De ce suntem triști uneori, vara. Motivul ar putea avea legătură chiar cu lumina soarelui sau cu polenul

De ce suntem triști uneori, vara. Motivul ar putea avea legătură chiar cu lumina soarelui sau cu polenul

Vara este o în general perioadă de distracție în aer liber pentru mulți oameni, în special pentru tinerii care au vacanță, după ce au trecut cu greu prin frigul aspru al iernii. Dar asta nu este valabil chiar pentru toată lumea. Uneori, o formă de depresie se instalează la unele persoane.

De ce suntem triști, uneori, vara FOTO pixabay

De ce suntem triști, uneori, vara FOTO pixabay

Tulburarea sezonieră de iarnă (SAD) este cunosctă ca fiind cauzată de lumina redusă a zilei, însă vara, se pare că lumina nu este suficeintă pentru a reduce aceste simptome. Aparent, căldura, umiditata și polenul pot fi cauzatoare a acelei tristeți care apare vara, o formă de depresie sezonieră.

În comparație cu depresia de iarnă, depresia de vară nu a fost la fel de mult cercetată de specialiști. „Cu siguranță merită mai mult studiu, cu siguranță merită mai multă preocupare”, a spus Norman Rosenthal, un psihiatru de la Georgetown University School of Medicine care a descris pentru prima dată depresia de iarnă, în literatura științifică în 1984, arată Washington Post .

Simptome diferite, risc mai mare de sinucidere

Simptomele depresiei de iarnă și de vară par a fi diferite. Ambele sunt marcate de o dispoziție tristă și de reducerea sentimentelor de plăcere, dar pacienții cu depresie de iarnă au tendința de a dormi prea mult, de a mânca prea mult și de a se simți leneși, a spus Rosenthal. „Cei cu depresie de vară aveau în multe privințe comportament opus. Nu erau atât de înfometați, aveau un apetit mai mic și aveau insomnie”, a spus el.

Depresia de vară este, de asemenea, o depresie mai agitată, în care pacienții tind să se simtă mai mult angoasați decât letargici ca în cazul depresiei de iarnă.

Persoanele cu depresie de vară pot avea un risc crescut de sinucidere. Comportamentul sinucigaș atinge un vârf la sfârșitul primăverii și începutul verii, dar scade în timpul iernii.

Acest lucru se poate datora faptului că pacienții cu depresie care se au gânduri sinucigașe în timpul iernii s-ar putea să nu aibă energia necesară pentru a duce la îndeplinire planul, a declarat Rosenthal. Cu toate acestea, persoanele cu depresie de vară care sunt atât triste, cât și agitate, din păcate, pot avea mai multă energie pentru a se răni.

Mai puțini afectați de depresia de vară

Depresia de vară are o natură mai eterogenă și mai variată, ceea ce a făcut, de asemenea, să fie mai puțin interesantă pentru studiul cercetătorilor. În comparație cu depresia de iarnă, care afectează aproximativ 5 la sută dintre americani, nu au existat la fel de multe cercetări privind tulburarea afectivă sezonieră de vară în deceniile care au trecut de când Rosenthal și colegii săi au descris-o pentru prima dată.

Într-un studiu efectuat pe 2.819 subiecți danezi, aproximativ 0,1 la sută dintre aceștia au îndeplinit criteriile pentru depresia de vară. Tristețea de vară, deși aparent mai rară decât depresia de iarnă, ar trebui să fie recunoscută și tratată de către profesioniștii din domeniul medical, au declarat experții.

Recunoașteți că nu este totul în capul vostru. Este un lucru real”, a declarat Kelly Rohan, profesor de științe psihologice la Universitatea din Vermont.

Caracteristicile de mediu distincte ale verii - căldura, umiditatea și polenul - sunt considerate a fi cauzele depresiei de vară.

Efecte adverse ale luminii

Într-unul dintre studiile originale, Rosenthal și colegii săi au chestionat oamenii cu depresie de vară, întrebându-i cărui cauze au atribuit starea lor.

„Se crede că este vorba de căldură constantă, sau de prea multă lumina. Am avut oameni care au spus că lumina îi taie ca un cuțit, nu o pot suporta. Iar l umina puternică poate de fapt să predispună la manie ”, a spus Rosenthal.

Acești factori diferiți pot explica simptomele mixte pe care le resimt persoanele cu depresie de vară. Căldura și umiditatea sunt neplăcute, în timp ce lumina soarelui de vară poate fi activatoare, dat într-un mod negativ.

Temperaturile mai ridicate au fost, de asemenea, legate de rate mai mari de sinucidere în Statele Unite și în Mexic, precum și de o utilizare sporită a cuvintelor depresive în postările din social media.

Polenul poate duce la depresie

Nivelul de polen este mai mare primăvara și vara și poate contribui, de asemenea, la depresia de vară. Un studiu realizat în 2019 pe 1.306 Amish din Vechiul Ordin a constatat că zilele cu nivel ridicat de polen corespundeau cu stări de spirit mai proaste la cei care erau, în general, afectați de stări de spirit mai proaste în timpul verii. Alergiile provoacă un răspuns imunitar și procese inflamatorii care pot contribui la depresie. Studiile au găsit dovezi că alergiile sunt asociate cu un risc mai mare de depresie.

Vremea caldă, lipicioasă și amenințarea alergiilor induse de polen este probabil neplăcută pentru toată lumea. Un studiu care a chestionat 1,9 milioane de americani a constatat că temperaturile ridicate erodează bunăstarea mentală; pe măsură ce temperaturile se strecoară peste 70 de grade Fahrenheit, emoțiile negative și oboseala au crescut, în timp ce emoțiile pozitive au scăzut.

De ce unele pesoane sunt mai afectate

De ce unii oameni sunt mai vulnerabili la depresia de vară este întrebarea de un milion de dolari, a spus Rohan. Potrivit ei, acești factori de stres din mediul înconjurător ne provoacă mediul nostru interior. „Avem aceste mecanisme homeostatice sau de autoreglare. Dar, în mod clar, la unii oameni, acestea nu funcționează la fel de bine ca la alți oameni”, a spus ea.

Unii dintre neurotransmițătorii cheie implicați în reglarea temperaturii corpului nostru, cum ar fi serotonina, dopamina și norepinefrina, ne reglează, de asemenea, starea de spirit, a spus Rohan. „Deci, poate că este vorba de o vulnerabilitate comună la o tulburare a dispoziției și o problemă cu capacitatea de a termice în mod regulat ca răspuns la căldură și umiditate”, a spus ea.

Depresia de vară poate deveni mai proeminent și mai răspândit într-o lume care se încălzește, spun cercetătorii. Rohan a spus că, în trecut, nu a primit niciodată telefoane din partea presei despre depresia de vară. Acum, există mult mai mult interes.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”