De ce PSD nu are voie să scoată un sunet pe tema tragediei de la Matei Balș
Inacceptabilă nesimțirea liderilor PSD. Se cațără pe tragedia de la Balș mizând pe amnezia opiniei publice și pe faptul că, în general, tentația este să-i înjuri pe cei de la putere pentru orice nenorocire. Marcel Ciolacu anunță moțiune simplă, iar parlamentarii PSD au defilat luni cu pancarte prin Parlament pentru a cere demisia lui Vlad Voiculescu. Când ministrul sănătății a amintit, într-un interviu recent, că despre căldura din spitale trebuie întrebată totuși Gabriela Firea, fostul primar s-a apărat acuzând ”guvernul de dreapta” că n-a investit în CET-uri și că din șase mai funcționează două, scrie Dan Tăpălagă pe G4Media .
E prea mult. Este pur și simplu o lipsă crasă de respect față de victimele de la Balș și față de public. După incendiul de la Balș, PSD ar fi trebuit să-și ceară scuze în genunchi victimelor tragediei sau măcar să tacă și să dispară câteva zile din peisaj. Din următoarele motive:
- Adrian Streinu Cercel a fost managerul spitalului Matei Balș timp de peste 20 de ani, poziție pe care a părăsit-o abia în decembrie 2020 după ce a intrat în Parlament pe listele PSD. Senatorul PSD este primul care ar trebui să explice de ce timp de peste 20 de ani nu s-a sinchisit să caute o soluție proprie de încălzire și a rămas dependent de rețeaua centralizată de încălzire.
- Matei Balș a fost spitalul PSD, atât de pesedizat, încât până și farfuriile pacienților au ajuns să fie inscripționate cu sigla Partidului Social Democrat, după cum a arătat G4Media.ro într-un articol publicat în 2019. Prin urmare, spitalul de boli infecțioase a devenit un fel de rezervă de cadre a partidului, dovadă că tot de aici PSD l-a recrutat pe Alexandru Rafila, șeful laboratorului.
- Atât de bine a fost managerizat spitalul Matei Balș în ultimii 20 de ani, încât saloanelor nu le lipsește doar căldura, ci și o minimă protecție în fața pericolului reprezentat de scăpările de oxigen, care în cazul unui scurtcircuit favorizează propagarea rapidă a incendiului. Actualul manager a explicat într-un interviu pentru spotmedia.ro că nu există senzori sau detectoare privind concentrația de oxigen din saloane, nu există proceduri. E ca și cum ai instala o centrală de apartament într-un bloc fără senzori pentru scăpări de gaz.
- Cât despre căldura din București, două observații: Capitala a fost condusă două mandate de Sorin Oprescu (externalizat din PSD pe post de ”independent”) și un mandat de Gabriela Firea (PSD). Altfel spus, 12 ani de indolență girată de PSD în materie de investiții vitale în infrastructura de termoficare.
- PSD a condus România din mai 2012 până în septembrie 2019. Vreme de șapte ani, toate ministerele importante (energie, sănătate) au fost la mâna lor, timp în care au făcut ce au știut mai bine: au furat la șapte mâni. Crizele de sistem de azi, lipsa investițiilor, nu pot fi totuși puse în cârca guvernului PNL-USR/PLUS – UDMR instalat acum o lună sau pe seama guvernului liberal care timp de un an a fost sabotat sistematic în Parlament de majoritatea pesedistă. Ei vor da socoteală ceva mai încolo, dar nu pot plăti acum oalele sparte de PSD.
- Să le amintim celor de la PSD cum ultimul lor ministru al Sănătății, Sorina Pintea, mare manager de spital, a fost trimisă în judecată pentru luare de mită în formă continuată, mai precis 7% din valoarea unui contract de achiziție? Să le împrospătăm memoria cu decizia iresponsabilă a lui Nicu Bănicioiu după incendiul de la Colectiv de a ține victimele în țară, unde au murit infectați cu nosocomiale? Cu astfel de oameni au condus mereu sănătatea.
- Nu le e rușine să pomenească de tragedia de la Piatra Neamț, când pesediștii au controlat tot județul decenii la rând ca pe propria moșie, cu baronul PSD Ionel Arsene și cu oamenii lui? Să le împrospătăm memoria: Ioan Lazăr, fost manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra Neamţ pus de PSD, a fost trimis în judecată în 2020 de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie într-un dosar în care este acuzat de abuz în serviciu.
- Să întocmim oare lista managerilor de spital și a medicilor pesediști acuzați de procurorii anticorupție că devalizau spitalele României sau prinși cu șpaga în buzunar? Numele lui Serban Brădișteanu, Mircea Beuran (fost ministru al Sănătății tot PSD) le spune ceva? Dar numele Carmen Dorobăț, fostul manager de la spitalul de Boli infecțioase din Iași, condamnată în primă instanță pentru luare de mită?
Ok, de înțeles, un partid de opoziție asta face, critică puterea. Dar o minimă decență ar trebui să le spună ca pe tema asta sensibilă – sănătate, spitale, nenorociri – să tacă. Au destule cu care pot ataca guvernul, dar pe asta nu au voie să pună mâna. E revoltător. Ei ar trebui să-i aibă pe conștiință cei șase morți de acolo, nimeni altcineva.
Un sunet decă mai scoate PSD pe tema incendiilor din spitale sau pe tema situației grea din sănătate și ar merita ca toate cele de mai sus să le fie amintite printr-un protest organizat în fața sediului din Kiseleff pentru a marca mai apăsat marele vinovat pentru dezastrul din sistemul sanitar, care azi are nerușinarea să defileze cu pancarte și să ceară demisii.