De ce se aflau în Rusia suspecții masacrului de la Moscova

De ce se aflau în Rusia suspecții masacrului de la Moscova

Cei patru bărbați acuzați de masacrul de la sala de concerte din Moscova au fost identificați de autorități ca fiind din Tadjikistan. Ei se numără printre miile de oameni care emigrează anual în Rusia din cele mai sărace dintre fostele republici sovietice pentru a-și câștiga existența, relatează AP.

FOTO SHUTTERSTOCK

FOTO SHUTTERSTOCK

În Tadjikistan nu există doar sărăcie cruntă, ci și dispute religioase. Islamiștii de linie dură sunt printre dintre principalele forțe care s-au opus guvernului în războiul civil din anii 1990, care a devastat țara. Militanții ISIS, care au revendicat responsabilitatea pentru masacrul de la Moscova, în urma căruia au murit 139 de persoane, fac parte dintr-o ramură a grupării Stat Islamic din Afganistanul vecin și se spune că recrutează masiv din Tadjikistan.

Cei patru suspecți care au fost aduși duminică la un tribunal din Moscova pentru acuzații de terorism au compărut bătuți, urmare a torturii în timpul reținerii. Unul dintre ei a fost adus pe o targă într-un halat de spital.

Președintele rus Vladimir Putin i-a descris luni pe suspecții drept „islamiști radicali", însă a repetat acuzația că Ucraina ar fi putut juca un rol, în ciuda negărilor ferme din partea Kievului.

Ce făceau suspecții în Rusia

Cel mai în vârstă acuzat este Dalerdjon Mirzoiev, în vârstă de 32 de ani, care ar fi trăit ilegal în Rusia. El a fost arătat într-o cușcă de sticlă în sala de judecată, cu un ochi vânăt și fața umflată.

Potrivit relatărilor, Mirzoiev obținuse un permis de ședere de trei luni în orașul Novosibirsk, dar acesta expirase. În înregistrarea video a interogatoriului său distribuită pe rețelele de socializare rusești, acesta ar fi declarat că a locuit recent într-un hostel din Moscova alături de un alt suspect. Instanța a declarat că este căsătorit și are patru copii, dar nu a reieșit dacă muncea în Rusia.

Saidakrami Murodali Rachabalizoda, în vârstă de 30 de ani, ar fi fost șomer. Înregistrat ca rezident în Rusia, el nu și-a putut aminti și în ce oraș, potrivit relatărilor din presa rusă. Când a apărut în instanță, capul său era bandajat stângaci după ce ofițerii ruși i-ar fi tăiat o bucată de ureche.

În schimb, Shamsidin Fariduni, în vârstă de 25 de ani, avea o situație stabilă. El era înregistrat în Krasnogorsk, suburbia Moscovei unde a avut loc atacul, și lucra la o fabrică de parchet. El le-ar fi spus anchetatorilor că i s-a oferit 500.000 de ruble (aproximativ 5.425 de dolari) pentru a comite atacul - echivalentul a aproximativ 2,5 ani de muncă pe un salari mediu din Tadjikistan.

Mukhammadsobir Fayzov, în vârstă de 19 ani, a fost adus în sala de judecată pe o targă, cu un cateter atașat și un ochi rănit sau lipsă, părând că nu poate rămâne conștient. El lucrase ca ucenic la o frizerie din orașul Ivanovo, un oraș cu fabrici de textile în declin, dar, potrivit relatărilor, părăsise acest loc de muncă în noiembrie.

Tensiuni islamice în Tadjuikistan

Se estimează că până la 1,5 milioane de migranți tadjici se află în Rusia după ce au fugit de sărăcia și șomajul care afectează țara lor muntoasă și fără ieșire la mare. În Tadjikistan există o serie de resurse minerale, dar industria s-a dezvoltat lent din cauza investițiilor străine tardive și a datelor geologice sărace, printre alți factori.

Deși cei aproape 10 milioane de locuitori sunt în majoritate musulmani, tensiunile legate de islam sunt frecvente.

Islamiștii au fost un adversar cheie în timpul războiului civil din 1992-1997, în care guvernul a ucis până la 150.000 de persoane și a ruinat economia. Când războiul s-a încheiat, președintele tadjik Emomali Rahmon a luat măsuri pentru a restrânge drastic libertățile religioase.

Guvernul a limitat numărul de moschei care puteau fi construite, a interzis femeilor și copiilor sub 18 ani să frecventeze moscheile și a interzis instruirea religioasă în afara casei pentru copii. Criticii spun că aceste limitări au încurajat oamenii să apeleze la facțiuni musulmane clandestine și radicale prin intermediul internetului.

Tadjikistanul nu a făcut nicio declarație oficială cu privire la arestarea celor patru bărbați suspectați de atac. Totuși Rahmon a fost citat de serviciul de presă al guvernului său spunându-i lui Putin, în cadrul unei convorbiri telefonice, că „teroriștii nu au nici naționalitate, nici patrie, nici religie".

Statul Islamic versus Rusia

Majoritatea atacurilor legate de extremiștii islamici care au afectat Rusia în ultimul sfert de secol au fost comise de separatiștii ceceni - cel mai grav fiind atacul de la școala din Beslan, în 2004, în urma căruia au fost ucise peste 300 de persoane - sau au fost puse pe seama acestora, ca în cazul atentatelor cu bombă din 1999, care au declanșat al doilea război ruso-cecen.

Din 2015 încoace, au început să fie comise atacuri revendicate sau atribuite grupării Stat Islamic. Gruparea s-a opus intervenției Rusiei în Siria, unde Moscova a încercat să încline balanța în favoarea forțelor președintelui Bashar Assad.

Guvernul SUA a declarat că deține informații care confirmă că SI este responsabil pentru atacul din weekend de la Moscova.

După ce SI și-a declarat califatul în mari porțiuni din Siria și Irak, în iunie 2014, mii de bărbați și femei din întreaga lume au venit să se alăture grupării extremiste. Printre aceștia s-au numărat mii de persoane din fosta Uniune Sovietică, printre care sute de cetățeni ai Tadjikistanului.

Una dintre cele mai proeminente figuri care s-au alăturat SI a fost Gulmurod Khalimov, care a fost ofițer în cadrul forțelor speciale din Tadjikistan înainte de a dezerta și de a se alătura SI din Siria în 2015. În 2017, armata rusă a declarat că Khalimov a fost ucis într-un atac aerian rusesc în Siria.

SI a revendicat responsabilitatea pentru atentatul cu bombă din 2015 asupra unui avion de linie rusesc care aducea acasă turiști din stațiunea egipteană Sharm al-Sheik. Doi ani mai târziu, a afirmat că se află în spatele atentatului sinucigaș cu bombă asupra unui tren de metrou din Sankt-Petersburg, care a ucis 15 persoane.

Cu două săptămâni înainte de masacrul de la teatrul din Moscova, oficialii ruși au declarat că au anihilat membrii unei celule a SI care plănuia să atace o sinagogă. La începutul lunii, a raportat uciderea a șase luptători SI în regiunea Ingușetia, adiacentă Ceceniei.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Observația lui Liviu Avram despre legătura dintre Ciucă și Georgescu în contextul noilor dezvăluiri