De ce poștașii au luat înapoi mii de decizii de recalculare a pensiilor. Conducerea Poștei Române: „E vina noastră”

De ce poștașii au luat înapoi mii de decizii de recalculare a pensiilor. Conducerea Poștei Române: „E vina noastră”

Conducerea Poștei Române a venit cu explicații după ce, în județul Alba, au fost oprite de la distribuire peste 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor cu privire la care există suspiciunea că ar conţine erori. Astfel de cazuri au fost semnalate și în alte județe, însă numărul este mult mai mic. De „vină” ar fi excesul de zel al unor poștași.

Mii de decizii de recalculare au fost oprite de la distribuirea către pensionari. FOTO: D.G.

Mii de decizii de recalculare au fost oprite de la distribuirea către pensionari. FOTO: D.G.

Directoarea Casei Judeţene de Pensii Alba, Cornelia Miclea a declarat luni că a început reverificarea dosarelor aferente deciziilor oprite de la distribuire, fără a putea preciza o dată la care acestea vor ajunge la pensionari, notează Ziarul Unirea

Deocamdată, în urma reverificării documentelor oprite de la distribuire, s-a constatat că „multe dintre decizii sunt corecte”, spune șefa Casei Judeţene de Pensii Alba, acestea urmând a fi trimise beneficiarilor.

Ce se întâmplă cu pensionarii care nu primesc deciziile de recalculare până la 1 septembrie

Cornelia Miclea spune că toți pensionarii vor primi deciziile recalculate, dar nu poate preciza un termen în care deciziile oprite de la distribuire și care sunt în curs de revizuire vor ajunge la beneficiari.

Există posibilitatea ca acest lucru să nu se întâmple până la data de 1 septembrie 2024. În situația în care un pensionar nu primește decizia scrisă până la data de 1 septembrie 2024, acesta va primi drepturile cu care este în plată la data de 31 august, spune conducerea Casei Judeţene de Pensii Alba.

„Nu este un fenomen”

Șeful Poștei Române a explicat situația semnalată în Alba , unde 5.000 de decizii de recalculare a pensiilor au fost oprite de la distribuire.

Valentin Ștefan sugerează că totul ar avea legătură cu excesul de zel al unor angajați ai Poștei.

„Cei doi poștași care au făcut acest lucru pur și simplu au dat dovadă de civism, au vrut să sprijine acei beneficiari încât să nu mai facă drumul până la Casa de Pensii și să ducă ei acea decizie. A fost o greșeală din partea noastră, am vorbit cu colegii în întreaga țară să nu mai facă acest lucru. Dacă este nevoie, fie lăsăm pensionarul să meargă la Casa de pensii, fie îi ducem o altă decizie. Este vina noastră, este un caz izolat și nu ar trebui generalizat”, a spus Valentin Ștefan, directorul general al Poștei Române, potrivit Digi24 .

Valentin Ștefan spune că, în alte județe, numărul cazurilor în care deciziile au fost oprite de la distribuire de Casele județene de pensii, este mult mai mic, „de ordinul zecilor sau maximum 100-200 de astfel de decizii.

„Nu este un fenomen”, a spus el.

Amintim că distribuirea noilor decizii emise după recalculare a început cu 11 zile în urmă, poștașii având sarcina să transmită toate deciziile către pensionari până la sfârșitul lunii august, pentru ca de la începutul lunii septembrie să poată să înceapă plata pensiilor. La scurt timp de la primirea noilor decizii, mii de pensioari s-au îndreptat către casele județene de pensii, nemulțumiți de ceea ce au citit în noile decizii. Chiar șeful Casei Naționale de Pensii, Daniel Baciu, a precizat, la mijlocul acestei săptămâni, într-o conferință de presă susținută alături de ministrul Muncii, că 11.500 de persoane nemulțumite s-au adresat funcționarilor, fie direct, la birourile de Relații cu publicul, fie au trimist sesizări prin mijloace electronice. Analizarea celor peste 11.500 cazuri supuse atenției a determinat ca, în 1.090 de cazuri, să se impună revizuirea deciziilor de recalculare, ceea ce presupune că în 9,5% dintre cazuri pensionarii au avut dreptate. Șeful Casei Națioanel de Pensii a comunicat însă acest rezultat raportând numărul de decizii eronate (situații constatate în urma sesizărlor) la numărul total de decizii emise.

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a făcut public luni, 26 august, documentul pe care pensionarii care au intrat în posesia unor decizii de recalculare cu venituri scăzute o să-l primească. În scrisoare este menționatul faptul că pensia nu scade.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 “Am anunțat Apele Române, au zis să le trimit poze” / O plajă din Neptun plină de oameni a fost inundată

3 Ianis Hagi, stop joc / S-a aflat motivul pentru care tricolorul nu mai are voie să intre în vestiarul lui Rangers

4 Belarusul se pregătește să atace Ucraina?

5 De ce arestarea șefului Telegram îi dă frisoane lui Elon Musk