De ce pierderile armatei ruse sunt mult mai grele decât s-ar crede
Armata rusă prost echipată și dezorganizată se confruntă cu forțe care combină echipamente occidentale moderne cu inovații tactice de amploare. Trupele Moscovei sunt nimicite, scrie colonelul în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al unui regiment de tancuri în armata britanică.
Soldații ucraineni s-au remarcat prin creativitatea pe câmpul de luptă FOTO PROFIMEDIA
În ultimul secol, numărul victimelor de pe câmpul de luptă în rândul forțelor occidentale a înregistrat un declin constant. Tehnicile medicale moderne, antibioticele și evoluțiile militare au avut fiecare un rol din acest punct de vedere. Totuși, asumpțiile bazate pe această experiență ar putea să nu se aplice atunci când sunt estimate pierderile suferite de recruții slab echipați ai lui Vladimir Putin.
Rapoartele ucrainene privind victimele rusești seamănă cu o situație de pe fronturile din Primul Război Mondial, în care se înregistrau sute de morți și răniți în fiecare zi. Pe de altă parte, analiștii occidentali au avut tendința de a fi mai conservatori în estimările lor.
Acest conflict este totuși diferit de cele pe care le-am văzut anterior. Forțele armate ale Kievului inovează în privința a noi modalități de a purta războiul, punând accentul pe drone. Tinerii și tinerele pricepuți la tehnologie refolosesc și reproiectează pentru câmpul de luptă echipamente comerciale ieftine, dezvoltate în scopuri civile.
Este un moment de schimbare a jocului. Forțele armate ale Rusiei se concentrează în jurul utilizării artileriei; diverse surse enumeră consumul de obuze al Moscovei ca fiind de câteva ori mai mare decât cel Ucrainei. Și totuși, chiar și evaluările pesimiste arată un raport de pierderi puternic înclinat în favoarea Ucrainei, în ciuda faptului că, teoretic, este depășită în privința cantității de armament.
Cheia pare să fie inovația, scrie colonelul în retragere Hamish de Bretton-Gordon. Ceea ce definește și diferențiază conflictului din Ucraina este utilizarea dronelor atât ca arme, cât și ca platforme de observare. Unii analiști sugerează că raportarea la proporțiile standard de morți/ răniți va fi foarte departe de a reflecta letalitatea acestui nou mod de război. Unii au mers atât de departe încât au sugerat că marea majoritate a obuzelor de artilerie și de mortier trase de forțele Kievului vor fi supravegheate de drone, permițând - cel puțin în termeni de artilerie - o acuratețe precisă.
Iar schimbările vor continua să aibă loc în ritm susținut. Ucrainenii au instruit 10.000 de operatori de drone, care vor spori capacitatea Kievului de a monitoriza și ghida focul indirect.
Acest tip de atac era numit „țintire cu precizie" în Afganistan, în 2008.
La acea vreme un avion uriaș Nimrod, cu vreo 20 de operatori la bord, zbura la circa 6000 de metri și avea singură cameră. Cinci sau șase membri ai echipei, aflați la sol, monitorizau transmisia; dacă era identificată ținta potrivită, se solicita un atac aerian de precizie cu un avion de vânătoare. Ulterior, s-a trecut la atacuri cu dronele Reaper și rachete Hellfire. Totuși, aceste lovituri au fost rare pe când ceea ce face Kievul este cu totul nou, scrie colonelul în retragere Hamish de Bretton-Gordon, fost comandant al unui regiment de tancuri în armata britanică.
În lupta pentru supraviețuirea națională, fiecare tanc sau combatant inamic este o țintă corectă. Ucrainenii dezvoltă tehnici axate nu numai pe atacul de precizie, ci și pe direcționarea focului de artilerie. Imaginile de pe câmpul de luptă pot arăta ca în Primul Război Mondial - abundă tranșeele, obuzele, iar numărul morților e mare - și totuși a trecut vremea rarilor observatori din baloane care trimit mesaje către tunuri. Acum, există sute de drone mici cu camere de luat vederi uluitor de capabile, care oferă imagini detaliate și metadate de mare acuratețe către tunuri. Acesta este un tip de război pe care puțini membri NATO l-au experimentat vreodată; astfel că, atunci când rata victimelor rusești, așa cum este estimată de Occident, pare să fie la jumătate față de ceea ce susțin ucrainenii, este cu siguranță posibil ca aceștia din urmă să aibă dreptate.
Aceste cifre sunt susținute de efortul pe care îl face Rusia de a găsi soldați. Chiar dacă ambele părți beligerante duc lipsă de muniție, Kremlinul pare în plus să rămână fără soldații necesari pentru a trage cu ea.. Costurile pe termen lung pentru Rusia vor fi probabil devastatoare.
Sursa: adevarul.ro