De ce sunt declarați nevinovați unii șoferi prinși drogați la volan. Amănuntul din lege care-i scapă de pedeapsă

De ce sunt declarați nevinovați unii șoferi prinși drogați la volan. Amănuntul din lege care-i scapă de pedeapsă

Un șofer trimis în judecată pentru conducere sub influența substanţelor psihoactive – THC (tetrahidricanabinol) a fost declarat nevinovat de Judecătoria Satu-Mare pentru că urmele consumului de droguri au fost regăsite doar în urină, nu și în sânge.

Un șofer care a recunoscut că a consumat droguri înainte de a se urca la volan, declarat nevinovat

Un șofer care a recunoscut că a consumat droguri înainte de a se urca la volan, declarat nevinovat

Judecătoria Satu-Mare a pronunțat recent o primă sentință într-un dosar în care a fost trimis în judecată un șofer cu BMW acuzat că a consumat droguri și s-a urcat la volan. Șoferul a fost oprit de Poliție în seara zilei de 17 iunie 2022, în jurul orei 23.10. În momentul în care a fost oprit, agenții au observat că șoferul are în mașină un pliculeț suspect.

Șoferul le-a declarat polițiștilor că, cu aproximativ jumătate de oră înainte de a fi oprit, „a fumat o ţigară cu marijuana”. Polițiștii au efectuat un test rapid de salivă, rezultatul fiind pozitiv la THC.

Șoferul a fost dus la spital pentru recoltarea probelor de sânge și de urină, iar în urma analizelor de laborator a reieșit că testul de urină este pozitiv la THC, dar cel de sânge este negativ.

Având în vedere rezultatele analizelor de laborator, Judecătoria Satu-Mare l-a declarat nevinovat pe șofer. „Potrivit concluziilor buletinului de analiză toxicologică, deşi în proba de urină prelevată rezultatul este pozitiv pentru THC (Tetrahidrocanabinolul), în proba de sânge însă, examenul toxicologic a fost negativ pentru THC”, se arată în sentința Judecătoriei Satu-Mare.

Judecătorul a mai arătat că legea nu pedepsește conducerea după consumul de droguri, ci conducerea „sub influența” substanțelor, ori în acest caz nu a fost dovedită „influența concretă a acestor substanțe”. „Legiuitorul nu sancţionează conducerea după consum ci conducerea sub influenţa acestor substanţe”, a subliniat judecătorul.

„Deși inculpatul recunoaște un consum de substanțe psihoactive (marijuana, în data de 17.06.2022, în jurul orei 22.30), având în vedere că acestea nu au fost puse în evidență în mostra de sânge recoltată şi astfel, pe baza probelor administrate în cauză, nu se poate stabili dincolo de orice dubiu, că la momentul comiterii faptei, acesta se afla sub influenţa substanţelor psihoactive pe care le-a ingerat, instanţa constată că, infracţiunea reţinută în sarcina sa, prevăzută şi pedepsită de art. 336 alin. 2 Cod penal, nu este tipică din punct de vedere obiectiv”, se arată în sentința Judecătoriei Satu-Mare.

Cazul de la Satu-Mare nu este singular. Sentințe similare a mai pronunțat și Judecătoria Zărnești, care, în trei dosare diferite, i-a declarat nevinovați pe trei șoferi care au consumat droguri înainte de a se urca la volan. Motivele au fost similare: drogurile au fost detectate doar în urină, nu și în sânge.

„Având în vedere că nu s-a dovedit dincolo de orice îndoială rezonabilă că inculpatul, la momentul conducerii autovehiculului, se afla sub influenţa substanţei psihoactive, dubiul urmând să profite acestuia, urmând a se va dispune achitarea inculpatului, fapta săvârșită nefiind prevăzută de legea penală”, a arătat Judecătoria Zărnești în fiecare dintre cele trei cazuri.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Judecați voi diferența dintre România și Kosovo...

2 Ce a scris Qeqa Krelani, cea mai cunoscută jurnalistă sportivă din Kosovo, despre evenimentele de la București

3 Rămășițele unui OZN în formă octogonală, doborât de un avion de luptă american F-16, au fost recuperate din Lacul Huron

4 O poveste stranie, dar stranie rău de tot...

5 Navă rusească prinsă în Marea Irlandei „șurubărind” într-o zonă cu conducte de energie și cabluri submarine de internet