De ce refuză țările europene să importe carne din SUA

De ce refuză țările europene să importe carne din SUA

Președintele american Donald Trump a criticat în mod deschis mai multe state, acuzându-le că refuză să importe carne de vită și pui din SUA, în ciuda faptului că America le cumpără produsele.

UE interzice importul de carne de vită din SUA tratată cu hormoni de creștere FOTO Shutterstock

UE interzice importul de carne de vită din SUA tratată cu hormoni de creștere FOTO Shutterstock

Într-o declarație recentă, Trump a acuzat Australia că nu acceptă carnea de vită americană, deși Statele Unite au importat carne de vită australiană în valoare de 3 miliarde de dolari doar anul trecut. De asemenea, a menționat restricțiile impuse de Marea Britanie, Uniunea Europeană și Argentina, considerându-le „neștiințifice”, relatează DW.

Aceste refuzuri au fost folosite de administrația Trump ca justificare pentru introducerea noilor tarife comerciale.

Care sunt motivele acestor interdicții

Uniunea Europeană și Regatul Unit interzic importul de carne de vită din SUA tratată cu hormoni de creștere, o practică comună în industria americană. Printre substanțele utilizate se numără estradiol și testosteron, despre care evaluările europene arată că pot avea efecte negative asupra sănătății, inclusiv un risc crescut de tumori canceroase.

Pe de altă parte, Australia și Argentina au impus restricții în 2003, după apariția unor cazuri de encefalopatie spongiformă bovină (cunoscută ca boala vacii nebune) în SUA. Deși interdicțiile au fost parțial ridicate în ultimii ani, accesul pe aceste piețe rămâne limitat. În cazul Australiei, carnea de vită din SUA trebuie să provină de la animale crescute, crescute și sacrificate exclusiv pe teritoriul american – o cerință greu de îndeplinit pentru majoritatea producătorilor.

Problema puiului tratat cu clor

În plus, UE interzice importul de pui american tratat cu clor – o metodă folosită pentru a elimina bacteriile periculoase precum campylobacter. Deși Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentară susține că riscurile directe pentru consumatori sunt scăzute, europenii consideră că spălarea cărnii în clor ascunde probleme mai mari legate de igienă și bunăstarea animalelor în fermele americane.

Experții atrag atenția că această metodă nu garantează siguranța produselor. „Apa cu clor nu a eliminat bacteriile. Ele au rămas periculoase, doar că nu mai puteau fi detectate”, spune Erik Millstone, specialist în politici alimentare la Universitatea din Sussex.

Pentru ca produsele din carne americane să fie acceptate pe aceste piețe, industria agricolă din SUA ar trebui să adopte standarde mai stricte, similare celor europene – un pas pe care mulți producători nu sunt dispuși să îl facă.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Finalul rușinos al unui mandat eșuat”

2 Toate sondajele pentru prezidențiale

3 Oameni buni, în ce țară trăim? / Firme și persoane din cercul de interese al lui Sebastian Ghiță, trimise în judecată de Parchetul European pentru o fra…

4 Citiți și voi cum și-au bătut joc ucrainenii de echipamentele militare trimise de americani și de europeni în penibila aventură din Kursk

5 Ăsta, bonus de 322.600 EUR brut pe lângă salariul său anual, de aproape 137.000 euro brut!