De ce nu e atât de sănătos pe cât se spune să prepari mâncarea în vase de lut. La ce trebuie să fii atent
Folosite de mii de ani, s-ar părea că vasele de lut nu sunt atât de sigure atunci când vine vorba despre prepararea mâncării. Gătitul în aceste oale implică anumite riscuri care afectează sănătatea, în special a copiilor.
Vasele de lut pot degaja o subtanță toxică FOTO Adevărul
Vasele în care gătim acasă mâncarea pot avea efecte pe termen lung, dacă nu le alegem cu atenție. Astfel, ca să gătim sănătos, nu doar alimentele trebuie alese cu grijă, ci și vasele .
Riscul gătirii în vase de lut este dat de posibila prezență a plumbului în smalț sau înveliș. Deși lutul în sine nu este un element dăunător, dacă vasele conțin plumb, acest metal toxic poate fi transferat alimentelor în timpul gătirii, scrie click.ro.
Cei mai afectați sunt copiii, care pot dezvolta tulburări de atenție și de comportament, dar le poate afecta negativ și dezvoltarea creierului.
Citește articolul complet pe click.ro
Cel mai simplu truc
Uneori., vasele de lut sunt lăcuite cu un amestec de siliciu și oxid de plumb pentru a avea strălucire, dar temperaturile din timpul coacerii nu sunt suficient de ridicate pentru a elimina particulele de plumb, care intră în contact cu alimentele noastre.
Atunci când smalțul de plumb intră în contact cu apa și alimentele , acesta este eliberat și le contaminează.
Există în truc simplu cu oțet prin care puteți afla dacă vasele tale de lut sunt cu plumb. Turnați oțet alb în interiorul vasului de lut, nu trebuie să îl umpleți, poate fi doar jumătate sau ¾ părți, sau puteți pune oțetul într-un recipient și scufundați o parte din piesa de lut în lichid. Lăsați vasul de lut cu oțet timp de 24 de ore. După această perioadă, îndepărtați oțetul. Spălați piesa de lut așa cum faceți în mod normal, apoi lăsați-o la uscat. Zona care a fost acoperită cu oțet și-a pierdut strălucirea și are o textură zgâriată. Acest lucru este un indiciu că are plumb.
Sursa: adevarul.ro