală în Italia decât în Uganda

De ce țările bogate sunt atât de vulnerabile la Covid-19. Pe baza acestui calcul, e de așteptat ca boala să fie de 10 ori mai mortală în Italia decât în Uganda

Vârsta rămâne factorul cheie în evaluarea riscurilor pe care Covid-19 le prezintă pentru populația unei țări. Calculele  The Economist  arată cum variază acestea, având în vedere discrepanțele enorme care există, mai ales de la un continent la altul.

”În contextul în care ne confruntăm deja de aproape un an cu pandemia, cercetătorii au identificat zeci de factori care pot crește riscurile unei persoane de a muri din cauza covid-19, inclusiv hipertensiune, diabet și obezitate. Dar cel mai mare factor de risc dintre toate este bătrânețea. Oamenii în vârstă de 60 de ani prezintă un risc dublu de a muri de covid-19 decât cei de 50 de ani; rata mortalității la 70 de ani este încă mai mare. Într-adevăr, probabilitatea de a muri de această boală se dublează aproximativ la fiecare opt ani. Acest lucru ajută la a explica de ce țările mai îmbătrânite și mai bogate s-au descurcat mai rău decât s-ar fi așteptat în pandemie, comparativ cu cele mai tinere și mai sărace.

Pentru a estima vulnerabilitatea unei țări la covid-19, The Economist a combinat datele despre populație culese de la Organizația Națiunilor Unite cu ratele de fatalitate a infecției specifice vârstei (IFR) pentru boală. Acest din urmă indicator a fost estimat folosind date din Brazilia, Danemarca, Anglia, Suedia, Italia, Țările de Jos, Spania și zone din Elveția și Statele Unite. Pe baza lor, am calculat un IFR ajustat în funcție de vârstă: adică probabilitatea ca o persoană selectată aleatoriu dintr-o anumită țară să moară dacă este lovită de covid-19, presupunând că are acces la asistență medicală similară cu cea disponibilă în țările folosite ca eșantion.

Constatăm că, toate celelalte fiind egale, Japonia este mai vulnerabilă la covid-19 decât orice altă țară din lume. Cu o vârstă mediană de 48 de ani, are un IFR preconizat de 1,3%. Italia, cu o vârstă mediană de 47 de ani, urmează cu 1,1%. Europa, în ansamblu, are un IFR de 0,9%, după socoteala noastră, mai mare decât cel al Americii (0,7%), Chinei (0,5%) sau Indiei (0,3%). Între timp, țările din Africa au un IFR ajustat în funcție de vârstă mai mic de 0,2%. Cea mai puțin vulnerabilă dintre toți este Uganda, unde vârsta medie este de doar 17 ani, iar IFR-ul de doar 0,1%, așadar mai puțin de o zecime din cel al Japoniei sau Italiei.

Desigur, toți ceilalți factori încep să difere. Alți factori de risc, cum ar fi obezitatea și fumatul, variază semnificativ de la o țară la alta. Sistemele de îngrijire a sănătății variază, de asemenea. Cel mai important dintre toate, ratele de mortalitate contează numai pentru cei infectați, iar ratele de infecție variază de la țară la țară, nu în ultimul rând din cauza regulilor diferite de distanțare socială și a gradului de respectare a acestora. Cu toate acestea, este utilă cunoașterea IFR ajustat în funcție de vârstă al țărilor întrucât permite comparații mai corecte între țări. De asemenea, face mai ușor de înțeles importanța menținerii infecțiilor sub control, în special în locuri cu o mulțime de persoane vârstnice, cum ar fi Japonia și o mare parte din Europa.”


populare
astăzi

1 Amănunte care dau fiori despre unul dintre cei mai puternici și enigmatici șmecheri ai planetei

2 Foarte interesante amănunte...

3 VIDEO „N-are cum. E mai mare” / Reacția lui Putin după ce a fost contrazis de primarul Moscovei într-o discuție despre salariu mediu

4 Unul dintre posibilii autori ai furtului tezaurului dacic, surprins pe camera de supraveghere. Se face apel pentru identificarea individului

5 Fostul șef al spionilor din România, despre Călin Georgescu și Donald Trump: „Cum se poate compara o broască oarecare cu un leu”