De ce Taiwanul nu poate ține piept unei posibile invazii chineze așa cum a reușit Ucraina împotriva Rusiei

De ce Taiwanul nu poate ține piept unei posibile invazii chineze așa cum a reușit Ucraina împotriva Rusiei

Taiwanul nu poate ține piept singur Chinei, chiar dacă primește arme NATO, a declarat un expert în securitate pentru Washington Post.

Experții spun că situația Taiwanului este diferită de a Ucrainei FOTO SHUTTERSTOCK

Experții spun că situația Taiwanului este diferită de a Ucrainei FOTO SHUTTERSTOCK

Capacitatea Taiwanului de a se apăra împotriva unei ipotetice invazii chinezești ar depinde mai degrabă de capacitatea de a rezista eventual până la sosirea forțelor americane, susține un politolog care studiază armata chineză și securitatea în regiunea Asia-Pacific.

Nu există „nicio circumstanță în care Taiwanul ar avea capacitatea de a se apăra fără o intervenție militară directă din partea Statelor Unite”, a explicat pentru The Washington Post Oriana Skilar Mastro, cercetător la Institutul Freeman Spogli pentru Studii Internaționale din cadrul Universității Stanford.

Scenariul invaziei insulei este adesea comparat cu războiul declanșat în Ucraina - în acest caz, Kievul reușit să contracareze atacurile Kremlinului mai bine de un an, cu ajutorul unui arsenal furnizat de țările din NATO, dar fără întăriri cu trupe.

Taiwanul va trebui să-și facă un plan diferit, argumentează Mastro, care este în prezent strateg militar la Comandamentul Indo-Pacific al Forțelor Aeriene de rezervă ale SUA, conform The Post.

„Taiwanul trebuie să fie capabil să reziste până când Statele Unite reușesc să aducă suficiente forțe în teatrul” de război, a apreciat Mastro.

În plus, forțele americane ar ajunge cu destul de multă întârziere, în cazul în care războiul ar izbucni în strâmtoarea Taiwan, a adăugat ea.

Nu putem ajunge acolo rapid. Practic, vor fi submarine și avioane americane care vor opera din insulele din sud-vestul Japoniei și, eventual, din bazele din nordul Filipinelor", a precizat politologul, potrivit The Post.

Raportul de forțe este inegal

„Taiwanul este pur și simplu depășit numeric. China are peste două milioane de oameni în armată, Taiwanul are 180.000”, a comentat Mastro pentru Insider.

Mastro a mai notat că unele aspecte ale armatei chineze - cum ar fi numărul de nave din marina sa - sunt adesea comparate cu capacitățile armatei americane.

„Este pur și simplu logic, în multe scenarii, că dacă armata chineză poate învinge armata americană, cu siguranță poate învinge și armata Taiwanului , care este mult mai mică, și nici la fel de bine echipată și antrenată”, a spus Mastro.

De ce situația Taiwanului e diferită de a Ucrainei

Totodată, Taiwanul ar trebui să se aprovizioneze de la aliați precum SUA pe cale aeriană sau maritimă, a spus Mastro, spre deosebire de Ucraina, care are granițe terestre lungi cu țările din NATO. „Orice ar avea Taiwanul în prima zi în care începe războiul, asta este tot ce va primi de la Statele Unite, cu excepția cazului în care luptăm direct cu ei”, a spus ea.

Statele Unite au îndemnat Taiwanul să achiziționeze mai multe sisteme de apărare, dar „pur și simplu nu există posibilitatea de a le oferi suficiente capacități pentru rezista la nesfârșit în fața Chinei", a spus Mastro.

Casa Albă are o politică de „ambiguitate strategică” cu privire la China și Taiwan, prin care nu răspunde explicit la întrebarea dacă SUA ar apăra insula autonomă în cazul în care Beijingul ar lansa o ofensivă.

Președintele Joe Biden a părut în două rânduri să se despartă de această strategie, afirmând explicit în 2021 și 2022 că Washingtonul ar trimite trupe americane în Taiwan. Casa Albă a revenit de fiecare dată asupra comentariilor sale, subliniind că nu și-a schimbat politica privind Taiwanul.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”