De ce s-au revoltat primarii împotriva Guvernului
De ce s-au revoltat primarii împotriva Guvernului. O explicație pe înțelesul tuturor.
Primarii marilor orașe acuză guvernul că va sărăci bugetele locale prin legea bugetului pe 2019. Pe scurt, primarii nemulțumiți, în frunte cu Robert Negoiță, Gabriela Firea, Emil Boc și Gheorghe Falcă, acuză guvernul Dăncilă că vrea să crească cheltuielile primăriilor cu salariile și cu asistența socială, fără să le asigure și veniturile necesare, scrie G4Media.ro .
Acum, principala sursă de venit pentru o primărie mare este impozitul pe venit. În ultimii doi ani, 41,7% din impozitul pe venit rămânea în bugetul fiecărei primării. Problema a fost că în 2018, odată cu scăderea cotei de impozit pe venit de la 16% la 10%, alocarea de 41,7% din impozitul pe venit a devenit insuficientă, iar primăriilor le-au mai fost alocate niște compensări pentru a putea să funcționeze, a declarat pentru G4Media.ro Robert Negoiță (PSD), președintele Asociației Municipiilor din România.
”Ar fi fost nevoie ca alocarea către primării să fie de 66,8% din impozitul pe venit ca să echilibreze scăderea cotei de impozitare a venitului”, a declarat pentru G4Media.ro Gheorghe Falcă (PNL), primarului Aradului.
Le negocierea cu guvernul pe buget din noiembrie 2018, primarii au transmis guvernului că vor fi de acord cu o alocare de 60% din impozitul pe venit, potrivit lui Falcă. Doar că duminică, 27 ianuarie 2019, primarii au aflat că Ministerul Finanțelor voia să le aloce prin proiectul legii bugetului ”45%, maxim 50”, potrivit declarațiilor lui Gheorghe Falcă.
Primarii au venit marți la București pentru discuții cu ministrul Finanțelor. Propunerea guvernului a fost: alocare către primării a 60% din sumele încasate din impozitul pe venit, coroborată însă cu transferarea către primării a unei noi cheltuieli – adică plata alocațiilor pentru persoanele cu handicap și însoțitorii acestora. Cu alte cuvinte, o falsă mărire de buget, pentru că ea venea la pachet cu o majorare de cheltuieli.
Cu alte cuvinte, primăriile pierd în prezent cam 8% din buget, deși aparent le rămân mai mulți bani din acest impozit pe venit, dar nu suficient de mulți pentru a acoperi creșterea cheltuielilor de care responsabil este tot guvernul prin majorările de salarii, după cum a explicat pentru G4Media.ro primarul sectorului 3, Robert Negoiță. Or, acesta susține că impozitul pe venit reprezintă, în cazul unui primării ca sectorul 3, principala sursă la bugetul local, peste jumătate din venituri.
Primarii sunt cu atât mai supărați cu cât guvernul vrea să crească alocările din impozitul pe venit pentru Consiliile Județene de la 11% la 20%, fără a le mări și cheltuielile, după cum au declarat cei doi primari pentru G4Media.ro.
Cei doi reprezentanți ai Asociației Municipiilor au declarat pentru G4Media.ro că primarii au refuzat oferta Guvernului, semnificativ mai mică decât cererile primarilor. Ce se va întâmpla mai departe dacă executivul nu schimbă proiectul legii bugetului? ”Nu acceptă nimeni măgăria asta. Informăm cetățenii că sunt furați de guvern, să știe că guvernul ia banii de la nivel local, nu exclud ca unii primari să vină să protesteze în fața Guvernului”, a declarat Gheorghe Falcă.