De ce Rusia nu se poate folosi de una dintre cele mai eficiente arme ale sale pentru a respinge ofensiva din regiunea Kursk




De ce Rusia nu se poate folosi de una dintre cele mai eficiente arme ale sale pentru a respinge ofensiva din regiunea Kursk

Rusia a fost reticentă în a se folosi de bombele cu planare pe propriul teritoriu, în regiunea Kursk, spun experții. Ucraina a avansat în Rusia în scopul de a crea o zonă tampon, iar Moscova s-a luptat să riposteze, relatează Business Insider, citând experți.

Rusia a trimis întăriri pentru a respinge incursiunea din Kursk FOTO EPA-EFE

Rusia a trimis întăriri pentru a respinge incursiunea din Kursk FOTO EPA-EFE

Rusia nu poate profita pe deplin de una dintre cele mai eficiente arme ale sale împotriva forțelor ucrainene care avansează pe teritoriul său, a explicat un expert în strategie militară.

Cel mai probabil motivul este că sistemele rusești nu sunt suficient de bune pentru a avea siguranța că nu se va bombarda singură, a spus acesta.

Rusia a tras cu tot mai multă frecvență cu bombe cu planare asupra teritoriului țării pe care o atacă, provocând mari distrugeri în orașele și așezările ucrainene.

Acestea sunt echipate cu sisteme de ghidare care le permit să fie lansate de la distanță din bombardiere. Sunt greu de oprit, iar Rusia le-a făcut mai puternice: cel mai nou model al acestora cântărește aproape trei tone.

Totuși, Rusia nu a folosit aceste bombe la aceeași scară împotriva forțelor ucrainene care i-au trecut granița la începutul acestei luni.

Mark Cancian, un colonel în retragere din Corpul Marinei și consilier principal la Centrul pentru Studii Strategice și Internaționale, a subliniat că nu s-a observat o folosire în forță a puterii aeriene sau a bombelor cu planare împotriva forțelor ucrainene din Kursk.

„Cred că reflectă un sistem slab de control aerian”, a spus el.

În timp ce SUA și NATO „au mecanisme foarte sofisticate” și un „sistem foarte elaborat și bine antrenat” de comunicare între aeronave și un centru de control pentru a se asigura că nu lovesc nimic prietenesc, acesta nu este cazul Rusiei, a adăugat el.

SUA sunt „foarte bune la asta”, a spus Cancian, dar „rușii nu sunt”.

Cancian a subliniat că Rusia este capabilă să folosească în mare măsură bombele aeriene ghidate în Ucraina, deoarece acolo frontul este static și în mare parte imobil, astfel încât Rusia își poate permite un sistem de control mai slab în timp ce poate provoca mai puține daune neintenționate.

El a punctat că prudența relativă a Rusiei în regiunea Kursk „este o reflectare a incapacității, a slăbiciunii lor în utilizarea spațiului aerian în sprijinul forțelor terestre”.

Folosire limitată

A fost înregistrată o anumită utilizare a bombelor cu planare în Kursk, dar nu într-o măsură atât de mare precum în altă parte.

Armata ucraineană a declarat miercuri că Rusia a lansat 27 de astfel bombe în regiune; nu este clar dacă această cifră a fost un total sau o contabilizare a unei singure zile.

În orice caz, este un număr mult mai mic decât se relatează că Rusia lansează asupra unor ținte de pe teritoriul ucrainean. Rusia a folosit doar săptămâna trecută 750 de bombe cu planare asupra orașelor și satelor ucrainene, a declarat duminică președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

De asemenea, sunt mai puține decât cele 50 de bombe aeriene ghidate despre care Forbes a relatat raportat că Rusia le trăgea zilnic în regiunea Sumi a Ucrainei, învecinată cu Kursk.

Rușii nu-și permit să lanseze bombe atât de distructive asupra propriului teritoriu

„Rușii sunt blocați într-un fel, în sensul că nu pot lansa aceste bombe cu planare de tip FAB în Kursk, așa cum au făcut în anumite părți ale Ucrainei, în special pe frontul de est, pentru că, evident, este propriul lor teritoriu”, a spus Rajan. Menon, cercetător senior la Institutul Saltzman de Studii pentru Război și Pace al Universității Columbia.

„Ar ucide o mulțime de oameni, civili”, a spus el.

George Barros, un expert la Institutul american pentru Studiul Războiului, a declarat pentru Business Insider că Rusia nu a folosit până acum bombele din Kursk „la scară” mare.

Atacurile Rusiei în Ucraina, a spus Barros, „distrug complet cartiere și orașe întregi în doar câteva zile”.

„Rușii nu fac asta în Kursk”, a adăugat el.

Dar, pe măsură ce Ucraina își continuă incursiunea, calculele Rusiei în privința riscurilor se pot schimba.

S-a întâmplat ca Rusia să lanseze bombe pe teritoriul său și să-și distrugă accidental propriul armament de când a lansat invazia Ucrainei. Aceasta include doborârea propriilor avioane de luptă .

Dar acestea au fost incidente relativ izolate, mai degrabă decât unele ce au survenit ca urmare a unei strategii noi, cum ar fi folosirea bombelor cu planare în Kursk.

Barros a spus că Rusia se teme de „considerațiile politice” care ar putea fi asociate cu vizarea propriului teritoriu.

Între timp, Ucraina a început să folosească bombe cu planare împotriva Rusiei la Kursk .

Zelensky a spus că incursiunea are ca scop crearea unei „zone tampon” pentru a minimiza capacitatea Rusiei de provoca pagube Ucrainei.

Totuși, analiștii de război au declarat pentru BI că, probabil, Ucraina a dorit să suprasolicite forțele Rusiei și să ofere o motivație nouă trupelor și aliaților săi.

Barros a spus că nu este clar cum se va termina această operațiune fulger. A subliniat însă că până acum, a fost un lucru pozitiv pentru Ucraina, după luni de lupte istovitoare, cu prețul câștigării unor porțiuni mici de teritoriu.

Ucrainenii, a spus el, „nu mai sunt blocați într-un impas în care nu mai au inițiativa” și nu mai sunt cei care așteaptă, încercând din răsputeri să alegă unde să-și aloce resursele.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…