De ce povestea FSB a unei presupuse asasine din batalionul Azov este cusută cu ață albă
Graba cu care FSB a anunțat că rezolvat atentatul asupra fiicei ideologului lui Putin este un indiciu al unei povești cusute cu ață albă, relatează The Guardian.
Luni, FSB (serviciul federal de securitate) a susținut că a identificat-o pe presupusa asasină a Dariei Dughina, o jurnalistă rusă care susținea ideile ultranaționaliste ale tatălui său supranumit „Rasputinul lui Putin”.
Aceasta ar fi o agentă a serviciilor ucrainene de spionaj, membră a batalionului Azov, și ale cărei activități suspecte FSB le-a surprins în înregistrări video.
Potrivit versiunii FSB, această ucraineană nu doar că a reușit să intre nedetectată pe teritoriul Rusiei alături de fiica ei, ci și să călătorească nestingherită într-o mașină cu plăcuțe de înmatriculare diferite, ca apoi să detoneze un dispozitiv exploziv și să părăsească țara fără să fie oprită de nimeni.
Serviciile ruse de securitate nu au reușit să-și dea seama cine este decât după ce a ieșit din țară. În tot timpul cât s-a aflat în Rusia, presupusa agentă a serviciilor ucrainene nu a atras deloc atenția asupra ei, ceea ce ar fi de înțeles contextul prezenței refugiaților ucraineni ce s-au revărsat în Rusia.
Guvernul de la Kiev a negat orice implicare, subliniind că o asemenea misiune nu se înscrie în tacticile sale și, în plus Dughin, în ciuda celebrității sale, era o figură destul de nesemnificativă.
Un atentat ucrainean ar putea părea însă plauzibil pe fondul unor serii de atacuri asupra bazelor militare rusești, lansate de ceea ce Moscova a numit sabotori ucraineni în Crimeea.
FSB s-a mișcat suspect de rapid
Mai mult, având în vedere reputația pe care și-a creat-o în Rusia și nu numai, chiar dacă Aleksandr Dughin nu ar fi fost atât de influent la Kremlin pe cât era vehiculat, apelurile sale oribile la violență împotriva ucrainenilor ar fi fost un motiv suficient pentru a deveni o țintă.
Cu toate astea, graba cu care FSB a venit cu dovezi video, dar și elementele poveștii prezentate stârnesc suspiciune. Pentru o agenție cu istoric de crime nerezolvate, inclusiv asupra criticilor lui Putin, viteza cu care s-a mișcat FSB este cel puțin ciudată.
Dacă alte ipoteze ar putea părea la fel de improbabile sau cel puțin neconfirmate -precum cea lansată de un fost deputat rus în exil și conform căreia ar fi opera unor partizani necunoscuți din Rusia, Armata Națională Republicană – oficialii ucraineni au sugerat că ar fi mai probabilă o operațiune sub steag fals fabricată de statul rus pentru a găsi un motiv să-și justifice alte agresiuni. De altfel, propagandiștii Moscovei au lansat imediat îndemnuri la răzbunare, sugerând drept ținte serviciile ucrainene de informații.
Indiferent care ar fi adevărul, incidentul nu este deloc o publicitate bună pentru FSB și Rusia pentru că le-ar arăta grosier de incompetente și mai ales extrem de vulnerabile la astfel de atacuri.
Clipurile aduse în sprijin de FSB arată asasina însoțită de fiica sa afișând un calm rece în timp ce intra și părăsea Rusia.
Cine este presupusa agentă ucraineană
Asasinatul ar fi fost executat de Natalia Vovk, născută în 1979, membră a serviciilor secrete ucrainene, care a planificat atentatul timp de o lună, şi a reuşit imediat după comiterea lui să părăsească Rusia către Estonia.
Aceasta a sosit în Rusia pe 23 iulie 2022, împreună cu fiica sa Sofia Şaban, născută în 2010. ''În ziua crimei, Vovk şi Şaban au participat la festivalul de muzică şi literatură 'Tradiţii', unde Daria Dughina a fost prezentă ca oaspete de onoare'', a stabilit serviciul secret rus.
''Pe 21 august, după explozia amorsată de la distanţă asupra autoturismului Toyota Land Cruiser condus de Dughina, Vovk şi fiica sa au plecat (din Rusia) prin regiunea Pskov către Estonia'', detaliază FSB.
Vovk a închiriat un apartament la Moscova în aceeaşi clădire unde locuia şi victima. Agenta ucraineană și-a urmărit ținta cu un autoturism Mini Cooper, căruia i-a schimbat mai multe plăcuţe de înmatriculare. Astfel, potrivit FSB, la intrarea în Rusia vehiculul avea un număr de înmatriculare al 'Republicii Populare Doneţk' (provincie separatistă pro-rusă din estul Ucrainei, n.red.), la Moscova a circulat cu un număr kazah, iar la ieşirea din Rusia vehiculul avea un număr ucrainean.
Reacția guvernului de la Kiev
Consilierul prezidențial Mihailo Podoliak a negat din nou luni orice implicare a Ucrainei în uciderea fiicei ideologului Kremlinului, Aleksandr Dughin, după ce mai devreme în aceeaşi zi Serviciul Federal de Securitate al Rusiei (FSB) a anunţat că asasinatul asupra Dariei Dughina a fost executat de o agentă a serviciilor de informaţii ucrainene, a relatat CNN, citat de Agerpres.
„Propaganda rusă trăieşte într-o lume ficţională (...) Unei femei (ucrainene) şi copilului său în vârstă de 12 ani li s-a 'atribuit' responsabilitatea pentru aruncarea în aer a maşinii propagandistei Dughina. Este surprinzător că nu au găsit şi 'viza estonă' la faţa locului. Viperele din serviciile speciale (ruse) au început o luptă între specii '', a scris pe Twitter consilierul lui Zelenski.
Tot Podoliaka a fost cel a respins duminică această acuzație, după atentatul cu o mașină-capcană ce l-ar fi vizat de fapt pe Dughin, care s-a urcat în ultimul moment într-o altă mașină: „Ucraina categoric nu are nimic de-a face cu asta, pentru că noi nu suntem un stat criminal, ceea ce Rusia este, şi cu atât mai mult nu suntem un stat terorist”.
Sursa: adevarul.ro