De ce pilotul de pe avionul Enola Gay nu regretă că a aruncat prima bombă atomică proiectată de Oppenheimer

De ce pilotul de pe avionul Enola Gay nu regretă că a aruncat prima bombă atomică proiectată de Oppenheimer

Pe 6 august 1945, bombardierul B-29 Superfortress Enola Gay a aruncat o bombă atomică asupra orașului Hiroshima. A fost primul atac cu bombă atomică din istorie, în urma căruia 80.000 de oameni au murit instantaneu.

Hiroschima după bombardamentul nuclear FOTO Getty Images

Hiroschima după bombardamentul nuclear FOTO Getty Images

În dimineața zilei de 6 august 1945, un B-29 Superfortress al Forțelor Aeriene ale SUA, Enola Gay, a decolat de la baza sa din Tinian, lângă Guam, și s-a îndreptat către orașul Hiroshima din sudul Japoniei.

Purta o bombă secretă numită Little Boy. Pilotul său a fost Paul W. Tibbets Jr., care a condus un echipaj de 12 oameni într-o misiune care avea să schimbe istoria lumii. Tibbets pusese avionul numele mamei lui. Hiroshima fusese deja trezită de mai multe sirene de raid aerian în acea dimineață, care se dovediseră a fi alarme false.

Așa că, atunci când Enola Gay s-a apropiat la 8,15 a.m., mulți au crezut că este un avion de recunoaștere. Dar până când a sunat sirena, prima bombă atomică fusese deja aruncată. La detonarea bombei a fost vizibil un fulger orbitor, iar temperatura a atins nivelul celei de la nivelul soareului. Bomba a distrus o rază de 5 mile, ucigând aproximativ 80.000 de oameni .

Alte zeci de mii au murit mai târziu din cauza radiațiilor și a rănilor. Enola Gay se afla la 10 mile depărtare când a avut loc explozia, dar tot a simțit undele de șoc. Echipajul și-a amintit șocul provocat de forța exploziei și a relatat că a fost ca și cum ar fi fost sub focul inamicului, potrivit Insider.

Trei zile mai târziu, o a doua bombă atomică, mai puternică, a fost aruncată asupra orașului Nagasaki, iar Japonia s-a predat, punând capăt celui de-al Doilea Război Mondial. Atunci a avut loc o dezbatere legată de legitimitatea lansării atacurilor.

Unii au susținut că bombardamentele au fost o ucidere inumană a civililor și că existau alte opțiuni disponibile. Alții au argumentat că o astfel de devastare a fost necesară pentru a forța capitularea Japoniei și pentru a evita o campanie militară pe continentul japonez, ce s-ar fi soldat cu numeroase victime.

„Vom omorî mulți oameni, dar, Dumnezeule, vom salva o mulțime de vieți”

Tibbets și alți membri ai echipajului au susținut până la sfârșitul vieții că bombardamentul a fost necesar, spunând că în cele din urmă a salvat vieți.

„Știam că am făcut ceea ce trebuie, pentru că atunci când am aflat că vom face asta, m-am gândit că da, vom omorî mulți oameni, dar, Dumnezeule, vom salva o mulțime de vieți”, i-a spus Tibbets scriitorului Studs Terkel într-un interviu din 2002. „Nu va trebui să invadăm [Japonia]”.

Armata americană a calculat că o invazie a Japoniei ar fi putut costa milioane de vieți americane și japoneze. Prin urmare, argumentează că atacurile au fost necesare ca o demonstrație copleșitoare de forță pentru a pune capăt războiului.

În ceea ce privește pierderea de vieți civili, Tibbets, care a murit în 2007, nu a avut regrete.

„Veți ucide oameni nevinovați în același timp, dar nu am purtat niciodată un război în lume în care să nu fi ucis oameni nevinovați”, i-a spus el lui Terkel.

„Știam că lumea nu va mai fi la fel”

Unii dintre membrii echipajului și-au exprimat ulterior regretul și au mărturisit că sunt bântuiți de distrugerea pe care au provocat-o.

„Mă rog ca niciun om să nu mai fie martor la acea priveliște. O risipă atât de îngrozitoare, o astfel de pierdere de vieți", a declarat căpitanul Theodore van Kirk, navigatorul avionului în acea zi, unui intervievator în 2005. "Am dezlănțuit prima bombă atomică și sper că nu va mai exista niciodată o alta".

El a adăugat: „Mă rog să ne fi învățat lecția pentru totdeauna. Dar nu sunt sigur că am învățat-o”.

Până în prezent, Hiroshima și Nagasaki sunt singurele locuri care au fost lovite de o bombă nucleară în timpul unui război.

Tratatele semnate în timpul Războiului Rece care stopau proliferarea armelor nucleare nu mai au acum o prea mare valoare, ridicând din nou întrebarea legată de moralitatea conflictului nuclear.

Creatorul bombei atomice, J. Robert Oppenheimer, a fost, de asemenea, afectat de moralitatea creării unei astfel de arme mortale, aspect surprins în lungmetrajul „Oppenheimer” al lui Christopher Nolan.

După ce a testat cu succes bomba în deșertul Los Alamos, New Mexico, celebrul Oppenheimer a spus: „Am devenit Moartea, distrugătorul lumilor” – un vers din scriptura hindusă de 700 de versuri a lui Bhagavad Gita.

„Știam că lumea nu va mai fi la fel. Câțiva oameni au râs, câțiva au plâns, majoritatea au tăcut", a spus el mai târziu.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…