De ce nu este acceptabilă o pace contra teritorii în Ucraina. Explicațiile unui fost diplomat român
La un an de la invazia rusă din Ucraina, războiul pare departe de o soluție de pace. Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc, profesorul universitar Vasile Popovici, susține că o pace fără eliberarea teritoriului ucrainean nu trebuie acceptată sub nicio formă de către Occident.
La un an de la invazia rusă din Ucraina, războiul pare departe de a se termina, ci din contră. Pentru a face față atacurilor inamice, într-una din ultimele sale ieșiri publice, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Occidentului să trimită în Ucraina avioane de vânătoare moderne.
„Apărarea anti-aeriană este completă doar când este sprijinită de aviaţie. Aviaţie modernă”, a afirmat Zelenski, în mesajul transmis luni 27 februarie 2023.
Pe de altă parte, potrivit Institutul pentru Studiul Războiului (ISW), oficialii ruși promovează o operaţiune de propagandă ce încadrează în mod fals războiul din Ucraina ca fiind unul existenţial, esenţial pentru ca Federaţia Rusă să-şi continue supravieţuirea ca stat şi ca naţiune.
De altfel, fostul președinte rus Dmitri Medvedev, loial lui Vladimir Putin, a amenințat că furnizarea în continuare de arme Kievului riscă să conducă la o catastrofă nucleară globală.
„Pierderi pentru toată lumea. Un colaps. Apocalipsa. Unde uiţi pentru secole de viaţa de dinainte, până când molozul încetează să mai emită radiaţii", a amenința Medvedev.
De ce a eșuat diplomația
Fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc , Vasile Popovici, susține că „diplomația a tăcut în momentul în care rușii au intrat în Ucraina”.
„Orice intervenție din partea Franței, Turciei, acum văd că și din partea Chinei, de reconciliere prin diplomație, nu are sorți de izbândă pentru că aici se pune problema limbajului armelor. O propunere de pace care să nu respecte granițele Ucrainei nu este acceptabilă. Nu poate fi acceptabilă, pentru că asta ar distruge ordinea mondială așa cum este ea”, a declarat Vasile Popovici.
Diplomatul susține că „dacă Rusia dorește pace, ea poate să o aibă în orice moment, retrăgându-și trupele din teritoriul ucrainean”.
„Altminteri, înfrângerea nu este numai a Ucrainei, este o înfrângere a comunității internaționale în ansamblul ei. Asta e miza. Dacă Rusia reușește, de ce n-ar reuși China în Taiwan? De ce n-ar reuși, mai aproape de noi, Ungaria, în toate teritoriile la care visează îndreptând hărți pe care nu le acceptă în momentul de față?”, a mai declarat fostul ambasador.
„Asta nu este posibil”
Întrebat dacă, având în vedere pierderile de vieți omenești și distrugerile provocate de război, poate fi luată în calcul o soluție de pace contra teritorii, diplomatul român a declarat că „asta nu este posibil”, iar principalul motiv pentru care o astfel de pace nu poate fi acceptată este acela că „cel mai puternic va avea întodeauna dreptate, nu legea recunoscută international”.
„Care este motivul pentru care, după cel de-Al 2-lea Război Mondial, a fost creată Organizația Națiunilor Unite? Permitem Rusiei să cucerească teritorii și să avanseze până acolo unde vrea ea? Ați observant. Pentru Moscova, Transnistria este teritoriu rusesc. De unde până unde, de când și până când?”, a punctat Vasile Popovici.
Profesorul timișorean a spus că a da curs unei astfel tendințe imperialiste fără nicio replică „este ceva extrem de periculos”.
„Miza este una uriașă. Acest conflict trebuie să se încheie cu eliberarea teritoriului ucrainean. În niciun caz cu cucerirea teritoriului rusesc, ci cu eliberarea teritoriului ucrainean. Iar pentru invazia Ucrainei de către Rusia nu există decât un singur vinovat, nu doi, și nu trei: Rusia însăși”, a mai declarat fostul ambasador al României în Portugalia și Maroc.
Viitoarele răspunsuri ale Occidentului
Vasile Popovici a mărturisit că, vâzând ezitarea unor state occidentale de a sprijini Ucraina, în special în cursul iernii, „s-a temut că unitatea occidentală s-a fisurat”.
„În acest moment, urmărind declarațiile și evoluțiile diferiților actori occidentali, eu văd mai degrabă o consolidare a hotărârii de a merge înainte și de a oferi Ucrainei posibilitatea să-și elibereze teritoriul. Pe de altă parte, eu cred că noi nu trebuie să avem în minte doar un conflict Rusia-Ucraina sau un conflict, în mintea Rusiei, Rusia-Occident. Trebuie să avem în vedere în orice moment faptul că în acest conflict există forțe interne pe care noi nu le luăm în considerare. Există forțe interne în Rusia și care într-un moment sau altul se vor manifesta? Am convinge că Rusia va ieși din acest conflict într-un fel în care cu greu noi, astăzi, ni-l putem magina. Marele pierzător deja este Rusia”, a mai spus Popovici.
„Serbia va trebui să aleagă”
Provocat să spună cum vedere relația cu României cu Serbia, în care mulți văd un susținător al Rusiei, diplomatul bănățean a spus că România trebuie să rămână „un prieten angajat al Serbiei”, dar numai în condițiile în care Serbia urmează un parcurs european.
„Serbia nu are în față decât o singură opțiune valabilă. Serbia va trebui să aleagă într-o bună zi în mod foarte ferm. Cred că viitorul ei nu este alături de o dictatură, de un imperiu, ci este alături de națiunile europene. Cu cât va întârzia Serbia această alegere clară, cu atât întârzierile ei economice, prosperitatea și reintegrarea ei deplină va întârzia. Depinde de sârbi să revină în locul pe care îl merită”, a mai declarat Vasile Popovici.
Fostul ambasador a reamintit că România nu a recunoscut Kosovo și a spus că „România rămâne un prieten angajat al Serbiei, dar România este un stat deplin, fidel valorilor europene și euroatlantice”.
Sursa: adevarul.ro