De ce sondajele nu mint. Cum era PSD în 2016 și cum arată în 2019
De ce sondajele nu mint. Cum era PSD în 2016 și cum arată în 2019. Mulți dintre noi nu mai credem în sondaje. Pe bună dreptate, având în vedere afilierea firmelor care le efectuează cu diversele entități politice și grupuri de interese.
Cum să crezi, de pildă, cifrele aruncate pe piață de CURS, aflat în coproprietatea unui carcalete de presă ca Buble și a lui Pandele, primarul din Voluntari? Te-apucă amețeala. Nu ai cum să crezi, nu-i așa, dacă ești un om cu capul pe umeri, nici sondajele care dau PNL cu 4 procente în fața PSD. Nici peneliștii nu cred asta!
Însă, dincolo de aceste cifre, un singur lucru e cert, și pe acesta îl puteți crede din sondaje: trendul descrescător al PSD. Care s-a văzut încă de la alegerile locale parțiale organizate în 2017, anul marilor proteste de stradă generate de prima tentativă violentă de a interveni în Justiție.
PSD, dacă nu ați uitat, a pierdut alegerile în două mari orașe, în două fief-uri diferite: Deva, cu administrație preponderent liberală, și Târgu-Jiu, cu administrație cvasi-PSD de la 1990 încoace. În ambele capitale de județ a câștigat PNL.
Ceea ce este vizibil și din avion este faptul că PSD nu se mai află la cota 40 la sută și ceva. Nici măcar la cota 30 și ceva. Dar nici la cota 21 așa cum, inclusiv Kantar, institutul care girează credibilitatea sondajelor pentru UE, l-a dat. În funcție de prezența la vot, factor foarte important, PSD va obține, cel mai probabil, un scor între 26 și 29 de procente. 25 dacă prezența este cu cel puțin 4 procente peste cea de 32 la sută din 2014, și 27-28 de procente dacă prezența va bălti tot pe-acolo.
Pe ce ne bazăm? Pe pierderile suferite fizic, prin plecările unor vectori electorali locali și zonali la partidul lui Ponta. Pe întărirea în teritoriu a ALDE, care are vicepreședinți de consilii județene și subprefecți în peste jumătate din județele țării. Care nu vor face joc de glezne în favoare PSD! Pe creșterea notorietății și credibilității USR plus Cioloș. Să nu uităm, în 2016 USR a participat la alegerile locale doar în București! Deja și-a construit în mentalul colectiv o imagine de partid care luptă la baionetă, pe toate fronturile, cu PSD/ALDE!
Și pe, nu în ultimul rând, evidenta revenire în joc a PNL. Cine ignoră sau minimalizează rolul pe care-l va avea Rareș Bogdan în rezultatul acestor alegeri se înșeală amarnic. Fostul realizator de la Realitatea TV este un personaj cu o charismă aparte, ce-și face loc în tot spectrul populației. Să nu mai vorbim despre Diaspora, unde este foarte îndrăgit. Și pe bună dreptate, după ce ani de zile a fost singurul care și-a asumat fără rezerve rolul opozantului față de PSD.
PSD mai domină clar, fără replică am spune, în două zone electorale. În Oltenia, cu județele Dolj, Olt, Teleorman și Gorj. La care se poate adăuga, conjunctural, și Argeșul. Mehedințiul și Vâlcea nu mai sunt atât de sigure. Și jumătatea sudică a Moldovei, cu Vaslui, Vrancea, Buzău și Galați. Brăila o împart cu Ponta, deja. În Suceava au ajuns să facă alegerile pentru organizația județeană într-o comună, deci sunt praf! În Iași, la fel. Botoșani, așijderea! Iar la Neamț sunt papa-para cu PNL!
În Transilvania au mai rămas cu Bistrița. Și cu bucăți din Maramureș, Sălaj și Satu Mare.
Bucureștiul l-au pierdut. Și sunt șanse mari, dacă Firea rămâne în expectativă, ca PSD să se claseze în Capitală pe 3, dacă nu pe 4! Au mai pierdut în Caraș, Dâmbovița, Ialomița, Călărași, Ilfov, Giurgiu și Hunedoara.
În 2016 toate aceste județe, dar și trendul general, au fost full PSD! Acum cumpără azi trei primari de la PNL și mâine trec doi de la PSD la Pro România! În 2016 aveau Iașiul, acum nu-l mai au!
Acestea sunt datele reale, care nu mint, dincolo de sondaje...