De ce tancurile Abrams M1A1 și Leopard 2 nu au ajuns în Ucraina în varianta originală

De ce tancurile Abrams M1A1 și Leopard 2 nu au ajuns în Ucraina în varianta originală

Dacă inițial la Washington s-a decis să trimită versiunea M1A2 a tancului Abrams în Ucraina, ulterior, însă, această rezoluție a fost schimbată, iar militarii Kievului au primit de fapt versiunea M1A1 mai veche a mașinii de luptă.

Tanc american M1 Abrams Foto Getty Images

Tanc american M1 Abrams Foto Getty Images

Washingtonul a justificat noua decizie prin faptul că are în stoc tancuri M1A1 gata operaționale și că acestea trebuie numai „supuse unor actualizări”.

Diverși analiști militari au speculat că o parte din această „actualizare” a lui Abrams a constat de fapt în eliminarea unor tehnologii sensibile și înlocuirea lor cu altele mai vechi și că același lucru s-ar fi întâmplat și în cazul tancurilor Leopard 2 trimise de Bundeswehr, arată bulgarianmilitary.com . Concret, conform unor surse, atât Germania, cât și Statele Unite au inițiat aceste măsuri de precauție strategice pentru a se asigura că tehnologia de ultimă oră nu ajunge pe mâna Moscovei.

Tancurile Leopard2 participă la contraofensiva ucraineană FOTO SHUTTERSTOCK

Tancurile Leopard2 participă la contraofensiva ucraineană FOTO SHUTTERSTOCK

Ca un exemplu, tancul M1A1 nu a fost predat cu blindajul original utilizat de US Army pentru că structura acestuia este strict secretă și considerată ca fiind una de importanță strategică pentru siguranța națională. În afară de blindaj, nu este clar ce altceva au scos americanii din „tancurile actualizate” pentru a le împiedica să cadă în mâinile Rusiei, dar este posibil să fi fost schimbate o diverse dispozitive implicate în ducerea luptei.

De altfel, colonelul (r) din Bundeswehr Jürgen Rose a stârnit ample dezbateri, sugerând, într-un recent interviu că anumite tancuri expediate în Ucraina ar fi putut fi echipate în mod intenționat cu componente mai vechi, arată bulgarianmilitary.com. Rose a explicat că această strategie nu se limitează numai la tancuri, ci s-ar putea extinde și la alte arme. Protejarea tehnologiei avansate de adversarii probabili și păstrarea avantajului tactic se bazează pe modificarea deliberată a unor elemente, a precizat militarul german.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 „Curând începe un nou război uriaș”. Anunțul îngrijorător al comandantului român care a pătruns pe teritoriul Rusiei înaintea ucrainenilor

2 VIDEO Hopaaa, ce avem noi aici?

3 „Multe dintre ele sunt femei de afaceri, au business-uri și funcții importante” / Prostituatele românce dintr-o mare capitală europeană, filmate de un v…

4 „Mergeți la pensie și nu mai încercați să păcăliți electoratul!” / O fostă consilieră devoalează jocurile lui Băsescu

5 Ciudată poveste...