De ce nu poate fi păcălit etilotestul cu oțet. Scuza folosită de unii șoferi prinși băuți la volan este imposibilă
Invocarea oțetului de unii șoferi atunci când sunt prinși băuți la volan este imposibilă punct de vedere chimic, deoarece acesta nu este un alcool, ci un acid provenit din fermentația alcoolului. Cu toate acestea, mulți cred că pot păcăli etilotestul.
Alcoolemie record în Mehedinți în urmă cu câteva luni FOTO IPJ Mehedinți
Poliţiştii rutieri au parte de cele mai trăsnite scuze atunci când întâlnesc în trafic conducători auto aflaţi sub influenţa băuturilor alcoolice.
De cele mai multe ori, şoferi prinşi ”în offside” neagă că ar fi consumat băuturi alcoolice, însă în momentul în care poliţiştii le solicită efectuarea testării cu etilotestul, conştienţi că vor fi contrazişi, încep să invoce şi motive care ar putea anticipa un rezultat pozitiv. O altă scuză frecventă este cea a consumului unei bomboanei care conţine alcool.
Acid acetic rezultat din fermentația alcoolului
În cazul conducătorilor auto cărora le ies valori mici ale alcoolemiei, aceştia invocă frecvent faptul că au mâncat salată şi ca rezultatul testului Drager ar fi influenţat de oţetul de la salată. În realitate, gradele din oţet sunt acetice şi nu alcoolice. Oţetul nu este alcool, ci un acid rezultat din fermentaţia alcoolului, astfel că oţetul nu are cum să te îmbete.
Oțetul nu are alcool în conținutul său. Acidul acetic este ingredientul principal pe care bacteriile îl produc prin fermentarea etanolului sau a alcoolului. Conform publicației The Beer Exchange ,în timp ce oțetul este dezvoltat, alcoolul folosit în acest proces trece la acidul acetic, fără a mai rămâne urme de alcool în substanță.
Experimentul unui polițist: alimentele care te lasă pieton
Tavi Perțea, un polițist-vedetă, a făcut recent pe YouTube un experiment cu etilotestul pentru a vedea ce alcoolemie indică aparatul în cazul în care consumăm socată sau o înghețată cu cremă de whisky.
„O să facem experimentul cu aparatul alcooltest să vedem dacă iese sau nu pozitiv dacă ai băut un pahar de socată. Socata are deja 3 zile de când am stors-o şi a mai stat vreo 3-4 zile la fermentat”, menționează Tavi Perțea în videoclipul publicat pe YouTube.
Acesta a băut un pahar de socată și apoi a suflat în alcooltest . Aparatul a indicat o alcoolemie de 0,25, ceea ce înseamnă că poți rămâne pieton dacă ești prins în trafic. După aproximativ 5 minute, Perţea a suflat din nou în aparat, iar acesta a indicat 0,00.
Ulterior, după ce acesta a mâncat o înghețată cu cremă de whisky a suflat în alcooltest, iar aparatul a indicat o alcoolemie de 0,22.
La 5 minute după ce terminat înghețata, polițistul a suflat din nou în aparat, iar rezultatul a fost 0,00.
„Acesta este un experiment, iar rezultatele pot să difere în funcție de mai mulți factori”, a mai menționat Tavi Perțea.
Sursa: adevarul.ro