De ce peste 51% din românii din Belgia au votat pentru Călin Georgescu. „Îl susținem și în turul 2”
Dezamăgiți de partidele politice care au dominat scena politică în ultimii ani, românii din Bruxelles au votat în procent la 51% pentru Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidenţiale şi şi-au declarat intenţia de a-l susţine şi în turul al doilea.
Frustrați de partidele majoritare și incapabili să se întoarcă acasă, românii din străinătate devin susținători convinși ai candidatului ultranaționalist la președinție Călin Georgescu, pe care, însă, abia în cunosc.
Populația românească din Belgia, formată din 130.000 de persoane, pare să contribuie la propulsarea în funcție a candidatului prezidențial ultranaționalist, împreună cu partidele de extremă dreapta care îl susțin în parlament, scrie Politico .
În primul tur al alegerilor prezidențiale, unul din șase voturi exprimate pentru Călin Georgescu a venit din diaspora românească, un lucru de care acesta este foarte conștient, astfel că el a ţinut să precizeze că românii „au fost forțaţi să plece în străinătate” și că sunt „mult mai umiliţi decât românii de aici”, într-un semnal clar către susținătorii săi din străinătate că aceștia sunt în atenția sa.
În Belgia, 51% dintre români au votat pentru candidatul independent Călin Georgescu în alegerile de duminica trecută. Acum, alegătorii de acolo spun că e „foarte probabil” să îl susțină din nou în turul doi.
Rezultatul reflectă un model mai larg la nivel global. În afara României, 43% dintre alegători au optat pentru Georgescu, care se află în fruntea sondajelor în Marea Britanie, Franța, Germania și Italia.
Sentimentul anti-sistem
În Belgia , unde românii reprezintă a doua cea mai mare populație de imigranți din țară, alegătorii au optat pentru Călin Georgescu în parte din cauza unui sentiment de abandon din partea statului, potrivit Dariei Pîrvu, expert în proiecte la organizația non-profit ROMBEL, care găzduiește grupuri de discuții și oferă informații practice românilor din Belgia.
Sosiți pentru prima dată la începutul anilor 2000, când România a suferit turbulențe politice după căderea comunismului, în căutarea unor salarii mai bune, majoritatea lucrează acum în construcții sau ca proprietari de mici afaceri. Alte zeci de mii lucrează în ferme de diferite state UE, în condiții precare.
Dar „lipsa de educație” în rândul unora, combinată cu sentimentul de a fi „respinși” în Belgia, a contribuit la alimentarea unei frustrări generale și a unei aversiuni față de partidele tradiționale din România, astfel că pentru 51% dintre ei Georgescu a reprezentat o schimbare binevenită.
Elena, o angajată în vârstă de 40 de ani a unui magazin alimentar românesc, care a sosit la Bruxelles din București în urmă cu un an și a refuzat să își dea numele de familie, nu a votat în primul tur săptămâna trecută, dar a declarat că acum ia în considerare susținerea lui Călin Georgescu în turul doi.
„Din ceea ce am auzit, mulți oameni vor să voteze cu el pentru că speră că va schimba România în bine. Să sperăm că el ... își va ține promisiunile”, a declarat ea.
Sursa: adevarul.ro