De ce se mută pensionarii germani în Ungaria. Cât costă casele care îi atrag ca un magnet, explozie de cereri
Locuințele ieftine îi atrag ca un magnet de vârstnicii din Germania care aleg să achiziționeze locuințe în Ungaria. În ultimii 2 ani, peste 3.000 de pensionari s-au mutat aici, în special în regiunea lacului Balaton.
Casele din Ungaria, mult mai ieftine decât în Germania FOTO Adevărul
Chiar dacă este una dintre cele mai spcumpe zone din țară, aici se găsesc locuinţe mai ieftine decât cele din Germania, scrie ziarulromanesc.at
De altfel, în Ungaria, mai ales în zonele rurale, proprietățile sunt mult mai ieftine decât în Germania.
Traiul ieftin, principala cauză
Un agent imobiliar german a explicat cum a prezentat recent unor posibili cumpărători o casă recent renovată, care se află la 10 km distanță de Lacul Balaton. Aceasta costă 18 milioane forinţi (49.000 euro). „La preţul acela nu poţi cumpăra nici măcar un garaj în Germania“, a spus agentul.
Conform sursei citate, căutările de case au explodat în zonă, înregistrându-se de la trei până la şase prezentări pe zi. Traiul ieftin este unul din principalele motive care îi determină pe pensionarii germani să aleagă să trăiască în Ungaria.
Potrivit băncii fintech N26, costul mediu al vieţii în Germania este de 2.073 euro pe lună. În Ungaria, cu 800 de euro, pensionarii germani duc un stil de viaţă tihnit și echilibrat.
"În Ungaria pot face asta"
În acest sens, o femeie din Dresda a spus că în Germania ar fi rămas fără adăpost, deşi a lucrat 55 de ani. „Vreau doar să trăiesc în pace din pensia mea şi în Ungaria pot face asta“, a explicat femeia. Cu toate că Ungaria are cea mai puternică inflaţie din UE, cu mult peste cea din economia germană, serviciile sunt încă mai ieftine decât în Germania. Ungaria este a doua cea mai ieftină ţară din UE la nivelul serviciilor, pe primul loc situându-se Polonia.
Un pastor evanghelic care slujeşte în Keszthely spune că germanii aleg Ungaria în număr foarte mare și din cauza situației de pe scena politică germană care i-au făcut să se simtă nesiguri şi nemulţumiţi. În Ungaria însă, pot fi fericiţi.
Sute de români devin proprietari în Ungaria la un preț de 10 ori mai mic decât în țara noastră
Și românii sunt atrași de locuințe în Ungaria. Anul trecut, sute de persoane au ales să își achiziționeze proprietăți în Ungaria. Casele care vin la pachet și cu terenuri de câteva mii de metri pătrați, sunt disponibile la prețuri de 10 ori mai mici decât în România.
Cei mai mulți români care și-au cumpărat o casă în Ungaria sunt din Arad și Timișoara. Aceștia au ales să cumpere case la prețuri între 5.000 și 10.000 de euro care includ teren și toate utilitățile necesare. De regulă, prețurile caselor din Ungaria încep de la 2.500 de euro.
Prețurile sunt cu mult sub cele din România, unde un apartament cu două sau trei camere ajunge și la 100.000 de dolari în București. Așadar, este foarte greu pentru majoritatea românilor să își cumpere o locuință fără să apeleze la un credit pe 10-30 de ani.
Care este singurul dezavantaj
La doar câțiva kilometri de granița cu România sute de români au cumpărat case cu terenuri de peste 2-3 mii de metri pătrați la doar 5.000 de euro. Casele sunt într-o stare bună, dar au fost abandonate de proprietarii care au ales să meargă în alte zone ale țării pentru a găsi locuri de muncă mai bune.
Așa apare și singurul dezavantaj al acestor locuințe, lipsa unor locuri de muncă în acele zone. Românii însă nu sunt afectați de acest lucru deoarece fac aproape o oră până la granița cu România sau lucrează chiar de acasă.
”Cea mai ieftină casă pe care am vândut-o anul trecut a costat 5.000 de euro, în Dombegyhaz (5 km de frontieră - n.r.). Este în centrul localităţii, are 100 metri pătraţi utili, trei camere şi 4.000 de metri pătraţi de teren.
În momentul de faţă, cea mai ieftină casă pe care o avem în portofoliu este la 9.000 de euro, la circa 7 km de de Variaşu Mic (localitate din Arad aflată la frontieră - n.r.), cu trei camere, utilităţi complete şi teren de 1.500 metri pătraţi”, a declarat pentru Bogdan Holocan, agent imobiliar în zona Banatului, potrivit Agerpres.
Sursa: adevarul.ro