De ce nu vom scăpa de PSD. Marile complicități
In acest moment, in Romania singura opozitie reala la PSD-Dragnea este PSD - Firea, Stanescu si Tutuianu. Si acest dezechilibru dramatic de pe scena politica este motivul pentru care actuala guvernare si-a permis sa faca tot ce i-a trecut din cap.
Opozitia si presedintele Klaus Iohannis nu par sa fi inteles nici pana in ziua de astazi ca sunt partasi la rezultatul alegerilor din 2016 prin oferta extrem de slaba pusa pe listele electorale si/sau prin incapacitatea de a avea un mesaj coerent si convingator pentru electoratul care a refuzat sa voteze tot negativ, scrie jurnalista Ioana Ene Dogioiu pe Ziare.com .
Si, din pacate, nu exista semne ca din acest punct de vedere sa se fi schimbat ceva in mod decisiv.
PNL ar trebui sa fie principala forta a Opozitiei, dar felul in care se profileaza lista pentru europarlamentare a PNL denota ca partidul nu a inteles nici macar mesajul protestelor, alegand ceea ce pare mai degraba calea scurta, directa, spre disparitie. Nu ca PNTCD. Caderea taranistilor a avut o doza de tragism, a PNL se anunta doar lamentabila.
Deci oferta care crede PNL ca va atrage electoratul sau la vot la alegerile europalamentare reprezinta o prabusire in timp, practic o restauratie. Dl Antonescu, de care ii era atat de dor lui Liviu Dragnea, creatorul USL, unul dintre initiatorii miscarilor din 2012 care ne-au costat pierderea masiva din statutul european, reprezinta tot ce poate oferi mai bun marele, noul, europeanul PNL.
Vasile Blaga, unul dintre dinozaurii politicii romanesti, este numai bun de votat de Romania pe care ar trebui sa o reprezinte liberalii, Romania intoarsa spre viitor, spre Occident? Lasand la o parte faptul ca, procedural, dl Blaga este un inculpat, achitarea sa fiind nedefinitiva, eu nu am auzit niciodata la dl Blaga vreo farama de viziune europeana, vreun proiect legat de complicatul viitor european.
Aceasta revigorare a trecutului mucegait este un exercitiu de remobilizare a ostilor useliste si pedeliste ale partidului.
Daca doar asta a ramas sansa PNL, este cea mai buna dovada ca el nu s-a deschis catre societate, nu a devenit credibil si atractiv si o explicatie clara pentru faptul ca, in pofida scandaloasei gvernari PSD, liberalii baltesc in acelasi scor mediocru.
Odata cu revenirea in urale a lui Crin Antonescu, PNL este un partid uselist asumat, care se lupta doar sa mai smulga cate ceva de la PSD, sa apere ce poate de ALDE, dar nu are nici macar intentia sa acceseze o mare masa de nereprezentati pentru care trebuie sa reformeze cu totul oferta.
Si pentru a defini foarte clar ca nu au nicio treaba cu Romania moderna si europeana, PNL a votat pentru modificarea Constitutiei in sensul familiei traditionale. Ca sa fie clar, fara voturile liberalilor, PSD si ALDE nu adunau majoritatea de 2/3 necesara pentru revizuirea Constitutiei.
Este de neconceput ca un liberal sa voteze impotriva drepturilor unor categorii sociale, indiferent despre ce categorie e vorba si despre ce drepturi vorbind. Liberalismul, prin insasi definitia lui, respinge orice forma de incremenire.
Vedem, asadar, si cat de liberal este marele partid liberal. Iar respectul pentru vointa populara se vede din raportarea liberalilor la referendumul din 2009 privind 300 de parlamentari pe care au ignorat-o in rand uselist cu PSD.
Pe de alta parte, PNL da dovada unei crase incompetente prin initiative aberante. De exemplu, sigur ca ar fi ideal ca si ordonantele de urgenta sa fie supuse controlului constitutional mai usor, dar supunerea lor unui control inainte de adoptare este neconstitutionala. Daca voiau cu adevarat asa ceva, liberalii ar fi trebuit sa initieze modificarea Constitutiei, nu un proiect de lege.
Dincolo de unele bune initiative si de munca remarcabila a unora dintre parlamentarii sai, precum Stelian Ion si Claudiu Nasui, am vazut si la USR mostre fie de politicianism inacceptabil, fie de naivitate politica derizorie.
De exemplu, cerem vehement o guvernare fara PSD, dar din care am refuza categoric sa facem parte. Cele doua se anuleaza reciproc pentru ca nu e posibila guvernarea fara PSD decat cu participarea tuturor fortelor. Si, in schimb, pledeaza pentru absolut imposibilele anticipate. Sa fim seriosi!
In plus, USR se multumeste sa capitalizeze facil sustinerea aparatorilor Justitiei.Este foarte putin pentru un partid politic cu ambitii de a reprezenta la un moment dat alternativa la guvernare. Si in aceste conditii sa nu e miram ca in sondajele nationale scorul USR este in continuare modest.
Traian Basescu, pe care nu-l suspectez de naivitate politica, sustine ca acum era nevoie de o motiune de cenzura. Da, Liviu Dragnea exact de o motiune avea nevoie ca sa amuteasca orice opozitie in partid. Pentru ca in fata riscului de a pierde guvernarea PSD s-ar fi unit ca niciodata si nimeni nu si-ar mai permis sa spuna nimic fara a fi acuzat ca vrea sa alunge partidul in Opozitie.
Asa ceva ar fi mers numai daca presedintele ar fi dat asigurari publice ca nu intentioneaza sa nege PSD-ului sansa de a guverna in baza rezultatului alegerilor, dar, desigur, cu un alt premier cu care nici PSD-ului sa nu-i fie rusine.
Dar presedintele este din nou absent, ceea ce ne duce si la marea problema pe care o reprezinta. Daca suntem unde suntem, daca baltim fara mari sperante de a iesi din impas, este si pentru ca dl Iohannis este ori fundamental nepriceput politic, ori total indiferent.
PSD calca totul in picioare si pentru ca nu a intampinat niciun fel de rezistenta. Si daca ceva nu se va schimba fundamental, ma tem ca nu avem de ce astepta minuni nici de la viitoarele alegeri.