De ce Putin nu l-a demis pe Șoigu după atacul asupra Podului din Crimeea, potrivit unui oficial ucrainean

De ce Putin nu l-a demis pe Șoigu după atacul asupra Podului din Crimeea, potrivit unui oficial ucrainean

Liderul rus Vladimir Putin își face griji în privința influenței politice în creștere a FSB (serviciul intern de securitate), motiv pentru care nu îl va înlătura din funcție pe ministrul rus al apărării Serghei Șoigu, apreciază Vadim Denisenko, consilier al Ministerului ucrainean de interne.

Putin încearcă să împace taberele după eșecurile din Ucraina FOTO AFP

Putin încearcă să împace taberele după eșecurile din Ucraina FOTO AFP

„Desigur, ei (cei din FSB) nu sunt la fel de importanți ca Putin însuși, nu sunt nicidecum oameni în situația de a pretinde să aibă nivelul de influență al lui Putin”, a apreciat Vadim Denisenko în comentarii făcute pentru Radio NV pe 9 octombrie.

„Totuși, judecând după afirmațiile apreciative făcute de (liderul cecen) Kadîrov, putem spune că este limpede faptul că gradul lor de nemulțumire (mă refer atît la Kadîrov, cât și la Evgheni Prigojin, cel care deține Wagner) față de Ministerul Apărării, criticile la adresa comandanților așa-zisei <<operațiuni militare speciale>> s-ar putea domoli într-o oarecare măsură.

Cu toate că după părerea meu vor continua să-i critice pe Șoigu și pe (șeful Statului Major) Valeri Gherasimov, totuși în acest moment pot spune limpede că Șoigu și-a păstrat postul, iar asta s-a datorat inclusiv aruncării în aer a podului din Crimeea”, a argumentat oficialul ucrainean.

Denisenko a fost întrebat și despre relatările recente privind efectuarea de arestări în rândul personalului militar de rang înalt la Moscova.

Va trebui să examinăm evoluția evenimentelor, însă putem spune cu siguranță că și populația (care urmărește mai mult sau mai puțin evoluția evenimentelor) înțelege că este necesară înlocuirea comandamentului militar, pentru că a dat greș”, spune consilierul Ministerului ucrainean de Interne.

Acesta continuă cu motivele pentru care crede că Putin nu îl va schimba pe Șoigu din funcție.

Din fericire, Putin nu are de gând să facă vreo schimbare deocamdată. Pricepe că sunt două grupuri de influență care teoretic sunt capabile să organizeze <<lovituri la palat>> - armata și FSB.

Să întărească acum FSB înlăturându-i pe Șoigu, Gherasimov și punând în locul lor oameni din anturajul acestora ar însemna ca Putin să își slăbească poziția proprie. De aceea Putin nu a făcut mișcări radicale. A făcut anumite permutări numindu-l pe Serghei Surovikin, care a primit aprobare deopotrivă de la Șoigu, de la trupele lui Kadîrov și Prigojin, de la FSB etc.

De ce Putin l-a ales pe Surovikin să conducă armata rusă în Ucraina

Generalul Serghei Surovikin

Pe 8 octombrie, Putin a decis să numească un nou comandant în fruntea campaniei militare din Ucrana, pe generalul Serghei Surovikin, cel care a coordonat atacurile devastatoare asupra orașului sirian Alep.

Surovikin era deja comandant al forțelor "Sudului" în Ucraina, potrivit unui raport al Ministerului Apărării, însă experții au sugerat că a fost numit de Putin pentru a prelua comanda totală în Ucraina din pricina brutalității sale.

Comandant în principal al infanteriei, s-a aflat și în fruntea forțele aeriene rusești. Ar putea fi încă o explicație pentru care a fost ales de Putin, deoarece armata, forțele aeriene și marina Rusiei au acționat necoordonay până acum în războiul din Ucraina.

Surovikin știe cum să lupte cu bombardiere și rachete - cu asta se ocupă', declara în iunie generalul Kirilo Budanov, șeful serviciului de informații militare al Ucrainei.

Într-o intervenție la Sky News, analistul militar Forbes McKenzie, șeful McKenzie Intelligence, a explicat că Putin l-a numit pe Surovikin datorită reputației sale.

Este văzut ca un erou al fostei republici sovietice. Și-a demonstrat capacitatea de a purta un război care implică arme nucleare, biologice și chimice, ultima dintre acestea fiind folosită în Siria”.

Evaluarea Ministerului britanic al Apărării privind numirea lui Surovikin

Pentru o mare parte din operațiunea sa, Rusia a fost probabil lipsită de un singur comandant de teren și împuternicit. Probabil că generalul Alexandr Dvornikov a deținut acest rol pe o perioadă cuprinsă între aprilie și august 2022, dar nu este clar dacă el a fost capabil să exercite în mod eficient controlul asupra grupărilor de forțe adesea disparate și concurente.

Numirea lui Surovikin reflectă probabil un efort al comunității rusești de securitate națională de a îmbunătăți desfășurarea operațiunii. Cu toate acestea, el va trebui probabil să concureze cu un minister rus al apărării din ce în ce mai fracționat, care dispune de puține resurse pentru a atinge obiectivele politice care i-au fost stabilite în Ucraina”, se arată în evaluarea de duminică a Ministerului britanic al Apărării.

Numirea lui Surovikin i-a mulțumit pe adepții liniei dure rusești, care deveneau din ce în ce mai frustrați de Putin și de progresul războiului din Ucraina.

Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari Wagner, a declarat că „Surovikin este cel mai competent comandant din armata rusă”, potrivit The Times.

„Este același ofițer care, fără ezitare, după ce a primit un ordin, s-a urcat într-un tanc și s-a grăbit să își salveze țara”, a spus Prigojin, în legătură cu reprimarea manifestanților de la Moscova, care i-a adus închisoarea.

Ramzan Kadîrov, liderul pro-Putin al Ceceniei, a declarat că invazia Rusiei în Ucraina se află acum pe mâni bune datorită numirii lui Șorovikin.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Oameni buni, vă dăm un sfat / Începând de anul ăsta, fiți pregătiți pentru orice!

2 Așa este în America...

3 VIDEO Imagini care trebuie văzute de la vizita lui Trump jr. în Groenlanda...

4 VIDEO „S-a terminat, Vladimir, nu mai există niciun imperiu. Ești un idiot!”

5 VIDEO Da, sunt ruși „sancționați” și „izolați”, „plângând” la Courchevel, în Franța...