De ce nu se mănâncă sau bea înainte să faci analize de sânge

De ce nu se mănâncă sau bea înainte să faci analize de sânge

Analizele de sânge reprezintă o componentă esențială a monitorizării sănătății. Acestea pot oferi medicilor informații valoroase cu privire la starea de sănătate , pot diagnostica diverse afecțiuni și pot ajuta la evaluarea eficacității tratamentelor.

Pentru rezultat precise, analizele de sânge se fac pe nemâncate FOTO Shutterstock

Pentru rezultat precise, analizele de sânge se fac pe nemâncate FOTO Shutterstock

Pentru ca rezultatele analizelor să fie cât mai precise și relevante, este important să respectăm anumite reguli și recomandări, inclusiv abținerea de la mâncare sau băutură înainte de prelevarea de sânge.

Cum influențează mâncarea și băutura analizele de sânge

1. Mâncarea și băutura pot afecta nivelul glicemiei: Consumul de alimente sau băuturi înainte de analizele care vizează evaluarea glicemiei (cum ar fi testul de glicemie în cazul diabetului zaharat) poate duce la rezultate incorecte și la un diagnostic eronat.

2. Trigliceridele pot fi influențate: Consumul de grăsimi sau alcool înainte de analizele care măsoară nivelul trigliceridelor în sânge poate afecta, de asemenea, rezultatele. Pentru o măsurare precisă, este recomandată evitarea mâncărurilor bogate în grăsimi și băuturile alcoolice, cu cel puțin 24 de ore înainte de analiză.

3. Verificarea nivelului colesterolului: Pentru evaluarea nivelului de colesterol este important ca analizele să fie făcute pe nemâncate. Alimentele consumate înainte pot influența nivelurile de lipide din sânge și pot duce la interpretări greșite ale rezultatelor.

4. Glicemia, în cazul testelor de toleranță la glucoză: Dacă vi se cere să faceți un test de toleranță la glucoză, mâncatul înainte nu este deloc recomandat . Acest test necesită monitorizarea nivelului de glucoză în sânge în timpul unui interval de timp specific. Orice aliment sau băutură consumată poate influența rezultatele.

În general, abținerea de la mâncare și băutură cu cel puțin 8-12 ore înainte de efectuarea analizelor de sânge ajută la asigurarea preciziei rezultatelor și la reducerea riscului de erori. În plus, în afară de mâncare și băutură, este important ca pacienții să nu consume alcool cu cel puțin 24 de ore înainte de analizele care evaluează funcția hepatică sau nivelurile de trigliceride. Chiar și cantitățile mici de alcool pot rămâne în sânge pentru mai mult timp.

Ce se întâmplă dacă totuși mâncați sau beți înainte de analize?

Este important să comunicați acest aspect asistentei medicale, care se ocupă de recoltare. Medicul va dori să știe acest lucru pentru a interpreta corect rezultatele analizelor. În unele cazuri, vi se poate cere să reprogramați recoltarea pentru a obține rezultate precise.

Recomandări pentru copii și femei însărcinate

Aceleași recomandări de abținere de la mâncare și băutură înainte de analize se aplică și copiilor. Pentru a ușura procesul, puteți programa recoltarea dimineața devreme pentru a evita interferența cu orele de masă ale copiilor.

Femeile însărcinate trebuie să consulte medicul pentru recomandări specifice cu privire la analizele care necesită abținerea de la mâncare și băutură. De obicei, aceasta este sigură pentru femeile însărcinate, cu condiția să aibă o stare generală de sănătate bună și să nu aibă o sarcină cu risc crescut.

Sursa: adevarul.ro


populare
astăzi

1 Informații care dau fiori...

2 ALERTĂ România, condamnată să-i plătească 85 de milioane de euro plus dobânzi fostului proprietar rus al rafinăriei RAFO Onești

3 VIDEO Priviți ce „drăcovenie” au scos americanii din „cutia cu maimuțe”

4 Dau și ceilalți? / O mare navă rusă s-a scufundat în Mediterană după o explozie la sala motoarelor / „Ursa Major” era „strategică” pentru Rusia

5 Băiatul lui Ștefan Bănică Jr. povestește cum a fost bătut și umilit: „Mi-a dat pumni în burtă, apoi se lua de mine: de ce plângi, ești fetiță?”