De ce SUA nu sunt de acord ca România și Polonia să doboare dronele rusești vizând teritoriul Ucrainei. Explicația Pentagonului
Washingtonul a răspuns joi solicitării reînnoite a Ucrainei ca aliații din țările membre NATO să doboare dronele rusești, așa cum se întâmplă în cazul Israelului, sugerând că o astfel de acțiune ar implica SUA în război. Situația celor două țări e diferită, a explicat o purtătoare de cuvânt a Pentagonului.
Secretara de presă adjunctă a Pentagonului Sabrina Singh la o conferinșă de presă FOTO PROFIMEDIA
Întrebată de jurnaliști de ce Occidentul nu poate ajuta Ucraina să doboare rachete rusești, așa cum a procedat recent în cazul atacului Iranului asupra Israelului, secretara de presă adjunctă a Pentagonului, Sabrina Singh, a subliniat că vorbim de „două peisaje și câmpuri de luptă foarte diferite”.
„Preşedintele s-a angajat ca Statele Unite să nu trimită trupe la sol în Ucraina, dar sprijinim Ucraina în eforturile sale de a-şi recăpăta teritoriul suveran”, a precizat ea.
Doborârea unor ţinte, să zicem de pe teritoriul polonez sau românesc, ar însemna trupe la sol? a vrut să ştie un jurnalist.
„Asta ar însemna să ne implicăm într-un război într-un mod diferit. În acest moment, considerăm că Ucraina a reuşit să se apere cu succes împotriva atacurilor ruseşti asupra oraşelor, populaţiei şi infrastructurii sale. Şi vom continua să ne asigurăm că au sprijinul de care au nevoie pentru a face asta”, a subliniat Singh.
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a remarcat faptul că țările membre NATO învecinate cu Ucraina ar putea ajuta la doborarea țintelor aeriene rusești deasupra Ucrainei, dar că partenerii „nu sunt încă pregătiți” pentru acest lucru.
„Ceea ce funcționează pe cerul Orientului Mijlociu și ajută Israelul să se apere poate funcționa la fel de bine și pe cerul din partea noastră de Europa – în Ucraina – şi poate contribui la salvarea de vieţi”, a spus el pe 3 octombrie.
„Există soluții tehnice specifice și tactici destul de eficiente”, a subliniat Zelenski.
„Astăzi am discutat despre acest lucru cu Mark Rutte şi vom continua să convingem toţi partenerii noştri de ceea ce trebuie să fie pus în aplicare - de ceea ce este nevoie pentru a proteja eficient cerul”, a conchis liderul ucrainean.
În mai multe rânduri, autoritățile române au descoperit epavele unor drone rusești vizând teritoriul Ucrainei în apropierea graniței cu Ucraina. Încălcări ale spațiului aerian de către dronele sau rachetele rusești au fost raportate și de Moldova, Letonia și Polonia, relatează Kyiv Independent.
Sursa: adevarul.ro