De ce s-a scufundat Bayesian, iahtul magnatului Mike Lynch, în 60 de secunde

De ce s-a scufundat Bayesian, iahtul magnatului Mike Lynch, în 60 de secunde

După recuperarea tuturor celor șapte corpuri de pe iaht, inclusiv al magnatului britanic Mike Lynch, autoritățile italiene au început să investigheze circumstanțele tragediei și să identifice responsabilii.

Iahtul Bayesian înainte de scufundare capturi video

Ultimele imagini cu iahtul Bayesian al lui Mike Lynch înainte de scufundare YouTube CBC News

Un impunător iaht de lux, Bayesian, ancorat în apele Golfului Porticello, s-a scufundat într-o furtună violentă, în noaptea de duminică spre luni, 18/19 august 2024. O fotografie realizată cu puțin timp înainte de tragedie de către proprietarul unui restaurant din Porticello, un sat pescăresc situat la câțiva kilometri de Palermo, Sicilia, este una dintre ultimele imagini surprinse cu iahtul înainte de scufundare . Incidentul a dus la moartea antreprenorului britanic din domeniul tehnologiei, Mike Lynch, și a altor șase persoane, inclusiv a fiicei sale de 18 ani, Hannah.

De la sărbătoare la tragedie

Mike Lynch, supranumit „Bill Gates al Marii Britanii”, se afla la începutul unei noi etape în viață, după ce a fost achitat în luna iunie de acuzațiile de fraudă din SUA, legate de vânzarea companiei sale, Autonomy, către Hewlett-Packard în 2011.

Magnatul a ales să sărbătorească în stil grandios în Italia, alături de fiica sa, Hannah, și soția sa, Angela. Grupului li s-au alăturat personalități proeminente, precum avocatul lui Lynch, de la Clifford Chance, Chris Morvillo, și președintele Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, împreună cu soțiile și alți asociați.

Se bucurau de o călătorie de lux în jurul Siciliei, la bordul magnificului iaht britanic Bayesian, un velier de 56 de metri denumit după matematicianul din secolul al XVIII-lea, Thomas Bayes, ale cărui teorii despre probabilitate au influențat profund gândirea lui Lynch – înainte de a fi surprinși de o furtună violentă în largul coastelor Siciliei.

Plecaseră din Rotterdam, Olanda, iar săptămâna trecută au traversat Strâmtoarea Gibraltar, pentru a vizita Insulele Eoliene - Isole Eolie, arhipelagul vulcanic din Marea Tireniană, aflat la nord de coasta Siciliei. După o oprire în Portul Milazzo și o zi petrecută în largul coastei Cefalù, duminică, 18 august, iahtul Bayesian a rămas ancorat la 500 de metri de portul din Porticello.

„Am văzut multe furtuni la viața mea, dar nu așa ceva”

Un pescar local, Fabio Cefalù de 36 de ani, a declarat pentru The Guardian că locuitorii din Porticello, obișnuiți cu vederea marilor iahturi turistice, au fost impresionați de prezența iahtului Bayesian, speculând că „ar putea aparține unei vedete de la Hollywood sau chiar lui Elon Musk”.

În ciuda prognozelor meteo care anunțau o furtună iminentă, pescarul s-a dus în noaptea cu pricina la pescuit. A ajuns în port la 03,30 dimineața, chiar la primele fulgere care luminau cerul.

După nici o jumătate de oră, în jurul orei 03,55, s-a declanșat urgia, după cum avea să relateze pescarul sicilian care a descris-o ca pe o „mini-tornadă”: „Am văzut multe furtuni la viața mea, dar nu așa ceva. Vântul a aruncat scaunele și mesele de la bar spre bărcile din port, iar vârtejul, deviat de danele portului, s-a îndreptat direct spre iaht”.

„Nu am văzut o ambarcațiune de această dimensiune scufundându-se atât de rapid”

La nici 150 de metri de iahtul Bayesian, se afla un velier sub pavilion olandez, Sir Robert Baden, construit în 1957 și condus de marinarul Karsten Borner, în vârstă de 69 de ani. Acesta a povestit celor de la The Guardian că, trezit de furtună, primul lucru pe care l-a făcut a fost să pornească motoarele, pentru a stabiliza ambarcațiunea. Au fost primii care au încercat să acorde ajutor celor de pe Bayesian.

O altă fotografie, realizată de un alt pescar local, a surprins momentul în care o rachetă de urgență era lansată în timp ce iahtul Bayesian se scufunda. Era ora 04,35 dimineața.

Karsten Borner a recunoscut: „Nu am văzut niciodată o ambarcațiune de această dimensiune scufundându-se atât de rapid. În câteva minute, nu a mai rămas nimic. A fost o tragedie”.

16 minute de teroare

Camerele de supraveghere ale unui șantier naval din apropiere demonstrează faptul că pasagerii de pe Bayesian au avut la dispoziție aproximativ 16 minute pentru a se salva.

Agenția de știri italiană Adnkronos a menționat că pasagerii au încercat să scape ducându-se pe partea opusă de prova velierului care se scufunda. Înainte de a dispărea definitiv în apele învolburate, nava s-a răsturnat lent pe partea dreaptă.

Știrea a făcut rapid înconjurul planetei. Luni dimineața, 19 august, autoritățile italiene au confirmat că Mike Lynch și oaspeții săi erau printre cei șapte dispăruți.

Printre supraviețuitori, un copil de un an

Cel puțin 10 supraviețuitori au fost transportați la spital, printre care și o mamă în vârstă de 36 de ani cu fiica ei de un an. Aceasta le-a povestit medicilor că și-a ținut copilul la suprafață apei întinzând brațele, pentru a-l împiedica să se înece.

Acum procurorii italieni încearcă să afle dacă căpitanul și echipajul au luat toate măsurile de siguranță necesare pentru a preveni tragedia.

Experții uimiți de rapiditatea scufundării. Omorul din culpă, una dintre ipoteze

Au fost interogați toți supraviețuitorii care au fost transferați într-un hotel păzit de personal de securitate. Este luată în calcul inclusiv varianta unui omor din culpă.

Experții sunt și ei uimiți de rapiditatea cu care s-a scufundat iahtul Bayesian, în doar 60 de secunde. Potrivit mass-media italiană, se suspectează că o trapă a rămas deschisă și quilla ar fi fost parțial ridicată. Quilla joacă un rol crucial în stabilitatea și echilibrul ambarcațiunii, și în reducerea riscului de răsturnare. În plus, se speculează că echipajul ar fi subestimat prognoza meteo.

„Dacă cineva m-ar fi întrebat ce velier aș fi ales în acea noapte, aș fi spus Bayesian”

Un marinar care a participat de două ori la Cupa Americii și a antrenat echipa olimpică italiană, Gabriele Bruni a recunoscut: „Dacă m-ar fi întrebat cineva în acea noapte furtunoasă, pe ce velier din lume aș fi vrut să fiu, aș fi ales Bayesian”.

Hannah, fiica magnatului tocmai aflase că urma să studieze la Oxford

La primele ore ale zilei de luni au început și căutările cu scafandri, pentru recuperarea trupurilor . Primul cadavru găsit a fost cel al bucătarului Recaldo Thomas, luni după-amiaza. Alte patru trupuri au fost recuperate miercuri: al președintelui Morgan Stanley International, Jonathan Bloomer, al avocatului Chris Morvillo și ale soțiilor acestora, Judy și Neda. Corpul lui Mike Lynch a fost găsit în seara aceleiași zile. Abia vineri, 23 august, scafandrii au recuperat și corpul fiicei lui Lynch, Hannah - ultima victimă. Ca și tatăl ei, avea motive să sărbătorească - intrarea ei la Universitatea Oxford și începutul unui nou capitol al vieții, viitor curmat brusc într-o noapte de vară de o tragedie pe care investigatorii italieni încearcă acum să o descifreze .

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Mi-ați oferit, la prețul de 400.000 de euro, prilejul să-mi sfârșesc cursa vieții împăcat cu mine” / Gabriel Liiceanu, despre amenzile Consiliului Co…

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO „Soldații invizibili” care au bătut rușii în Kursk? Putin vorbește de mercenari SUA

4 E haos peste tot în Rusia / Deținuții au luat mai mulți ostatici într-o închisoare din Volgograd

5 VIDEO Imagini rare surprinse într-o pădure din România