De ce osteoporoza este mai frecventă la femei decât la bărbați. Alimentele ce trebuie introduse în dietă
Osteoporoza este o boală progresivă în care oasele își pierd din densitate și devin fragile până la punctul de a se rupe, susține dr. Gabriel Ștefănescu, specialist în ortopedie-traumatologie. 80% din pacienții afectați de această boală sunt femei, susține medicul.
Osteoporoza, boala în care oasele își pierd din densitate SURSA Facebook Dr. Gabriel Ștefănescu
Potrivit medicului Gabriel Ștefănescu, numele bolii înseamnă „os poros” și cauzează o slăbire progresivă a oaselor care duce la un risc crescut de fractură. Afectiunea apare, de obicei, la peste 65 de ani, când organismul nu mai este la fel de capabil în a înlocui celulele osoase vechi cu unele noi. Din nefericire, boala poate apărea și la vârste mai tinere, începând cu 40-45 de ani. Pe termen lung osteoporoza poate însemna fracturi de vertebre, coloana și sold, suferința și pierderea mobilității.
Principalul factor de risc atunci când vorbim de osteoporoză îl reprezintă sexul feminin.
„Rețineți! 80% din pacienții afectați de această boală sunt femei! Hormonii estrogeni și progesteronul, caracteristici sexului feminin au un rol protector, antiosteoporotic. Numai că după menopauză, atunci când nivelurile de hormoni circulanți scad, pierderea osoasă este accelerată, ducând în timp la instalarea osteoporozei”, explică dr. Gabriel Ștefănescu
Hormonii nu sunt însă singurul factor ce influențează dezvoltarea osoasă, avertizează medicul.
„Alți factori de risc includ: vârsta înaintată, adică persoanele de peste 65 de ani prezintă un risc mai mare de a suferi de osteoporoză; greutate corporală mică; stilul de viață nesănătos și aici mă refer la lipsa activității fizice, obezitate, fumat și bineînțeles consum de alcool; un aport inadecvat de calciu sau vitamina D”, precizează dr. Ștefănescu.
De ce este mai frecventă la femei decât la bărbați?
„Cantitatea de minerale absorbită de oase este controlată de către hormonii sexuali, estrogen la femei, respectiv testosteron la bărbați. La femei, în timpul și după menopauză, nivelul de estrogen scade subit! În comparație, bărbații de aceeași vârstă nu trec prin același proces, fapt pentru care osteoporoza este mai frecventă la femei decât la bărbați”, explică medicul specialist.
Dacă aveți osteoporoză, medicul recomandă să vă monitorizați permanent pentru a cunoaște statusul progresiei bolii. Pe de altă parte, este bine să introduceți în dietă alimente care conțin substanțe ce ajută la consolidarea oaselor.
„Iată câteva exemple:
- Coada calului - pentru conținutul bogat în siliciu, săruri de calciu și magneziu;
- Siliciul organic - ca suport pentru oase si țesutul conjunctiv;
- Calciu din legume verzi, cereale integrale, alge, produse lactate;
- Vitamina C și D din surse naturale;
-Vitamina K din surse naturale: pătrunjel, spanac, salata verde, broccoli, germeni de grâu, ulei de măsline, ceai verde;
- Zinc din surse naturale - cereale, fasole uscată, nuci, stridii, ficat, semințe de dovleac;
- Cupru din surse naturale - fructe de mare, nuci, cereale, ciuperci;
- Mangan din surse naturale - migdale, ananas, spanac, cartofi dulci, pâine integrală”, scrie dr. Ștefănescu, pe pagina sa de Facebook.
Gabriel Ştefănescu este medic specialist ortopedie-traumatologie. Are competenţe în chirurgia artroscopică, în chirurgia ortopedică şi traumatologică şi o experienţă bogată în clinici din Austria şi Germania.
Sursa: adevarul.ro