De ce nu e bine să speli puiul înainte de a-l găti. Riscul uriaș la care nu te-ai gândit când faci gestul banal

De ce nu e bine să speli puiul înainte de a-l găti. Riscul uriaș la care nu te-ai gândit când faci gestul banal

Urmele de pene sau murdărie ar fi putut necesita spălarea puiului în urmă cu jumătate de secol. Dar în zilele noastre, carnea de pasăre este pre-spălată și gata de gătit atunci când o cumpărăm. Spălarea puiului nu este doar inutilă, poate crește de fapt riscul de îmbolnăvire.

Puiul nu se spală înainte de a fi gătit FOTO Shutterstock

Puiul nu se spală înainte de a fi gătit FOTO Shutterstock

Cu toate acestea, unii oameni par să creadă că ar trebui să spălați puiul pentru a elimina microorganismele periculoase pe care le conține carnea crudă. Deși este adevărat că puiul conține microorganisme dăunătoare, spălarea înainte de a fi gătit nu le elimină, scrie theconversation.com .

Puiul, în special, este purtător natural de Salmonella și Campylobacter. Acestea pot cauza boli foarte grave, infecțiile provocând simptome precum febră, greață, vărsături, diaree și, eventual, septicemie (infecție a sângelui).

Copiii, persoanele în vârstă, femeile însărcinate și cei cu alte afecțiuni sau cu un sistem imunitar deficitar sunt cei mai expuși riscului de îmbolnăvire din cauza acestor bacterii. Dar chiar și la persoanele sănătoase, infecțiile cu Salmonella și Campylobacter pot duce la spitalizare și deces.

Clătirea nu elimină germenii

Spălarea puiului înainte de a fi gătit nu elimină toți germenii din pui. Cel mult, poate elimina doar bacteriile de la suprafață. Dar această practică agravează semnificativ riscul general de infecție din cauza puiului crud, deoarece poate face ca agenții patogeni spălați de pe pielea puiului să se răspândească în toată bucătăria dumneavoastră, arată sursa citată mai sus.

Când puneți puiul crud sub robinet, bacteriile de pe piele trec în jetul de apă. Acestea vor fi apoi împrăștiate în chiuvetă - și, eventual, în contoarele, dulapurile și suportul de vase din jur. Acest jet de apă se poate deplasa până la 80 cm - lungimea brațului unui adult mediu. Acest lucru face ca contaminarea încrucișată să fie destul de probabilă, mai ales dacă aceste picături de apă au aterizat în altă parte în bucătăria dumneavoastră. Poate contamina chiar și alte alimente negătite pe care le puneți ulterior în aceeași chiuvetă.

Chiar dacă clătiți chiuveta cu apă după ce spălați puiul, acest lucru ar putea să nu fie suficient pentru a elimina toate bacteriile patogene care s-au atașat.

De asemenea, merită menționat faptul că înmuierea păsărilor de curte într-o saramură de apă și oțet sau suc de citrice nu le face mai igienice. Cercetările au arătat că Salmonella nu a fost omorâtă după ce puiul a fost înmuiat în oțet sau suc de citrice timp de mai mult de cinci minute. Alte cercetări arată că numărul de Campylobacter poate fi redus în urma unei marinade în oțet sau suc de lămâie, dar este nevoie de 24 de ore de înmuiere.

Manipularea în siguranță a puiului crud

Există mai mulți pași simpli pe care trebuie să-i urmați atunci când pregătiți carnea de pasăre crudă pentru a vă feri de bolile de origine alimentară.

Recipientele sau ambalajele în care vin păsările crude sunt adesea contaminate cu bacterii. După ce ați deschis ambalajul și ați scos puiul, puneți-l într-o pungă de plastic curată, astfel încât conținutul să nu se scurgă pe podeaua bucătăriei sau pe coșul de gunoi atunci când îl aruncați.

Apoi, puneți carnea de pasăre crudă pe o planșetă de tăiere curată, astfel încât să o puteți pregăti.

Deoarece spălarea creează un risc inutil de contaminare încrucișată, dacă există murdărie pe suprafața puiului - sau dacă puiul este umed - ștergeți-l pur și simplu cu un prosop de hârtie. Aruncați imediat prosopul de hârtie pentru a evita contaminarea.

Apă caldă și săpun

Când ați terminat de pregătit puiul, spălați-vă imediat pe mâini cu săpun și apă caldă. Ar trebui să vă spălați mâinile sub jet de apă caldă timp de cel puțin 20 de secunde, deoarece acest lucru va distruge orice bacterie de pe mâini.

Apoi, spălați-vă placa de tăiat și ustensilele. De asemenea, este o idee bună să dezinfectați zona de lucru din jur cu un spray antibacterian sau cu înălbitor diluat, pe care ar trebui să o uscați apoi cu un prosop de hârtie curat.

Gătiți corect carnea!

Nu puteți elimina bacteriile din puiul dumneavoastră, sau de fapt din orice pasăre sau carne, prin spălare. Singura modalitate de a distruge germenii și de a face ca alimentele să fie sigure pentru consum este gătirea lor.

Gătitul păsărilor de curte la temperatura corectă și pentru o perioadă de timp adecvată este esențial pentru a preveni multe boli de origine alimentară. Deși timpul și temperatura vor varia în funcție de mărimea puiului sau de rețeta pe care o folosiți, puiul ar trebui să atingă o temperatură internă de aproximativ 75°C. Acest lucru este eficient în uciderea agenților patogeni bacterieni, inclusiv Salmonella și Campylobacter.

Asigurați-vă că folosiți un termometru pentru carne pentru a verifica dacă puiul dvs. este sigur pentru consum. Un alt test este de a verifica sucurile din pui. Dacă acestea curg limpede și nu există urme de sânge, probabil că puiul este gătit suficient.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 După chestia asta Geoană e out! Cine urmează?

2 „Na, că ți-am arătat și țâțele de bucurie”

3 Hm! Pe asta o știați?

4 Văduva lui Prigoană, Mihaela Botezatu, i-a dat o veste proastă Adrianei Bahmuțeanu: „Copiii nu vor să o vadă”

5 Care o fi faza cu știrea asta?