De ce nu toate pensiile recalculate vor fi majorate. Explicațiile fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan

De ce nu toate pensiile recalculate vor fi majorate. Explicațiile fostului ministru al Muncii, Raluca Turcan

Fostul ministru al Muncii Raluca Turcan a afirmat, într-o emisiune la Digi24, că scopul recalculării pensiilor a fost acela de a elimina inechităţile din sistemul de pensii, astfel că pensiile cresc pentru cei care s-au retras în condiții mai dezavantajoase decât alți pensionari, scrie Hotnews .

Raluca Turcan susţine că legea în baza căreia s-a făcut recalcularea ”face dreptate pentru cei care au rămas în urmă prin modificările succesive care au abătut calcularea pensiilor pe principiul contributivităţii”, transmite News.ro.

„Pentru toţi pensionarii din România cresc în momentul indexării, prin recalculare se urmăreşte introducerea echităţii pe bază de contributivitate. Încă de când am introdus reforma pensiilor în PNRR principiul a fost: la muncă egală şi contribuţie egală să fie pensie egală, pentru păstrarea echităţii în sistemul de pensii (…)

Prin recalculare, practic, se reajustează pensiile care au avut contributivitate mai mare, inclusiv prin luarea în calcul a unor noi factori cum ar fi acordul global sau al treisprezecelea salariu”, a declarat Raluca Turcan, luni seară, la Digi 24.

Fostul ministru a subliniat că recalcularea pensiilor a avut ca scop introducerea echităţii în sistem. „Această lege face dreptate pentru cei care au rămas în urmă prin modificările succesive care au abătut calcularea pensiilor pe principiul contributivităţii”, a adăugat Turcan.

Ea a exemplificat prin faptul că persoane cu pregătire, vechime și activitate similare au pensii diferite întrucât variau condițiile de pensionare la anul în care s-au retras din activitate. Astfel, recalcularea este un procedeu prin care cei dezavantajați pot să-i ajungă din urmă cu nivelul pensiei pe cei care au avut condiții de pensionare mai favorabile.

Cum se face recalcularea

Pensionarii vor primi deciziile de racalculare în perioada 16-31 august. În prima parte a documentului, vor fi prezente datele despre pensionar – CNP, nume, data înscrierii la pensie și denumirea categoriei de pensie.

Pe document va apărea „suma punctajelor anuale realizate de titular”, adică „numărul de puncte realizate pe contributivitate, cât a muncit persoana respectivă”, a explicat Daniel Baciu, la Digi24.

Pensionarii vor regăsi și cuantumul pensiei la data de 31 august, înainte de aplicarea noii legi. Apoi, vor găsi o „evidență foarte clară a tuturor stagiilor de cotizare”, spune președintele Casei de Pensii.

Astfel, partea a doua a documentului e împărțită în 6 puncte:

A) Total stagiu de cotizare realizat;
B) Stagiu de cotizare contributiv;
C) Numărul de puncte de stabilitate;
D) Numărul total de puncte realizate la 1 septembrie;
E) Valoarea punctului de referință la data de 1 septembrie și
F) cuantumul nediminuat al pensiei la 1 septembrie.
Astfel, la punctul F pensionarii vor găsi noua sumă pe care o vor primi lună de lună.

La finalul documentului, este prevăzut că „decizia de recalculare poate fi contestată în termen de 45 de zile de la comunicare, la instanța judecătorească competentă”, a explicat șeful Casei de Pensii.

Premierul Marcel Ciolacu a anunțat miercuri că deciziile de recalculare a pensiilor vor duce la creșteri ale veniturilor pentru o mare majoritate a pensionarilor. „Din datele centralizate, 3,8 milioane de pensii cresc după recalculare, adică peste 82% din totalul pensiilor din România! Iar creșterea medie a pensiilor este de aproape 27%”, a declarat premierul.


populare
astăzi

1 Greu de crezut așa ceva, dar...

2 Culisele picante din spatele așa-zisei crize dintre partidele „condamnate” să împartă un ciolan mai auster

3 VIDEO Singura întrebare care l-a făcut pe Putin să tușească...

4 DOCUMENT Pensiile rămân înghețate o perioadă, salariile bugetarilor la fel, dar pentru întreg anul viitor / Toate modificările importante

5 Amușinarea lui Orban pe la București arată că pe măsură ce se blochează colaborarea energetică cu Ucraina, cu atât devine mai importantă cea cu Români…