De ce nu mai funcționează tehnica numărării cărților la Blackjack
Las Vegas.ro și toate celelalte cazinouri legale au în oferte jocul de Blackjack. Acest joc mai este denumit și „21”, întrucât obiectivul practicanților este să aibă în mână cărți cu un punctaj total de 21, sau cât mai apropiat de această valoare, fără să o depășească.
În mod normal, Blackjack se joacă cu un pachet clasic de 52 de cărți, în care cărțile de la 2 la 10 au valoarea scrisă pe ele, J, Q și K au valoarea 10, iar asul are valoarea 1 sau 11. Jucătorul primește mai întâi două cărți. În funcție de punctajul cumulat, decide dacă mai cere o carte, apoi încă una și tot așa. Din acest punct de vedere, „21” este un joc de strategie, în care profesioniștii nu iau decizii la voia întâmplării, ci bazate pe niște calcule precise, în contextul în care fiecare carte are o anumită probabilitate să fie extrasă.
Pornind de la acest raționament, unii pasionați cu minți strălucite au dezvoltat o strategie numită „număratul cărților”, care constă în contabilizarea cărților extrase anterior din pachet pentru a calcula șansele reale de câștig în respectivul moment. Aceștia acordă un anumit punctaj fiecărei cărți și, de fiecare dată când o carte este extrasă, ei adună în gând punctajul corespunzător respectivei cărți. În funcție de numărul total de puncte calculat, ei știu mai bine ce decizii să ia pe parcursul jocului.
Cazinourile au pierdut milioane de euro
Edward Thorp, de exemplu, a conceput și implementat o strategie de numărare a cărților prin care și-a crescut considerabil șansele de a învinge „casa”. Din cauza celor ca el, cazinourile din Las Vegas (și nu numai) au pierdut milioane de euro de-a lungul timpului. Tehnica numărării cărților nu este interzisă în mod expres de operatorii de jocuri de noroc, însă aceștia nu o agreează, iar cei care o pun în practică și prinși sunt interziși de la mesele de joc.
Oricum, este din ce în ce mai greu ca un jucător să numere cărțile la Blackjack. În anii 1960, atunci când s-a răspândit această strategie, cazinourile nu aveau tehnologia de supraveghere pe care o au cele mai bune cazinouri online astăzi (evident, atunci existau numai cazinouri terestre). În prezent, fiecare masă este filmată din mai multe unghiuri, iar imaginile sunt prelucrate în timp real de softuri ce pot depista imediat un comportament de joc suspect.
În plus, în cazinourile unde se joacă Blackjack există oameni care supraveghează activitățile la mesele de joc, în afară de crupierul care trebuie să fie atent și la alte aspecte, precum comentariile fiecărui participant, colectarea mizelor și împărțirea câștigurilor. Totuși, un dealer experimentat reprezintă o marjă de siguranță suplimentară pentru proprietarii cazinoului. Acesta știe cum să procedeze pentru ca jucătorii să își piardă concentrarea.
O altă modalitate de a împiedica număratul cărților este introducerea jocurilor în care sunt folosite mai multe pachete de cărți. Atunci când sunt numai 52 de cărți în joc este cât de cât simplu pentru o minte briliantă să calculeze probabilitățile. Situația se schimbă radical atunci când sunt folosite mai multe pachete, fiecare pachet extra mărind avantajul casei (care este de doar aproximativ 1,4% la jocul normal, cu un singur pachet).
De asemenea, cazinourile se protejează prin folosirea doar a unei părți din cărțile fiecărui pachet. Neștiind care sunt cărțile din stiva folosită de crupier, jucătorul nu are cum să folosească un sistem de punctaj.
Număratul cărților este și mai greu de pus în practică în mediul online, chiar și în secțiunile live ale cazinourilor de pe internet. Operatorii folosesc programe de calculator speciale, care înregistrează câștigurile și pierderile realizate de fiecare jucător. La mesele electronice nici nu se pune problema folosirii acestei strategii, întrucât totul este la întâmplare, cărțile extrase având valori aleatorii, de la 1 la 11.
Ca să privim jumătatea plină a paharului, să spunem că folosirea în trecut a unui asemenea sistem a avut și o consecință pozitivă, inspirând producții de referință în istoria cinematografiei.