De ce se pune grâu la încolţit de Sfântul Andrei, obicei respectat cu sfințenie de români
Una dintre cele mai populare tradiții de Sfântul Andrei este punerea grâului la încolțit. Acest obicei este respectat cu sfințenie de cei care vor să aibă parte de noroc și prosperitate.
Acest obicei este respectat cu sfințenie de cei care vor să aibă parte de noroc și prosperitate.
Tradiția populară asociată cu aducerea prosperității în casă constă în punerea unor boabe de grâu la înmuiat în apă, în seara zilei de 29 noiembrie, în noaptea Sfântului Andrei, notează Antena 3.
A doua zi, 30 noiembrie, boabele de grâu sunt așezate pe un șervet umed sau în pământ, într-un recipient sau într-o farfurie.
Se lasă să germineze și să crească până în ajunul Crăciunului, moment în care vârful verde al grâului este folosit pentru a decora masa de sărbători.
Această tradiție are în spate mai multe semnificații transmise din timpuri vechi.
Grâul reprezintă viața și fertilitatea, iar creșterea lui este asociată cu renașterea și cu începutul unui nou ciclu.
În plus, se crede că grâul încolțit aduce noroc, belșug și sănătate în casă.
Sfântul Andrei este sărbătorit în ziua de 30 noiembrie, iar obiceiul semănatului grâului în această perioadă se numără printre tradițiile premergătoare Crăciunului.
Sursa: adevarul.ro