De ce sunt bune pentru bărbați semințele de dovleac. Medic: „Este demonstrat științific, sunt un remediu”
Pot fi folosite în salate, sosuri preparate la rece sau în ciorbe şi tocăniţe şi sunt o sursă foarte bună de vitamina E, un puternic antioxidant, care ajută la menţinerea integrităţii pielii prin protejarea acesteia de radicali liberi.
Semințele de dovleac, o gustare sănătăoasă FOTO Shutterstock
Bogate în grăsimi sănătoase, antioxidanţi şi fibre, seminţele de dovleac sunt benefice pentru inimă şi ficat. Un adevărat remediu naturist, seminţele ajută la eliminarea viermilor intestinali, pot vindeca prostate, dar sunt recomandate şi copiilor, pentru că nu afectează organismele în creştere şi nu sunt toxice.
Dr. Mihaela Bilic arată într-un mesaj postat pe pagina sa de socializare care sunt avantajele consumului de semințe, dar și la ce trebuie să fim atenți.
„Gustare de sezon
Când vine vorba de ronțăieli sănătoase, semințele de dovleac sunt un “rău” necesar, mai ales pentru bărbați. Spun “rău” pentru că obiceiul de a mânca semințe nu este văzut cu ochi buni la exterior, însă culmea e că face bine la interior, mai precis la prostată!Da, e demonstrat științific, semințele de bostan sunt un remediu pentru inflamațiile prostatei și o metodă de prevenție a adenomului de prostată. În plus conțin vitamina E și fitosteroli, compuși vegetali care contribuie la scăderea colesterolului din sânge. Fitosterolii din porumb, floarea-soarelui și dovleac blochează locurile de absorbție ale colesterolului din mâncare, cu rezultat pozitiv pe profilul lipidic sangvin”, arată medicul.
Nutriționistul spune și care este avantajului consumului de semințe de dovleac, dar și de ce e important ca bostanul să fie românesc.
„Ce avantaje mai au semințele de dovleac? Ca orice oleaginoase, sunt un concentrat de nutrienți cu 40% grăsime, 30% proteine, 20% glucide, sub 10% apă. Au calorii aproape cât ciocolata, deci se mănâncă cu măsură, nu mai mult de un pumn/zi. Ideal ar fi să fie de bostan românesc, sunt gustoase și au coaja subțire. Dacă tot vorbim de coajă, efortul de a scoate mica sămânță din învelișul ei ne ia timp și ni se pare că mâncăm mult. În final nu rămânem cu mult miez dintr-un pumn de semințe, dar ronțăiala în sine e benefică, are efect de calmare a nervilor”.
Cum e indicat să le consumi
Pentru a fi delicioase, acestea trebuie coapte la cuptor, însă cei cu bila leneșă trebui să le evite deoarece o cantitate prea mare nu face bine organismului.
„Crude sau coapte? Sunt foarte bune coapte în tavă cu un strop de sare, timp îndelungat și temperatură joasă, de maxim 100 grade, ca să se usuce și să fie crocante. Singura avertizare îi vizează pe cei cu bilă leneșă, prea multe semințe deranjează colecistul.Cat despre dovleacul copt și aici avem doar cuvinte de laudă. O felie de dovleac are 80 cal, la fel ca o felie de pâine. Conține 4000 micrograme provitamina A, adică dublu rației zilnice, 450 mg potasiu, 2 mg fier și 3 g fibre. Este o sursă importantă de betacaroten, zinc, potasiu și magneziu cu efect antioxidant, anticancerigen și de scădere a tensiunii arteriale. Dovleacul ameliorează dispoziția prin conținutul de acid folic, vitamine din grupul B și glucide cu absorbție lentă.
Preparat la cuptor cu un strop de scorțișoară satisface nevoia de dulce și poate fi un desert eficient pentru cei cu diabet sau care țin cură de slăbire. Iar conținutul mare de fibre contribuie la sațietate și la echilibrul intestinal. Profitați de sezonul dovlecilor și faceți provizii de semințe pentru iarnă, acum aveți argumente să ronțăiți la gura sobei fără să vă mai pese de bunele maniere!”, explică dr. Mihaela Bilic.
Sursa: adevarul.ro