De ce psihopaţii pot avea mai mult succes în viaţă
Andy McNab şi Kevin Dutton, doi profesori de psihologie de la Oxford, autori ai cărţii „The Good Psychopath’s Guide to Success” („Ghidul psihopatului bun către succes”) au realizat o serie de cercetări prin care au identificat câteva trăsături ale psihopaţilor ce pot aduce beneficii şi pentru celelalte persoane, scrie The Telegraph.
De la manageri de top, până la chirurgi şi chiar avocaţi, cei doi medici au analizat modul în care oamenii diagnosticaţi cu forme uşoare de psihopatie se raportează la sentimente şi stări precum impulsivitatea, curajul, încrederea în sine, empatia etc.
Dacă ar fi să realizăm un profil rapid al psihopatului, acesta ar putea fi caracterizat mai degrabă ca fiind o persoană impulsivă, egocentrică, inteligentă şi în general fără compasiune faţă de semeni. Însă, în acelaşi timp, psihopatul poate arată în exterior şi o agreabilitate aproape ieşită în comun.
Aşadar, ce calităţi putem împrumuta de la persoanele psihopate pentru a ne descurca mai bine în viaţa de zi cu zi?
1. Concentrarea
Faptul că cei care suferă de psihopatie în forme uşoare au capacitatea de a-şi diminua empatia cu persoanele din jurul lor, le ofera indirect puterea să se concentreze asupra scopurilor. Astfel, sursele de stres sunt blocate. Nu de puţine ori, oamenii din funcţii înalte, capabili de a face foarte multe lucruri în acelaşi timp, suferă într-o măsura mai mică şi de psihopatie.
2. Curajul/Lipsa senzaţiei de frică
Psihopaţii, din cauză că posedă mai degrabă un sânge rece, au capacitatea de a-şi înfrana emoţiile şi de a face lucruri pe care celelalte persoane nu ar fi dispuse.
3. Lipsa empatiei în afaceri
Este important să nu renunţi total la empatia cu celelalte persoane, chiar dacă sunt parteneri de afaceri. Totuşi, este important să poţi mai degrabă negocia anumite aspecte financiare fără să crezi că cealaltă persoană te poate înţelege greşit sau că îi poţi aduce un dejavantaj.
4. Curajul în faţa unui eşec sentimental
De asemenea, ceea ce am putea prelua de la persoanele psihopate este o anumită detaşare de emoţiile negative provenite de la un refuz spre exemplu sentimental. „Odată ce te obişnuieşti cu ideea că refuzul nu trebuie să fie ceva care să te doară, îşi dai seama apoi că nu contează. Astfel, ai parte de o încredere în sine tot mai mare”, spune Kevin Dutton.
5. Capacitatea de a ieşi dintr-o relaţie
Tot din punct de vedere al relaţiilor, psihopaţii ne pot învăţa că atunci când există suficiente motive de a ieşi dintr-o relaţie, poţi să o faci fără mustrări prea mari de conştiinţă. „O mulţime de probleme apar din cauză ca persoanele tind mai degrabă să rămână împreună decât să se despartă, deşi nu mai au nimic în comun”, mai spune psihologul Kevin Dutton.
Sursa: adevarul.ro