De ce se zbate ochiul? Explicația specialiștilor pentru micile spasme ale pleoapelor și superstiții în funcție de oră

De ce se zbate ochiul? Explicația specialiștilor pentru micile spasme ale pleoapelor și superstiții în funcție de oră

Ai simțit vreodată acel mic tremur al pleoapei, aparent inexplicabil? Acest fenomen comun, cunoscut sub numele de mioclonie a pleoapei sau spasm al mușchiului orbicular al ochiului, este experimentat de mulți oameni și, de cele mai multe ori, este inofensiv. Explicațiile variază, de la cele științifice, până la numeroase superstiții

Mioclonia pleoapei sau „ochiul care se zbate”, un fenomen comun FOTO Arhivă

Mioclonia pleoapei sau „ochiul care se zbate”, un fenomen comun FOTO Arhivă

Mioclonia pleoapelor: Ce declanșează acest fenomen

Mioclonia pleoapelor se referă la contracția involuntară și repetată a mușchiului orbicular al ochiului, responsabil pentru închiderea și deschiderea pleoapelor. Deși cauzele exacte pot varia, există câteva explicații comune pentru acest fenomen, aparent inexplicabil.

Oboseala ochilor: Suprasolicitarea ochilor, fie din cauza lipsei de somn, a efortului vizual prelungit sau a privitului la ecranele dispozitivelor electronice, poate declanșa mioclonia pleoapelor. Este corpul tău care îți spune că are nevoie de odihnă.

Stresul și anxietatea: Factorii emoționali, precum stresul și anxietatea, pot afecta mușchii ochilor, generând spasme temporare ale pleoapelor. Relaxarea și gestionarea stresului pot ajuta la reducerea acestor simptome.

Cafeina și oboseala generală: Consumul excesiv de cafeină poate fi asociat cu apariția miocloniei pleoapelor. De asemenea, oboseala generală a organismului poate contribui la acest fenomen.

Deficiențe nutriționale: Lipsa anumitor nutrienți, cum ar fi magneziul, poate influența funcționarea normală a mușchilor și poate contribui la apariția spasmei pleoapelor.

Lumina puternică sau stimulii vizuali: Expunerea la lumină intensă sau la alte stimuli vizuali puternici poate provoca spasme ale pleoapelor. Pur și simplu închiderea ochilor pentru o scurtă perioadă poate ajuta la calmarea mușchilor.

Când să consulți un specialist

În majoritatea cazurilor, mioclonia pleoapelor este temporară și nu necesită intervenție medicală. Cu toate acestea, dacă spasmele devin persistente, dureroase sau afectează în mod semnificativ calitatea vieții, este recomandat să consulți un oftalmolog.

Un specialist poate investiga și identifica acele cauze subiacente și poate oferi sfaturi sau tratamente adecvate pentru a atenua simptomele.

Pe lângă miochimie, există însă și alte tipuri de blefarospasm (zvâcnire a pleoapelor) și cauzele sunt diferite pentru fiecare, potrivit medicilor Mayo Clinic :

blefarospasmul benign esențial, care debutează prin clipiri dese ale ambilor ochi și poate evolua până la închiderea pleoapelor. Acest tip de spasm este întâlnit rar, dar poate fi extrem de sever și afectează calitatea vieții;

spasmul hemifacial, o tulburare neuromusculară manifestată prin spasme sau contracții musculare pe o parte a feței, incluzând și pleoapa de pe acea parte. Ea debutează prin zvâcniri oculare și ajunge să afecteze și alte zone ale feței.

Diferite superstiții

Românii și alte popoare ale lumii au atribuit anumite semnificații acestui fenomen. În interpretarea populară, zvâcnirile ochilor anunță evenimente care urmează să se întâmple. O credință comună este că ochii care se zbat reprezintă un semnal al subconștientului.

În cultura românească, se spune că este un semn bun când se zbate ochiul drept, iar ochiul stâng anunță ghinion. În China, interpretarea este inversă: ochiul drept care se zbate e semn rău, iar cel stâng anunță o bucurie.

De asemenea, în funcție de oră, există credințe diferite. În cultura chineză, de exemplu, se consideră că între anumite intervale orare, ochiul care se zbate poate anunța vizite de musafiri, evenimente fericite sau ghinioane iminente, după cum urmează:

- Între 11.00 p.m. și 1.00 a.m., ochiul stâng are se zbate anunță vizita unui musafir important, iar cel drept, că vei primi o invitație la o petrecere, notează medicool ;

- Între 1.00 a.m. și 3.00 a.m., ochiul stâng anunță că se va întâmpla ceva îngrijorător, iar cel drept, că cineva se gândește la tine;

- Între 3.00 a.m. și 5.00 a.m., ochiul stâng anunță vizita unui străin amabil, iar cel drept, că vei trăi un eveniment fericit în curând;

- Între 5.00 a.m. și 7.00 a.m., ochiul stâng anunță vizita unui prieten drag, iar cel drept, că vei avea o zi bună;

- Între 7.00 a.m. și 9.00 a.m., ochiul stâng anunță că vei primi vizita unui prieten care locuiește departe, iar ochiul drept semnalează că vei pierde ceva important sau te vei răni;

- Între 9.00 a.m. și 11.00 a.m., ochiul stâng anunță că vei primi o invitație la o petrecere, iar cel drept, că te vei certa cu cineva;

- Între 11.00 a.m. și 01.00 p.m., ochiul stâng anunță că vei primi o invitație la o petrecere, iar cel drept, că vei avea un ghinion;

- Între 01.00 p.m. și 03.00 p.m., ochiul stâng anunță că vei câștiga niște bani în curând, iar cel drept, că vei avea un ghinion;

În anumite țări ale Africii, contează pleoapa care se zbate, și nu ochiul în sine. Astfel, superstițiile adaugă o notă interesantă acestui fenomen comun, oferind o perspectivă culturală asupra miocloniei pleoapelor.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 „Ești prost și îngâmfat” / „Ia apă în gură că faci praf! Javra dracului” / Scandal la România TV între Adriana Bahmuțeanu și Dumitru Dragomir

3 Controverse după ce o cercetătoare s-a vindecat de cancer cu virusuri pe care le-a crescut singură în laborator. Mai multe reviste de specialitate au …

4 Condamnații penal Dan Diaconescu, Victor Micula Jr și Gigi Becali, locomotive în campania liderului extremist AUR, pe rețele de socializare și la post…

5 Momente de groază pentru pasagerii unui avion care a căzut în gol peste două mii de metri: „Am crezut că vom muri, oamenii de lângă noi au intrat dire…